Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Budova umiestnená na Slovensku sa ocitla v exkluzívnom a prestížnom rebríčku

V súčasnom svete, kde čelíme naliehavým environmentálnym výzvam, zohráva architektúra a stavebný sektor kľúčovú úlohu. Certifikácia Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), ktorú vyvinula U.S. Green Building Council (USGBC), nastavuje globálny štandard pre udržateľné stavebné postupy. Ukážková architektúra Budovy s certifikáciou LEED demonštrujú excelenciu v energetickej účinnosti, úspore vody, redukcii emisií CO2 a kvalite […]
Menej ako 1 min. min.

V súčasnom svete, kde čelíme naliehavým environmentálnym výzvam, zohráva architektúra a stavebný sektor kľúčovú úlohu. Certifikácia Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), ktorú vyvinula U.S. Green Building Council (USGBC), nastavuje globálny štandard pre udržateľné stavebné postupy.

Ukážková architektúra

Budovy s certifikáciou LEED demonštrujú excelenciu v energetickej účinnosti, úspore vody, redukcii emisií CO2 a kvalite vnútorného prostredia.

V tomto článku sme sa pozreli na 10 najvýznamnejších LEED certifikovaných budov na svete, pričom každá prispieva k udržateľnej architektúre svojím jedinečným spôsobom.

Okrem toho sa pozrieme na pozoruhodnú LEED certifikovanú budovu na Slovensku, ktorá ako prvá v krajine získala Platinum certifikát.

TOP LEED stavby sveta

One Central Park v Austrálii je známy svojimi úžasnými vertikálnymi záhradami, ktoré pokrývajú fasádu budovy, čím znižujú absorpciu tepla a zvyšujú mestskú biodiverzitu. Projekt navrhli architekti Jean Nouvel a Patrick Blanc.

Budova obsahuje inovatívny heliostatický systém, ktorý smeruje slnečné svetlo do zatienených oblastí, čo zlepšuje prirodzené osvetlenie a znižuje spotrebu energie. Tento komplex poskytuje obytné priestory, obchodné priestory a rekreačné zariadenia, čím vytvára harmonické spojenie prírody a urbanizmu.

One Central Park. Zdroj: shutterstock.com/Stephen Bridger

V Holandsku zase stojí The Edge, ktorý je oslavovaný pre svoje najmodernejšie systémy riadenia energie a strechu pokrytú solárnymi panelmi.

Táto smart budova sa prispôsobuje potrebám svojich obyvateľov, optimalizuje spotrebu energie a nastavuje vysoký štandard pre udržateľné kancelárske priestory. Okrem kancelárií ponúka aj množstvo služieb pre zamestnancov, a to aj vrátane fitness centra či reštaurácií.

Taiwanská Taipei 101, kedysi najvyššia budova na svete, dosiahla certifikáciu LEED Platinum vďaka rozsiahlym rekonštrukciám.

Táto budova, navrhnutá architektom C. Y. Leem, obsahuje energeticky úsporné osvetlenie, sofistikovaný systém riadenia budovy či dokonca recykláciu dažďovej vody, čím výrazne znižuje svoj environmentálny vplyv. Taipei 101 slúži ako komerčné a obchodné centrum priťahujúce návštevníkov z celého sveta.

Taipei 101. Zdroj: shutterstock.com/Avigator Fortuner

The post Budova umiestnená na Slovensku sa ocitla v exkluzívnom a prestížnom rebríčku appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie