Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bulharsko zahájilo vyšetřování místní společnosti napojené na izraelské zpravodajské služby, která vyráběla zmanipulované pagery

Vyšetřování kauzy vybuchujících pagerů a dalších elektronických zařízení, které již na území Libanonu zranily či zabily mnoho lidí – a to zdaleka ne pouze členů Hizballáhu – nakonec směřovalo do Evropy. A to konkrétně do Bulharska a Maďarska, kde se měly pagery prostřednictvím účelově založených společností prodat právě Hizballáhu. Bulharsko ve čtvrtek oznámilo, že zahajuje […]
Menej ako 1 min. min.

Vyšetřování kauzy vybuchujících pagerů a dalších elektronických zařízení, které již na území Libanonu zranily či zabily mnoho lidí – a to zdaleka ne pouze členů Hizballáhu – nakonec směřovalo do Evropy.

A to konkrétně do Bulharska a Maďarska, kde se měly pagery prostřednictvím účelově založených společností prodat právě Hizballáhu.

Bulharsko ve čtvrtek oznámilo, že zahajuje vyšetřování společnosti se sídlem v Sofii, která je údajně spojena s prodejem tisíců pagerů, které byly naplněny výbušninami izraelskými zpravodajskými agenty a v úterý vybuchovaly po celém Libanonu.

Předběžné zprávy uvádějí Norta Global Ltd v roli prodejce pagerů libanonskému hnutí odporu Hizballáhu, přičemž v Maďarsku sídlící společnost BAC Consulting působí jako „prostředník.

„Společnost BAC Consulting Kft se na transakci podílela jako prostý prostředník. A to natolik, že společnost sama ve skutečnosti nevykonávala žádnou činnost, nemá kancelář, je hlášena pouze domácímu poskytovateli,“ uvedla ve středu maďarská tisková agentura Telex.

Společnost Norta Global, kterou vlastní norský občan Rinson Jose, byla založena v dubnu 2022 a nachází se na rezidenční adrese v bulharském hlavním městě.

Stejně jako její maďarský protějšek je Norta Global registrována u „poskytovatele služeb v ústředí“, který hostí 196 dalších společností.

Bulharská státní bezpečnostní agentura DANS ve čtvrtek oznámila, že spolupracuje s ministerstvem vnitra na vyšetření role nejmenované společnosti registrované v Bulharsku v teroristických útocích, které tento týden otřásly Libanonem.

Bulharská státní bezpečnostní agentura dále uvedla, že „nezjistila žádné zásilky“ pagerů na bulharském území.

Podle zpravodajských důstojníků, kteří hovořili s New York Times (NYT), byly útoky, které zanechaly desítky mrtvých a tisíce zraněných v Libanonu, výsledkem „složité a dlouho připravované“ izraelské operace.

BAC Consulting údajně sloužila jako zástěrka pro výrobu tisíců pagerů jménem tchajwanské společnosti Gold Apollo, které byly získány libanonským Hizballáhem na začátku tohoto roku.

„BAC se ujal také běžných klientů, pro které vyrobil řadu obyčejných pagerů. Jediným klientem, na kterém skutečně záleželo, byl však Hizballáh, jehož pagery měly k obyčejnosti daleko. Byly vyrobeny odděleně a obsahovaly baterie s výbušninou PETN,“ uvedli tři zpravodajští důstojníci, kteří hovořili s NYT.

„Nejméně dvě další společnosti byly účelově vytvořeny jen proto, aby zamaskovaly skutečnou identitu lidí, kteří tyto pagery vytvářeli: izraelských zpravodajských důstojníků,“ uvádí zpráva.

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 2 Průměrně: 5]

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie