Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Budleja Dávidova pije tento „nápoj moci“ s chuťou. Domáce hnojivo zaručuje more krásnych kvetov

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Oldiefan). Najkrajšie kríky do záhrady sú tie, ktoré zaujmú nielen svojou krásou, ale aj dĺžkou kvitnutia. To je prípad budleje Dávidovej, ktorá je známa aj ako motýlí kvet. Dostala sa k nám z Ázie a získala si srdcia záhradkárov. Budleja Dávidova patrí medzi vyššie rýchlorastúce kry.Foto: pixabay/Oldiefan Hoci sa […]
Menej ako 1 min. min.

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Oldiefan).

Najkrajšie kríky do záhrady sú tie, ktoré zaujmú nielen svojou krásou, ale aj dĺžkou kvitnutia. To je prípad budleje Dávidovej, ktorá je známa aj ako motýlí kvet. Dostala sa k nám z Ázie a získala si srdcia záhradkárov.

Budleja Dávidova patrí medzi vyššie rýchlorastúce kry.
Foto: pixabay/Oldiefan

Hoci sa na pohľad podobá na obyčajný alebo divoký orgován, budleja Dávidova je v skutočnosti jediná svojho druhu. Tento plodonosný ker bol objavený v Ázii. Postupom času sa dostala do Európy a v súčasnosti je veľmi obľúbená medzi záhradkárskymi nadšencami. Je to vďaka intenzívnej farbe kvetov a nádhernej vôni. Pred týmito dvoma aspektmi nemôžu „prejsť“ ani motýle. Prečítajte si viac o špecifických vlastnostiach budleje, ktorá nádherne kvitne počas celej sezóny.

Kde je najlepšie zasadiť budleju? Čo nemá budleja rada? Je to to, čo potrebujete vedieť?

Rastlina sa vyskytuje v niekoľkých farbách – fialovej, bielej, karmínovej a bledomodrej. Žlté alebo oranžové očká medzi drobnými okvetnými lístkami dodávajú celku charakter. A hoci sú košíky kvetov malé, stonkám nechýba odvaha. Dorastajú do dĺžky 30 až 70 cm a ohýbajú sa do rôznych smerov. Ak sa pestuje v správnych podmienkach, t. j. mimo oblastí s nárazovými vetrami a tam, kde slnko svieti väčšinu dňa, môže ker rásť veľmi rýchlo. Nemá veľmi vysoké nároky na pôdu. Čím je však pôda úrodnejšia, tým lepšie. A čo zalievanie?

Kvitne nádhernými metlinatými súkvetiami od leta až do prvých mrazov.
Foto: shutterstock/Wut_Moppie

Ako sa staráte o budleju Dávidovu? Oplatí sa vyrobiť hnojivo z banánovej šupky

Kvetina skôr znesie obdobie sucha ako nadmerné zalievanie. Je tiež dobré z času na čas použiť hnojivo. V tomto prípade najlepšie funguje zmes na báze banánových šupiek. Obsahuje horčík, vápnik, síru, fosfor a draslík – všetky zložky potrebné pre dobrý rast rastlín. Príprava sa dá vykonať v priebehu chvíľky. Najprv nakrájajte banánovú šupku na malé kúsky a vložte ich do veľkej nádoby. Potom ich zalejte horúcou vodou a nádobu uzavrite. Odvar bude hotový už za 24 hodín.

Budleja Dávidova- prerezávanie. Kedy je najlepší čas na prerezávanie kríka?

Ak sa na začiatku každej sezóny postaráte o strihanie, ker sa vám odvďačí bohatým kvitnutím. Dobre naostrené nožnice sa vám budú hodiť. Strihajte vo vzdialenosti 20 až 25 cm od zeme, pričom rastúce výhonky strihajte šikmo. Najlepšie je to robiť v suchý, slnečný deň, aby ste rastlinu nevystavili nežiaducim negatívnym účinkom dažďa. Ak si počas obdobia kvitnutia – od júna do októbra – všimnete pretekajúce stonky, okamžite sa ich zbavte. Pomôže to rozvoju nových kvetov. Na jesenné/zimné obdobie prikryte budleju Dávidovu agrotextíliou. Umožní vám to tešiť sa z nej aj počas ďalšej sezóny a vašu záhradu budú navštevovať kŕdle motýľov.

Ak chcete aby budleja opakovane kvitla, musíte ostrihať suché kvety.
Foto: shutterstock/Thijs de Graaf

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Sladká vôňa láka húfy motýľov. Budleja Dávidova očarí vašu záhradu

V tomto termíne zastrihnite budleju. Inak na kvety zabudnite. Držte sa pravidla 20 cm

The post Budleja Dávidova pije tento „nápoj moci“ s chuťou. Domáce hnojivo zaručuje more krásnych kvetov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie