Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bývate v paneláku a nemáte záhradu? Túto zeleninu môžete úspešne pestovať aj na balkóne

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/COULANGES). Možno si myslíte, že ak bývate v paneláku, nemáte veľkú šancu mať čerstvú zeleninu priamo pod nosom. Nie je to tak, pretože aj na balkóne si môžete vypestovať pochúťky, ktoré neskôr skončia na vašich tanieroch. Tu je prehľad zeleniny, ktorá úspešne rastie v kvetináčoch. Zasaďte si ich ešte […]
Menej ako 1 min. min.

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/COULANGES).

Možno si myslíte, že ak bývate v paneláku, nemáte veľkú šancu mať čerstvú zeleninu priamo pod nosom. Nie je to tak, pretože aj na balkóne si môžete vypestovať pochúťky, ktoré neskôr skončia na vašich tanieroch. Tu je prehľad zeleniny, ktorá úspešne rastie v kvetináčoch. Zasaďte si ich ešte dnes a užite si leto plné čerstvej zeleniny.

Vypestujte si čerstvú zeleninu na svojom balkóne.
Foto: shutterstock/COULANGES

Mnohí ľudia snívajú o vlastnej záhrade, v ktorej by pestovali zeleninu. Žiaľ, nie každý má na to príležitosť, pretože keď bývate v paneláku nemáte vlastný pozemok. Pre tých, ktorí bývajú v panelákoch alebo domoch bez záhrady, sa balkón javí ako jediná a ideálna príležitosť na pestovanie zeleniny. Existuje mnoho druhov zeleniny, ktoré sa tam dajú úspešne pestovať. Nižšie vám chceme ukázať, akú zeleninu môžete pestovať na vlastnom balkóne alebo terase. Zoznam je naozaj dlhý a každý si v ňom nájde niečo pre seba.

Cherry paradajky

Cherry paradajky sú vynikajúcou voľbou na pestovanie na balkóne. Nie sú príliš veľké, a preto nevyžadujú veľa miesta. Po vypestovaní sú ich plody šťavnaté a plné chuti. Sadenice paradajok môžete zasadiť do veľkých kvetináčov alebo špeciálnych nádob. Len ich nezabudnite pravidelne zalievať a zabezpečte im dostatok slnka.

Ako si na balkóne vypestovať chutné cherry?
Foto: shutterstock/Tatsiana Kalasouskaya

Reďkovky

Reďkovky sú rýchlo rastúca zelenina, ktorá je ideálna na balkón. Môžete ich vysievať do malých nádob alebo balkónových debničiek, prípadne do plytkých kvetináčov. Ľahko sa pestujú a úrodu môžete zbierať už niekoľko týždňov po zasiatí.

Hlávkový šalát

Šalát je skvelou voľbou pre tých, ktorí ho chcú mať na tanieri čerstvý každý deň. Existuje mnoho odrôd šalátu, ktoré sú vhodné na pestovanie v nádobách alebo debničkách. Väčšinu sezóny si môžete pochutnať na čerstvom šaláte a pravidelné strihanie listov podporuje rast rastliny.

Mrkva

Hoci sa mrkva tradične pestuje v zemi, možno ju vysievať aj do nádob na balkóne alebo terase. Ak si chcete túto zeleninu vychutnať, odporúča sa vybrať si odrody mrkvy určené na pestovanie v nádobách. Mrkva potrebuje hlbokú nádobu na rozvoj korienkov, preto zvoľte primerane veľký črepník alebo debničku.

Oplatí sa tiež experimentovať s bylinkami, ako je petržlen, bazalka a oregano, ktoré dobre rastú na balkóne a dodávajú pokrmom sviežosť. Nezabúdajte ich pravidelne polievať, zabezpečiť dostatok svetla a prihnojovať, aby bol zabezpečený zdravý rast. S trochou práce si môžete vychutnať čerstvú, domácu zeleninu a bylinky aj bez záhradky.

Bazalka miluje slnko a teplo, ale nemala by byť vystavená priamym poludňajším lúčom a potrebuje tiež neustále vlhkú, nepremočenú pôdu. Najvhodnejšia je východná alebo západná orientácia balkóna.
Foto: shutterstock/Caelestiss

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké bylinky pestovať na balkóne? TOP 3 pre úplných začiatočníkov

Reďkovky si môžete vypestovať na balkóne. Budú dobre rásť, stačí sa držať týchto niekoľkých rád

The post Bývate v paneláku a nemáte záhradu? Túto zeleninu môžete úspešne pestovať aj na balkóne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie