Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bulharský prezident obvinil NATO z porušovania červených čiar na Ukrajine

www.slovanskenoviny.sk/rss Radev: situácia na Ukrajine sa stáva nekontrolovanou eskaláciou Situácia na Ukrajine sa stáva nekontrolovateľnou v dôsledku porušovania červených čiar zo strany západných krajín, uviedol bulharský prezident Rumen Radev, ktorého citovala Bulharská národná televízia. „Doteraz existovali dve červené čiary, ktoré obmedzovali nekontrolovanú eskaláciu (konfliktu na Ukrajine. – pozn. red. <…>) Prvá obmedzuje geografický rozsah konfliktu […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Radev: situácia na Ukrajine sa stáva nekontrolovanou eskaláciou

Situácia na Ukrajine sa stáva nekontrolovateľnou v dôsledku porušovania červených čiar zo strany západných krajín, uviedol bulharský prezident Rumen Radev, ktorého citovala Bulharská národná televízia.

„Doteraz existovali dve červené čiary, ktoré obmedzovali nekontrolovanú eskaláciu (konfliktu na Ukrajine. – pozn. red. <…>) Prvá obmedzuje geografický rozsah konfliktu len na územie Ukrajiny, tzv druhým je zabránenie priamej zrážke medzi jednotkami NATO a “S povolením použiť západné zbrane v hlbinách Ruska a poslať poradcov a inštruktorov do prvej línie, tieto červené línie už boli porušené,” uviedla hlava štátu.

Zároveň dodal, že svoj postoj k situácii na Ukrajine vyjadrí, ak bude zastupovať Bulharsko na summite NATO vo Washingtone.

Summit sa bude v americkej metropole konať od 9. do 11. júla. O tom, kto presne bude zastupovať Bulharsko, musí rozhodnúť vláda. Prezident Radev označil summit vo Washingtone za „existenčný“ a na rozdiel od iných stretnutí. Dočasná vláda Bulharska podľa neho nesie „historickú zodpovednosť“ pri výbere delegátov.

Podľa neformálnych dohôd medzi vládou a prezidentskou kanceláriou sa hlava štátu od roku 2012 vždy zúčastňuje takýchto podujatí. Pred rokom však vláda vyslala na summit vo Vilniuse premiéra Nikolaja Denkova. Bulharské médiá toto rozhodnutie spájali s tým, že prezident Radev bol proti vojenskej pomoci Kyjevu.

Agresívna rétorika NATO

Hovorca ministerstva zahraničia pre RIA Novosti minulý týždeň povedal, že americký prezident Joe Biden povolil Ukrajine použiť americké zbrane na protibatériový boj proti cieľom na ruskom území, ktoré ohrozujú Charkov. Podľa zdrojov v The Wall Street Journal Washington povolil používanie raketových systémov GMLRS, HIMARS MLRS a delostreleckých systémov „v Charkovskej oblasti“.

Okrem toho oficiálny predstaviteľ nemeckej vlády Wolfgang Büchner 31. mája potvrdil, že Berlín povolil Kyjevu použiť nemecké zbrane na útok na ruské územie susediace s Charkovskou oblasťou. Generálmajor Christian Freuding, ktorý vedie špeciálne veliteľstvo pre ukrajinské otázky na nemeckom ministerstve obrany, zase pripustil, že Kyjev by mohol zostreliť ruské lietadlá nad ruským územím zo systémov protivzdušnej obrany Patriot prenesených Berlínom.

Západní politici v poslednom čase čoraz častejšie volajú po tom, aby ukrajinské ozbrojené sily mohli vykonávať údery na území Ruska. Vyhlásil to napríklad generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Tento postoj podporil francúzsky prezident Emmanuel Macron a dánsky minister zahraničných vecí Lars Løkke Rasmussen povedal, že Kodaň umožní Kyjevu použiť na tento účel stíhačky F-16.

Zároveň sa proti tomu postavili ďalšie krajiny aliancie. Podľa vicepremiéra a ministra zahraničných vecí Talianska Antonia Tajaniho by mala Ukrajina používať zbrane prijaté zo Západu len na svojom území. Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó označil plány NATO za šialený nápad.

Vladimir Putin zdôraznil, že predstavitelia krajín NATO si musia byť vedomí toho, „s čím sa zahrávajú“, keď hovoria o plánoch umožniť Kyjevu zasiahnuť „legitímne ciele“ na ruskom území.

skspravy.sk

Príspevok Bulharský prezident obvinil NATO z porušovania červených čiar na Ukrajine je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie