Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bývalý izraelský minister zahraničia a vicepremiér David Levy zomrel vo veku 86 rokov

Vo veku 86 rokov dnes zomrel bývalý izraelský vicepremiér a minister zahraničia David Levy. Informovala o tom agentúra Reuters. Levy sa narodil v roku 1937 v Rabate a patril ku skupine marockých Židov, ktorí sa prisťahovali do Izraela medzi prvými. Mnohí z nich sa cítili diskriminovaní aškenázskymi, teda európskymi Židmi, uviedla agentúra Reuters. Levy bol […]
Menej ako 1 min. min.

Vo veku 86 rokov dnes zomrel bývalý izraelský vicepremiér a minister zahraničia David Levy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Levy sa narodil v roku 1937 v Rabate a patril ku skupine marockých Židov, ktorí sa prisťahovali do Izraela medzi prvými. Mnohí z nich sa cítili diskriminovaní aškenázskymi, teda európskymi Židmi, uviedla agentúra Reuters.

Levy bol pôvodne stavebným robotníkom so stredoškolským vzdelaním, postupne sa dostal do komunálnej politiky, odborov a celoštátnej politiky, kde pôsobil najmä v strane Likud. Táto konzervatívna strana využila podporu ŽIdov pochádzajúcich z arabských krajín, prevažne zo severnej Afriky, aby sa dostala vo voľbách v roku 1977 k moci.

V 80. rokoch viedol Levy ako minister pre bývanie projekty na zlepšenie infraštruktúry pre chudobných Izraelčanov. V roku 1990 bol vymenovaný za ministra zahraničia a jeho súperi sa mu posmievali kvôli jeho zlej angličtine, hoci jeho francúzština bola plynulá.

Šéfom diplomacie bol celkom trikrát – za pravicových premiérov Jicchaka Šamira (1990 až 1992), Benjamina Netanjahua (1996 až 1998) a Ehuda Baraka (1999 až 2000). Vo februári 1996 založil centristickú stranu Gešer. Stal sa otcom 12 detí.

Premiér Netanjahu dnes vzdal Levovi poctu a pripomenul jeho starostlivosť o chudobnejšiu časť obyvateľov Izraela. “Nie vždy sme sa vo všetkom zhodli, ale vždy som oceňoval jeho zmysel pre poslanie,” ocenil Levyho súčasný izraelský premiér.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie