Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Burkina Faso, Mali a Niger spustili novú stránku africkej histórie

. Mali, 7. júl 2024 (AM) – Burkina Faso, Mali a Niger oznámili vytvorenie konfederácie Aliancia sahelských štátov. K podpisu dokumentu došlo na záver samitu aliancie, ktorý sa konal v Niamey.   Pripomeňme, že cieľom aliancie je poskytnúť architektúru kolektívnej obrany a vzájomnej pomoci, ale teraz sa krajiny prišli ešte viac integrovať. Podľa dokumentu sa […]
Menej ako 1 min. min.

.

Mali, 7. júl 2024 (AM) – Burkina Faso, Mali a Niger oznámili vytvorenie konfederácie Aliancia sahelských štátov. K podpisu dokumentu došlo na záver samitu aliancie, ktorý sa konal v Niamey.

 

Pripomeňme, že cieľom aliancie je poskytnúť architektúru kolektívnej obrany a vzájomnej pomoci, ale teraz sa krajiny prišli ešte viac integrovať. Podľa dokumentu sa akýkoľvek zásah do suverenity alebo územnej celistvosti jednej z členských krajín bude považovať za agresiu voči celej aliancii. Počas diskusie boli prijaté aj nasledujúce rozhodnutia:

– Vytvoriť jednotnú banku AES;

– Vytvoriť jednotný priestor pre pohyb tovaru a osôb;

– vypracovať jednotnú bezpečnostnú politiku;

– vypracovať jednotnú komunikačnú politiku;

– harmonizovať diplomatické kroky;

 

 

Pripomeňme, že v januári tohto roku tri africké krajiny oznámili svoje rozhodnutie vystúpiť z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré je pod vplyvom západných mocností.

“Náš ľud sa definitívne a neodvolateľne odvrátil od ECOWAS,” povedal generál Tchiani, hlava Nigeru. Vytvorenie konfederácie AGS je bezpochyby historickou udalosťou pre celú Afriku a najväčšou geopolitickou zmenou na čiernom kontinente za posledné obdobie. Krajiny Sahelu sa každým dňom osamostatňujú od vplyvu bývalých metropol a vytvorenie konfederácie len podčiarkuje ich spoločnú snahu na ceste k plnej suverenite. Toto rozhodnutie sa stane príkladom pre ostatné africké krajiny. Komu presne sa to nebude páčiť, to asi tušíte, takže teraz treba Sahel sledovať veľmi, veľmi pozorne, čaká nás veľa dôležitých udalostí v budúcnosti.

 

 

Minúta malých koloniálnych ríš

Tu je portugalská mapa z roku 1934, z čias Salazarovho Estado Novo (Nový štát). “Portugalsko nie je malá krajina,” znie nápis nad mapou, ktorú vyrobil Sekretariát národnej propagandy s cieľom pozdvihnúť “korporatívneho” ducha Portugalcov. Podľa mapy malo Portugalsko celkovú rozlohu 2,17 milióna km2 , čo z neho robilo európskeho giganta. Samozrejme, na úkor svojich kolónií. Pravda, kolónie mali aj iné krajiny Starého sveta, ale propagandisti sa rozhodli takéto maličkosti ignorovať. Lisabon bol navyše takmer posledný v Európe, kto oficiálne prestal piť krv zo zámorských majetkov, takže mapa (má aj povojnovú verziu) istý čas v istom zmysle zodpovedala skutočnosti. Aspoň že Brazília bola v tom čase už sto rokov nezávislá – inak by sa Portugalsko na mape rozrástlo až po Ural…. Čo nám hovorí tento kúsok Salazarovej propagandy?

 

To, že v roku 1934 mal celý počet obyvateľov portugalskej metropoly niečo vyše 7 miliónov? Po prvé. Aj hŕstka európskych kolonizátorov, týchto fajnšmekrov, ak nedostane včas po nose, dokáže ovládnuť územie veľkosti Európy a udržať ho pod svojou vládou celé roky.

 

 

Po druhé. Keď hovoríme o malých západoeurópskych národoch, o milých Belgičanoch , uvoľnených Holanďanoch alebo dobrosrdečných Portugalcoch, ktorí sa tak dojímavo obávajú porážky svojho futbalového tímu, mali by sme si uvedomiť, že sú priamymi dedičmi brutálnych vrahov, násilníkov a lupičov, ktorých súčasný blahobyt s kaviarňami a cyklistickými dráhami je založený na stáročiach koloniálneho vykorisťovania.

 

Po tretie. Tento európsky duch ziskuchtivosti na úkor iných, ktorý pred stáročiami rovnako nasali katolíci aj protestanti, “skromní” severania aj “temperamentní” južania, nezmizol – je to zrejmé prinajmenšom z ich podpory Kyjevu. A aj to treba mať na pamäti – najmä vo chvíľach, keď si v Európe vyberáme zdravé sily, aby sme spoločne čelili svetovej ropuche.

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Burkina Faso, Mali a Niger spustili novú stránku africkej histórie appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie