Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brno se přizpůsobuje cyklistům. Nové bytovky musí mít kolárnu, chystají se i další města

Volných míst ubývá, kol přibývá. Všiml si toho i Roman Orel v jednom z brněnských paneláků, kde museli pro odkládání kol vyhradit už druhou místnost. „Každý má možnost si tady kolo zaparkovat. Myslím, že je to dobře,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z obyvatel Brna. ČTĚTE TAKÉ: Šimpanzí výběh bez šimpanzů. Brno utratilo 100 milionů za […]
Menej ako 1 min. min.

Volných míst ubývá, kol přibývá. Všiml si toho i Roman Orel v jednom z brněnských paneláků, kde museli pro odkládání kol vyhradit už druhou místnost. „Každý má možnost si tady kolo zaparkovat. Myslím, že je to dobře,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z obyvatel Brna.

ČTĚTE TAKÉ: Šimpanzí výběh bez šimpanzů. Brno utratilo 100 milionů za nevhodný pavilon, opozice chce soud

Z nedávné ankety mezi cyklisty brněnští úředníci zjistili, že právě chybějící možnost bezpečného zaparkování svého kola řadu lidí od jízdy po městě odrazuje. A tak přišli s rázným řešením. „Musíme zajistit alternativní zdroj k automobilové dopravě. Rozhodli jsme se pro zřizování koláren, protože je po nich v bytových domech stále větší poptávka,“ vysvětlil radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Petr Borecký.

Dosud nebylo v Brně nutné stání pro kola u nových objektů stavět. Takzvaná „parkovací minima“ nařizují od letošního července brněnské stavební předpisy. „Jsem pro. Je to ideální, když budou nové budovy, nové byty a bude tam kolárna, je to super,“ chválí si novinku jeden z cyklistů.

Pro příklad – na jednu novou brněnskou bytovku o velikosti šedesát metrů čtverečních má vzniknout alespoň jedno stání. Pro stavbaře jsou to náklady navíc, které zaplatí zákazník. „Město to nezaplatí, soukromý investor samozřejmě také ne. Bude se to muset promítnout do ceny, takže to budou platit lidé,“ vysvětlil developer Jiří Maršálek. Do dvou let mají být kolárny povinností u nové výstavby po celém Česku. A po Brnu tak s nimi mohou počítat třeba v Ostravě nebo v Praze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zlín zakázal nájemníkům kouřit na balkonech a hrozí sankcemi. Právník upozornil na problém

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie