Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Briti volia nový parlament, čaká sa jasné víťazstvo labouristov po 14 rokoch vlády konzervatívcov

Briti dnes volia nových členov dolnej komory parlamentu. Favoritom sú stredoľaví labouristi, ktorí boli doteraz hlavnou opozičnou silou. Naopak pravicovej Konzervatívnej strane po 14 rokoch pri moci hrozí podľa volebných modelov porážka, akú v modernej ére nezažila. Hlas už odovzdal premiér Rishi Sunak aj líder opozície Keir Starmer, ktorí vyzvali voličov na podporu svojich strán. […]
Menej ako 1 min. min.

Briti dnes volia nových členov dolnej komory parlamentu. Favoritom sú stredoľaví labouristi, ktorí boli doteraz hlavnou opozičnou silou.

Naopak pravicovej Konzervatívnej strane po 14 rokoch pri moci hrozí podľa volebných modelov porážka, akú v modernej ére nezažila. Hlas už odovzdal premiér Rishi Sunak aj líder opozície Keir Starmer, ktorí vyzvali voličov na podporu svojich strán.

Zostavovanie vlády

Hlasovacie miestnosti sa v krajine s takmer 70 miliónmi obyvateľov otvorili o 07:00 miestneho času (08: 00 nášho času) a voliči môžu hlasovať do 22:00 (23:00 nášho času). Krátko po zatvorení volebných miestností zverejní televízna stanica odhad rozdelenia 650 kresiel v Dolnej snemovni vypracovaný na základe vypytovania voličov pri hlasovacích miestach.

Prvé výsledky sčítania z jednotlivých obvodov sa podľa stanice Sky News očakávajú o 23:30 (v piatok 00:30 nášho času) a v piatok o 04:30 (05:30 nášho času) by mohlo byť jasné, ktorá strana bude zostavovať budúcu vládu. Konečné výsledky by mali byť známe v piatok dopoludnia.

“Spôsobí našej krajine a ekonomike trvalé škody, ako to urobili, keď boli naposledy pri moci,” povedal na adresu labouristov Sunak, ktorý hlasoval už ráno v Richmonde na severe Anglicka. Vyzval voličov, aby nedopustili zvýšenie daní či obmedzenie bezpečnostnej stability krajiny, ktoré by podľa neho labouristi priniesli.

Starmer naproti tomu vyhlásil, že iba voľba labouristov prinesie Britom začiatok úplne novej kapitoly. “Nemôžeme si dovoliť ďalších päť rokov vlády konzervatívcov,” povedal ľavicový líder, ktorý odovzdal svoj hlas dopoludnia na severe Londýna.

Podľa predvolebných prieskumov sú Briti rovnako ako obyvatelia viacerých ďalších európskych krajín nespokojní najmä s ekonomickým vývojom minulých rokov, ktorý sa negatívne prejavil na životnej úrovni mnohých z nich.

Porážka vládnej strany

Labouristom sondáže prisudzujú okolo 40 percent hlasov, vládnej pravici zhruba polovicu. Ďalšie miesta zrejme obsadí nacionalistická strana Reforiem UK, liberálni demokrati a škótski nacionalisti.

Prekvapivý júlový termín volieb určil šéf konzervatívnej vlády Sunak, ktorý nechal doterajšiu snemovňu rozpustiť na konci mája. Od nástupu do funkcie v roku 2022 sa podobne ako jeho strana potýka s veľmi nízkou popularitou a konzervatívci v krátkej kampani svoju masívnu stratu v prieskumoch na labouristov nijako zásadne nestiahli.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že Sunaka v Downing Street, sídle britských premiérov, po voľbách vystrieda niekdajší prokurátor a obhajca ľudských práv Starmer, ktorý Labouristickú stranu vedie od roku 2020.

Ak sa papierové predpoklady naplnia, prevezme Britániu sužovanú hlbokými problémami – od stagnujúcej ekonomiky cez zlý stav verejných služieb až po nedôveru v politikov.

Ekonomický rast

Labouristi vo svojom programe sľúbili voličom obnoviť ekonomický rast, z ktorého budú mať prospech aj chudobnejšie vrstvy obyvateľov. Dôležitým bodom je pre nich reforma systému pracovnej migrácie, ktorý umožňuje ľahko získavať pracovné víza cudzincom spĺňajúcim požiadavky zamestnávateľov.

Starmerova strana chce obmedziť počet prisťahovalcov prichádzajúcich za pracovnými stimulmi napríklad zo zdravotníctva či stavebníctva a viac investovať do rekvalifikácií Britov, aby sami zaplnili voľné miesta.

Ľavica chce tiež obmedzenie čakacích listín na starostlivosť v štátnom zdravotnom systéme NHS či riešenie nelegálnej migrácie väčším dôrazom na vyšetrovanie a protiteroristické policajné operácie zamerané na pašerácke gangy.

Naopak sľubuje zrušiť deportácie migrantov do Rwandy, ktoré presadili konzervatívci. Mieni tiež zabezpečiť prijatie 6500 nových učiteľov či vytvoriť energetickú spoločnosť vo verejnom vlastníctve.

Britské médiá vzhľadom na prísne pravidlá nesmú dnes do zatvorenia volebných miestností zverejňovať prieskumy či prinášať analýzy, ktoré by mohli ovplyvňovať názory voličov. Stanica však môže prinášať nestranné spravodajstvo, ktoré sa týka harmonogramu volebného dňa alebo obsahuje dôležité informácie, napríklad ak by sa odohral nejaký incident.

Priebežné spravodajstvo z jednotlivých volebných obvodov je tak do konca hlasovania obmedzené na nekontroverzné témy. Okrem správ o tom, kde hlasovali politici, webové stránky popredných britských novín a televíznych staníc tradične zapĺňajú správy o počasí a početné snímky psov a ďalších zvierat pred volebnými miestnosťami. 

Spravodajský web BBC dokonca zverejnil galériu so snímkami domácich maznáčikov pri volebných miestnostiach s tým, že jeho novinári doteraz videli jedného hada, korytnačku, koňa a “absurdné” množstvo psov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie