Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bulharsko „trestá“ Rakúsko vyššími tranzitnými poplatkami za zemný plyn

Sofia zaviedla špeciálnu daň z plynu na prepravu ruského plynu cez plynovod Turecký prúd, aby potrestala Rakúsko za jeho nesúhlas so vstupom Bulharska do Schengenu, oznámil v stredu líder najväčšej bulharskej strany GERB Bojko Borisov. „Rozhodli sme sa potrestať Rakúsko. V parlamente sme odhlasovali poplatok za plyn 20 bulharských leva v prepočte asi desať eur […]
Menej ako 1 min. min.

Sofia zaviedla špeciálnu daň z plynu na prepravu ruského plynu cez plynovod Turecký prúd, aby potrestala Rakúsko za jeho nesúhlas so vstupom Bulharska do Schengenu, oznámil v stredu líder najväčšej bulharskej strany GERB Bojko Borisov.

„Rozhodli sme sa potrestať Rakúsko. V parlamente sme odhlasovali poplatok za plyn 20 bulharských leva v prepočte asi desať eur za prepravu ruského plynu cez Turecký prúd,“ povedal Borisov.

„Môžeme potrestať Rakúsko a Maďarsko, kedykoľvek sa nám zachce,“ dodal bulharský expremiér.

Plynovod, ktorý vedie cez Bulharsko, prepravuje ruský plyn do Srbska, Maďarska a Rakúska. Turecký prúd bude od roku 2025 jediným plynovodom prepravujúcim ruský plyn do EÚ, keďže sa zastaví jeho preprava cez Ukrajinu.

Vďaka miernej zime má Európa rekordne vysoké zásoby plynu

Po zime ostane v zásobníkoch pravdepodobne rekordne veľa zemného plynu. Po zarátaní inflácie sa ceny futures dostali na predkrízovú úroveň.

V októbri 2023 bulharský parlament zaviedol špeciálnu daň na prepravu ruského plynu cez Turecký prúd vo výške 10 eur za megawatthodinu.

Poplatok sa napokon nepodarilo presadiť do praxe a v decembri od neho Bulharsko úplne upustilo. Dôvodom bola hrozba zo strany Maďarska, že bude vetovať členstvo krajiny v Schengene.

Rakúsko naďalej blokuje úplné členstvo Bulharska a Rumunska v schengenskom priestore. Obe krajiny sa pripojili k európskej hraničnej zóne 31. marca, no Bulhari môžu voľne cestovať do Únie len letecky alebo po mori.

Plynovod financovaný Ruskom

V Bulharsku vládla posledných deväť mesiacov Borisovova strana GERB v neformálnej koalícii s koalíciou proeurópskou stranou Pokračujeme v zmene – Demokratické Bulharsko (PP-DB) a stranou tureckej menšiny DPS.

Plynovod je v Bulharsku veľkou politickou otázkou. Borisov bol obvinený, že počas svojej poslednej vlády v rokoch 2017 až 2021 Bulharsko odovzdalo kontrolu nad projektom Rusku. Hoci vtedajší premiér tvrdil, že projekt je  plne v bulharskej réžii, uniknutá komunikácia ruských politikov ukazuje, že Kremeľ mal prostredníctvom ruských a bieloruských spoločností plnú kontrolu nad jeho výstavbou.

Spoločný nákup plynu v Únii mal úspech, štáty chcú dlhodobé zmluvy

Spoločný nákup plynu sa stáva z nástroja na zvládnutie krízy, dlhodobou cestou pre lacné a bezpečné dodávky plynu, tvrdí Maroš Šefčovič. Členské štáty sa teraz môžu uchádzať až o päťročné zmluvy, dodávatelia budú mať na odpoveď len dva dni. 

Otázka kontroverzného plynovodu je opäť na stole v čase, keď sa Bulharsko sa opäť dostáva do špirály politickej krízy pre neschopnosť udržať novú vládu. V júni budú musieť Bulhari hlasovať v šiestych parlamentných voľbách za tri roky.

Predĺženie plynovodu cez Bulharsko sa vybudovalo za rekordné dva roky a v roku 2020 bolo uvedené do prevádzky.

Bulharsko prispelo na projekt sumou 1,3 miliardy eur, z čoho polovica sa už splatila z tranzitných poplatkov.

Borissov zároveň oznámil, že obrovské množstvo plynu, ktoré v súčasnosti prichádza do Bulharska z Grécka, pochádza z Ruska. „K dnešnému dňu do Bulharska prichádza 8 až 10 miliónov metrov kubických plynu denne. Akokoľvek sa to kolegom (z koalície PP-DB) nepáči, v našich plynových potrubiach sú len molekuly ruského plynu,“ povedal Borissov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie