Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Budúcu nedeľu sa rozhodne, akým smerom sa uberie Francúzsko

Strana Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej vyhrala v nedeľu prvé kolo francúzskych parlamentných volieb, čím sa dostala k moci bližšie ako kedykoľvek predtým. Po nezvyčajne vysokej účasti vyhral blok RN so ziskom 34 % hlasov, zatiaľ čo ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s 28,1 % a Ensemble prezidenta […]
Menej ako 1 min. min.

Strana Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej vyhrala v nedeľu prvé kolo francúzskych parlamentných volieb, čím sa dostala k moci bližšie ako kedykoľvek predtým.

Po nezvyčajne vysokej účasti vyhral blok RN so ziskom 34 % hlasov, zatiaľ čo ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s 28,1 % a Ensemble prezidenta Emmanuela Macrona spadol na tretie miesto. Macronov blok získal 20,3 percenta.

Prieskumy predpovedali, že ľavicový Nový ľudový front, narýchlo zostavená ľavicová koalícia, získa okolo 29 percent hlasov.

Či sa protiimigrantskému, euroskeptickému Národnému zhromaždeniu podarí zostaviť vládu je momentálne ešte ťažké predpovedať. Macron po prehre v prvom kole vyzval svojich voličov k účasti na druhom kole: “Tvárou v tvár Národnému zhromaždeniu nastal čas na veľké, jasné demokratické a republikánske zhromaždenie pre druhé kolo,” uviedol Emmanuel Macron v písomnom vyhlásení zaslanom médiám o 20:00.

Politická neistota

Hoci sa zdá, že RN je na dobrej ceste získať čo najviac kresiel v Národnom zhromaždení, môže zaostať za 289 kreslami potrebnými na absolútnu väčšinu, čo naznačuje, že Francúzsko môže smerovať k slabému parlamentu a politickej neistote.

Prognózy ukazujú, že po druhom kole volieb na budúcu nedeľu získa RN 230 až 280 kresiel v 577-člennej dolnej komore – čo je ohromujúci nárast z 88 v nedávno rozpustenom parlamente. Predpokladá sa, že NFP zabezpečí 125 až 165 miest, zatiaľ čo Ensamble zaostáva so 70 až 100 miestami.

Voľby, ktoré Macron vyhlásil po tom, čo jeho strana utrpela porážku vo voľbách do Európskeho parlamentu začiatkom tohto mesiaca, by mu mohli spôsobiť, aby strávil zostávajúce tri roky svojho prezidentského mandátu v neľahkom partnerstve s opozičným premiérom.

Oslava Le Penovej RN

Strana RN v meste Henin Beaumont na severe krajiny začala po vyhlásení výsledkov oslavovať – ​​Marine Le Penová však rýchlo zdôraznila, že hlasovanie na budúcu nedeľu bude kľúčové.

Demokracia prehovorila a francúzsky ľud dal Národné zhromaždenie a jeho spojencov na prvé miesto – a prakticky vyhladil blok Macronistov,” povedala jasajúcemu davu a dodala: “Nič sa nezískalo – a druhé kolo bude rozhodujúce.”

V prejave v centrále RN v Paríži Jordan Bardella , 28-ročný líder strany, ktorý sa môže stať premiérom, zopakoval odkaz Le Penovej.

“Hlasovanie, ktoré sa uskutoční budúcu nedeľu, je jedným z najrozhodujúcejších v celej histórii Piatej republiky,” povedal Bardella.

V ostrých prejavoch pred prvým kolom Bardella povedal, že odmietne riadiť menšinovú vládu, v ktorej by RN na schválenie legislatívy vyžadovala hlasy spojencov. Ak sa RN nepodarí dosiahnuť absolútnu väčšinu a Bardella zostane verný svojmu slovu, Macron bude možno musieť hľadať premiéra inde, aby vytvoril vládu.

Gabriel Attal , Macronov chránenec a odchádzajúci premiér, vyzval voličov, aby zabránili RN získať väčšinu, ale povedal, že Melenchonova strana France Unbowed “bráni dôveryhodnej alternatíve” voči krajne pravicovej vláde.

Bývalý premiér Eduoard Philippe , ďalší Macronov spojenec, povedal: “Nemali by sme hlasovať za kandidátov Národného zhromaždenia, ale ani za kandidátov Neochvejného Francúzska, s ktorými sa líšime v základných princípoch.”

Nie je jasné, či taktické hlasovanie môže zabrániť RN získať väčšinu. V nedeľňajšom hlasovaní získala RN podporu na miestach, ktoré boli donedávna nemysliteľné.

Príspevok Budúcu nedeľu sa rozhodne, akým smerom sa uberie Francúzsko je zobrazený ako prvý na tvotv.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie