Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brusel Slovensku schválil štvrtú žiadosť z plánu obnovy. Čo to znamená?

Predbežným rozhodnutím dala Európska komisia zelenú neaktuálnemu výpočtu výdavkového limitu a nevyužil jednu zo svojich možností, ako tlačiť na slovenskú vládu pri ochrane právneho štátu. Európska komisia schválila Slovensku v rámci plánu obnovy štvrtú platbu vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, očakáva platbu vo výške viac než 798 […]
Menej ako 1 min. min.

Predbežným rozhodnutím dala Európska komisia zelenú neaktuálnemu výpočtu výdavkového limitu a nevyužil jednu zo svojich možností, ako tlačiť na slovenskú vládu pri ochrane právneho štátu.

Európska komisia schválila Slovensku v rámci plánu obnovy štvrtú platbu vo výške 923 miliónov eur. Po odpočítaní časti predfinancovania, ktoré Slovensko už dostalo, očakáva platbu vo výške viac než 798 miliónov eur. Platba by mala prísť na účet za splnenie 15 míľnikov koncom tohto leta.

„Určité zdržanie hodnotenia bolo zapríčinené predovšetkým novými prioritami súčasnej vládnej koalície, ktoré sú spojené napríklad s vyplácaním 13. dôchodkov. Podarilo sa nám presvedčiť Európsku komisiu, že zavedené kompenzačné opatrenia dostatočne garantujú udržateľnosť dôchodkového systému v budúcnosti,“ uviedol podpredseda vlády SR pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas-SD).

Hodnotenie štvrtej žiadosti o platbu nakoniec trvalo viac ako šesť mesiacov. Pôvodne malo byť hotové do dvoch mesiacov. Problém, ktorý spomína Peter Kmec, vláda vyriešila zmenami v odchode do predčasného dôchodku.

Eurokomisia však týmto rozhodnutím dala zelenú aj neaktuálnemu výpočtu výdavkového stropu na rok 2024. Medziročný nárast čistých výdavkov o 5,7 percenta plány vlády nijako nelimitoval. Bol totiž založený na zastaranom výpočte, ktorý nerátal s aktualizovaným vývojom inflácie. Štvrtej vláde Roberta Fica tak umožnil štedré míňanie a zároveň sa mohla tváriť, že je rozpočtovo zodpovedná.

Vláda chce plán obnovy zachrániť rozpočtovým limitom, ktorý ju nijak nelimituje

Vláda schválila novelu zákona o rozpočtových pravidlách, do ktorej na rok 2024 vložila konkrétny výdavkový limit tak, ako to sľúbila v pláne obnovy. Jeho výšku nám vypočítala Európska únia na základe starých údajov o inflácii, vládu teda limitovať nebude.

Európska komisia tiež v rámci hodnotenia tejto žiadosti o platbu vyslovila viaceré obavy ohľadom právneho štátu na Slovensku. Zmeny prijaté slovenskou vládou, týkajúce sa napríklad trestného práva, podľa nej mohli ohrozovať vyšetrovanie korupcie týkajúcej sa aj peňazí z plánu obnovy.

Predbežné schválenie naznačuje, že Európska komisia sa nateraz rozhodla nevyužiť jeden zo svojich nástrojov na ochranu právneho štátu. Neznamená to však, že po vytvorení novej Európskej komisie nesiahne po ďalších – napríklad po mechanizme podmienenosti, ktorý sa tiež týka aj plánu obnovy.

Štvrtú žiadosť ešte musí schváliť Hospodársky a finančný výbor, ktorý má na vydanie stanoviska štyri týždne. Platba Slovensku sa môže uskutočniť po vydaní tohto stanoviska a po prijatí rozhodnutia o platbe Komisiou.

Ďalšou úlohou pre slovenskú vládu bude naplniť míľniky pre piatu platbu z plánu obnovy. Vláda chcela žiadosť poslať ku koncu roka 2024. Celý plán obnovy, vrátane použitia peňazí, musí byť hotový do dvoch rokov.

Plán obnovy je už zaseknutý takmer pol roka

Hodnotenie štvrtej platby je už Európskou komisiou pozastavené dlhšie, než bolo v prípade vlády Eduarda Hegera. Vtedy trvalo vyhodnotenie 16 týždňov. Štvrtá žiadosť o platbu bude na budúci týždeň bez hodnotenia pol roka. 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie