Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bývalý šéf Mosadu sa vyhrážal hlavnej prokurátorke Medzinárodného trestného súdu, píše The Guardian

Bývalý šéf izraelskej tajnej služby Mosad Josi Kohen sa údajne vyhrážal niekdajšej hlavnej prokurátorke Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudovej. Na niekoľkých tajných stretnutiach na ňu vraj vyvíjal nátlak, aby prestala vyšetrovať Izraelčanov v prípade podozrení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na okupovaných palestínskych územiach. Informoval o tom britský denník The Guardian, ktorý sa odvoláva […]
Menej ako 1 min. min.

Bývalý šéf izraelskej tajnej služby Mosad Josi Kohen sa údajne vyhrážal niekdajšej hlavnej prokurátorke Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudovej. Na niekoľkých tajných stretnutiach na ňu vraj vyvíjal nátlak, aby prestala vyšetrovať Izraelčanov v prípade podozrení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na okupovaných palestínskych územiach. Informoval o tom britský denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na vysokopostavené zdroje z Izraela.

“Nechcete sa predsa púšťať do vecí, ktoré by mohli ohroziť vašu bezpečnosť alebo bezpečnosť vašej rodiny,” povedal údajne Kohen pred niekoľkými rokmi prokurátorke ICC.

Podľa zdroja Guardianu tieto aktivity vtedajšieho šéfa Mosadu boli schválené na vysokej úrovni s tým, že ICC predstavoval hrozbu trestného stíhania izraelských vojakov.

Izolácia Izraela pod vedením Netanjahua vo svete rastie

Ďalší zdroj oboznámený s aktivitami Mosadu okolo prokurátorky ICC uviedol, že tajná služba sa ju pokúsila buď skompromitovať, alebo získať si ju, aby s Izraelom spolupracovala. Mosad sa údajne zaujímal o rodinu prokurátorky a mal aj prepisy tajných nahrávok jej manžela.

Pri jednej príležitosti Kohen údajne ukázal Bensoudovej fotografie jej manžela, ktoré boli tajne zhotovené počas ich návštevy Londýna. V ďalšom prípade Kohen údajne naznačil prokurátorke, že vyšetrovanie Izraela by mohlo poškodiť jej kariéru.

Kohen bol podľa Guardianu jedným z najbližších spojencov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a osobne viedol niekoľkoročné aktivity Mosadu s cieľom podkopať činnosť medzinárodného súdu.

Denník The Guardian sa odvoláva na zdroje, ktoré potvrdili, že prokurátorka informovala malú skupinu vysokopostavených predstaviteľov ICC o Kohenových pokusoch ovplyvniť ju.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie