Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bývalý policajný šéf Hamran dohodol utajené miliónové zákazky s firmou, ktorá mu mala dopriať luxus zadarmo

www.slovanskenoviny.sk/rss Luxusné vyvážanie bývalého policajného šéfa malo byť bezodplatné, ukázalo sa, že štát podpísal s firmou lukratívne zákazky v utajenom režime. Bolože to pred vyše dvoma rokmi rečí zo strany fanúšikov vtedajšieho policajného prezidenta Štefana Hamrana o tom, že on je konečne ten správny človek na správnom mieste. Že on tuho bojuje so zlom, a […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Luxusné vyvážanie bývalého policajného šéfa malo byť bezodplatné, ukázalo sa, že štát podpísal s firmou lukratívne zákazky v utajenom režime. Bolože to pred vyše dvoma rokmi rečí zo strany fanúšikov vtedajšieho policajného prezidenta Štefana Hamrana o tom, že on je konečne ten správny človek na správnom mieste.

Že on tuho bojuje so zlom, a preto mu treba držať palce, a nie žiadať akési vysvetlenie jeho veľkopanských manierov. Veď nech sa len pokojne vyváža na super luxusnom nablýskanom aute v hodnote 200-tisíc eur, aké v tom čase nemali k dispozícii ani najvyšší štátni predstavitelia. Povedal predsa, že je len požičané, tak čo koho do toho, na čom jazdí novodobý rytier prevtelený do policajného prezidenta.

Nielen bežný ľud, ale dokonca aj vtedajší koaliční politici Ham­ranovo počínanie obhajovali a čudovali sa, že sa niekto čuduje. Nič proti jeho papalášstvu nenamietali ani mimovládne organizácie bojujúce za transparentnosť. Ani za mak nemali snahu sa zamyslieť, že štát predsa nikdy nič nedostane zadarmo, prečo by Štefan Hamran dostal. Nuž a ukázalo sa, že jeho luxus napokon nebol až taký lacný špás.

Veľký šéf
Spoločnosť, ktorá mu ho dopriala, totiž získala lukratívne zákazky, a to priamym zadaním, teda bez verejnej súťaže, a utajené zostali aj zmluvy s ňou podpísané. Štátu vraj dodala štyri špeciálne upravené vozidlá v cene blížiacej sa k sume dva milióny eur. Údajne ich vyberal priamo Hamran. Určené boli pre útvar osobitného určenia, čiže takzvané Lynx Commando, ktorému dlhé roky velil a aj v pozícii policajného šéfa tam mal silné slovo. V ústredí lynxu mal Hamran neoficiálnu centrálu i po dosadení do najvyššej funkcie v zbore. Práve tam sa s ním potajomky stretávali vtedajšie politické špičky ako premiér Eduard Heger či minister vnútra Roman Mikulec a šéf rezortu financií Igor Matovič.

Informácie o tom, že Štefan Hamran sa vyváža na limuzíne značky BMW 750i XDrive 7L,prenikli na verejnosť koncom januára 2022. Vysvitlo, že na predmetnom vozidle cestoval aj na dovolenku do rakúskych Álp, kde mu spoločnosť robila podriadená z Lynx Commanda. Pripomeňme, že v danom čase bol Hamran vedením polície len poverený, pričom naďalej zastával post veliteľa útvaru osobitného určenia.

Vedenie rezortu vnútra záležitosť obhajovalo vyjadrením, že „vozidlo je zapožičané ministerstvu bezodplatne, minister­stvu nevznikajú z prevádzky tohto vozidla okrem úhrady pohonných látok žiadne ďalšie náklady na prevádzku“. Otázky, prečo bola top limuzína vôbec zapožičaná a prečo sa na nej vyváža práve Hamran, samozrejme, zostali bez adekvátnych reakcií.

V tajnosti
Z Centrálneho registra zmlúv vyplývalo, že luxusnú limuzínu štátu zapožičala v decembri 2021 firma Effective CarService, ktorá sa zameriava práve na predaj a výpožičky luxusných vozidiel. Podľa dostupných údajov štát s touto firmou dovtedy ni­kdy neobchodoval. Prvé verejne dostupné dokumenty naznačujú, že k zmene situácie došlo koncom roka 2020, keď s Effective CarService podpísal rezort vnútra pod vedením Romana Mikulca zmluvu na výpožičku štyroch BMW 540x Drive.
Postupne nasledovali ďalšie dohody rovnakého „výpožičkového“ charakteru. Do júla 2022 ich bolo dokopy sedem. Ani v jednom prípade pritom nešlo o klasickú zákazku na nákup vozidiel.

Ukázalo sa však, že minister­stvo vnútra a firma Effective CarService predsa len podpísali zmluvy, na zák­lade ktorých mali byť štátu v rámci normálneho obchodného vzťahu dodané vozidlá. Išlo o štyri autá značky Toyota Land Cruiser, vybavené balistickou ochranou, v cene zhruba dva milióny eur. Ako sme už spomenuli, kontrakty boli uzatvorené v utajenom režime. Rezort zákazku zadal bez verejného obstarávania, teda priamym zadaním, pričom zmluvy podpísané v roku 2022 a v roku 2023 nezverejnil v centrálnom registri. Nie je tak zrejmé, či štát nemohol autá zakúpiť od inej firmy výhodnejšie. Jasné nie je ani to, na základe akých kritérií vybral práve spoločnosť Effective CarService, ktorá sa dovtedy na dodávanie vozidiel s balistickou ochranou podľa všetkého vôbec nešpecializovala.
PLUS 7 DNÍ sa to aktuálne snažilo overiť priamo u konateľa Martina Antala, ten však na otázky do uzávierky neodpovedal.

Na zvláštny biznis upozornil pred pár dňami súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý zároveň priblížil ďalšie zvláštnosti biznisu so špeciálnymi autami. Za neštandardnú označil napríklad skutočnosť, že dodávateľovi boli vyplatené preddavky v stopercentnej výške. Poukázal aj na to, že firma nemala povolenie na obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu a prvé dve autá nedodala včas.

Vraj ich zastrašujú
V mene Štefana Hamrana sa k záležitosti prostredníctvom sociálnej siete vyjadrila strana Demokrati, za ktorú bývalý policajný šéf kandidoval v nedávnych eurovoľbách. Zverejnené informácie označil subjekt vedený Jaroslavom Naďom za snahu zastrašiť a umlčať politických oponentov. „Podľa našich informácií však postup pri obstaraní vozidiel, v ktorom Štefan Hamran len pokračoval, odobrila ešte stranícka kolegyňa pána Šutaja Eštoka, vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková. Rovnako je verejnou informáciou, že postup bol preverený ďalšími relevantnými orgánmi ako parlamentným výborom pre financie, Úradom inšpekčnej služby či Úradom pre verejné obstarávanie,“ tvrdia Demokrati.

Či však vychádzajú Demokrati z reálnych informácií, je otázne. Nákup vozidiel vybavených balistickou ochranou stále preveruje Úrad inšpekčnej služby. Navyše sa zdá, že spoločnosť Effective CarService nedisponovala v čase dodania pancierových vozidiel potrebným certifikátom. Ide o povolenie na obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu, ktoré vydáva ministerstvo hospodárstva. Keby však o takéto povolenie firma požiadala, zrejme by ho ani nezískala. Z verejne dostupných informácií totiž vyplýva, že Effective CarService nedisponuje ani potvrdením o priemyselnej bezpečnosti, ktoré vydáva Národný bezpečnostný úrad. Uvedené potvrdenie je pritom jedným z hlavných predpokladov na získanie povolenia na obchodovanie s výrobkami obranného priemyslu.

Pri všetkom uvedenom sa ani veriť nechce, že utajený nákup štyroch špeciálne upravených vozidiel, každé v hodnote takmer 500-tisc eur, skutočne odobril aj Úrad pre verejné obstarávanie. A možno sa tak aj stalo, ale otázne je, či nebola inštitúcia dohliadajúca na verejné nákupy čisto teoreticky a možno i prakticky uvedená do omylu.

/ Plus7Dni /

Príspevok Bývalý policajný šéf Hamran dohodol utajené miliónové zákazky s firmou, ktorá mu mala dopriať luxus zadarmo je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie