Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brusel ukázal kladivo na čínske e-autá. Na boj s Pekingom môže tvrdo doplatiť aj náš Volkswagen a Jaguar

Odštartovalo to clami na oceľ a hliník, pokračovalo odvetnými clami na autá a množstvo ďalších produktov. Dnes si už málokto pamätá, že šialenstvo v podobe obchodnej vojny sa začalo pre protekcionistickú politiku exprezidenta USA Donalda Trumpa v roku 2018. Za tento jediný rok prišla americká ekonomika podľa tamojších popredných univerzitných ekonómov o takmer osem miliárd […]
Menej ako 1 min. min.

Odštartovalo to clami na oceľ a hliník, pokračovalo odvetnými clami na autá a množstvo ďalších produktov. Dnes si už málokto pamätá, že šialenstvo v podobe obchodnej vojny sa začalo pre protekcionistickú politiku exprezidenta USA Donalda Trumpa v roku 2018.

Za tento jediný rok prišla americká ekonomika podľa tamojších popredných univerzitných ekonómov o takmer osem miliárd dolárov a opatrenia spôsobili veľmoci prepad exportu o 11 percent.

Ekonómovia už vtedy tvrdili, že obchodná vojna nikomu nikdy neprospela. Horšie je, že sa schyľuje k ďalšej, ktorú zrejme spustí Európska únia. Tá sa totiž najnovšie rozhodla zvýšiť clá na čínske elektromobily až do výšky 38,1 percenta. 

Volvo, Volkswagen aj Porche. Akcie európskych automobiliek padajú pre obavy z odvetných opatrení Číny

Dôvod je jednoduchý. Čína dokáže produkovať elektrické vozidlá omnoho lacnejšie ako my a navyše v konkurencieschopnej kvalite, v Európe podkopáva ceny našich výrobcov, profituje z omnoho vyšších marží ako inde vo svete a Peking je dokonca dlhodobo obviňovaný, že vlastných výrobcov dotuje, čo spôsobuje ďalšiu nerovnosť na miskách váh. 

V skratke sa preto Únia rozhodla chrániť cenný pilier ekonomík v podobe automobilového priemyslu, Peking sa zas vyhráža sťažnosťami pred Svetovou obchodnou organizáciou.

A čo naše automobilky? Sú proti.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie