Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

„Čajový“ liek na tmavé kruhy pod očami a opuchy. Stačí ho priložiť na oči a počkať 15 minút

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Opuchy a tmavé kruhy pod očami sú problémom, ktorý postihuje mnoho osôb bez ohľadu na pohlavie alebo vek. Vďaka nim vyzeráme unavení, prepracovaní, smutní a starší, ako sme. Aké sú príčiny opuchov a tmavých kruhov pod očami? Dá sa proti nim bojovať domácimi prostriedkami? „Čajový“ liek na […]
Menej ako 1 min. min.

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Opuchy a tmavé kruhy pod očami sú problémom, ktorý postihuje mnoho osôb bez ohľadu na pohlavie alebo vek. Vďaka nim vyzeráme unavení, prepracovaní, smutní a starší, ako sme. Aké sú príčiny opuchov a tmavých kruhov pod očami? Dá sa proti nim bojovať domácimi prostriedkami?

„Čajový“ liek na tmavé kruhy pod očami a opuchy. Stačí ho priložiť na oči a počkať 15 minút.
Foto: shutterstock/New Africa

Opuchy a tmavé kruhy pod očami – príčiny vzniku

Pokožka okolo očí je oblasť, ktorá si vyžaduje osobitnú pozornosť. Je citlivá, tenká a jemná, mimoriadne zraniteľná voči negatívnym vplyvom vonkajších faktorov, stresu, únavy a dehydratácie. Je to tiež miesto, kde sa najrýchlejšie objavujú vrásky, a to ako mimické, tak aj tie, ktoré sú prvými príznakmi starnutia.

Okrem už spomínaných vrások sú najčastejšími problémami pleti pod očami:

vačky pod očami,

tmavé kruhy pod očami.

Váčky pod očami sú typom opuchu, ktorý je spôsobený nahromadením a abnormálnym tokom lymfy. Môžu byť spôsobené aj stratou pevnosti pokožky v oblasti pod očami, čo vedie k tvorbe priestorov, ktoré sa potom vypĺňajú vodou a tukom.

Na druhej strane tmavé kruhy pod očami sú typom zmeny farby, ktorá sa môže vyskytovať samostatne alebo v kombinácii s opuchmi. Pokožka okolo očí je potom modrá, sivá alebo zelenkavá s viditeľnými cievami. Vznik tmavých kruhov priamo súvisí so znížením hustoty a pevnosti pokožky, ako aj s hromadením pigmentov v tejto oblasti (tzv. pigmentové tiene).

Opuchy a tmavé kruhy pod očami – odkiaľ pochádza tento problém?

Existuje mnoho príčin opuchov a tmavých kruhov pod očami.
Foto: shutterstock.com/Marina Demeshko

Existuje mnoho príčin opuchov a tmavých kruhov pod očami. Je dôležité si uvedomiť, že nie všetky z nich môžeme ovplyvniť. Ani pri správnej a systematickej starostlivosti sa nám nie vždy podarí problém úplne odstrániť.

Medzi najčastejšie príčiny vačkov a tmavých kruhov pod očami patria:

genetická predispozícia,

starnutie pokožky – s pribúdajúcimi rokmi sa znižuje produkcia kolagénových a elastínových vlákien, čím pokožka stráca svoju pevnosť. Kruhové očné svaly tiež slabnú,

zlý životný štýl – príliš málo spánku, nedostatok pohybu a stimulujúce látky, ako sú alkohol a cigarety,

zlá strava – v skutočnosti strava s vysokým obsahom soli, ktorá spôsobuje zadržiavanie vody v tele,

dehydratácia – pitie menšieho množstva vody, ako je odporúčané,

stres – dlhodobé napätie má negatívny vplyv nielen na našu náladu, ale aj na náš vzhľad,

časté opaľovanie a používanie solária,

alergie a kožné ochorenia – za vačky a tmavé kruhy pod očami môžu byť zodpovedné aj rôzne alergie alebo ochorenia, ako napríklad atopická dermatitída,

chronické ochorenia – anémia, cukrovka, hyper- alebo hypotyreóza.

Ako znížiť tmavé kruhy a vačky pod očami

Ak výsledky testov nenaznačujú žiadne zdravotné problémy, nebolo zistené žiadne chronické ochorenie ani alergia, tvorba vačkov a tmavých kruhov pod očami môže byť spôsobená nevhodným životným štýlom.

Preto sa oplatí pozrieť sa na naše každodenné návyky, aby sme zistili, ktoré z nich by nám mohli škodiť a čo nám možno v našej rutine chýba. V prvom rade dbajme na dĺžku svojho spánku. Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že dospelý človek by mal spať 7 až 9 hodín, aby si udržal zdravie, pohodu a vzhľad. Dôležitá je aj jeho kvalita. Pred spaním prestaňte používať smartfón, chvíľu vyvetrajte spálňu alebo vypnite aromalampu.

Snažte sa tiež kontrolovať stres. Stres zhoršuje nielen náš psychický stav, ale aj vzhľad našej pleti. Skúsme si nájsť čas na aktivity, ktoré ho minimalizujú – prechádzky, meditáciu, domáce kozmetické ošetrenie alebo fyzickú aktivitu.

Do stravy zaraďte viac čerstvého ovocia a zeleniny a vzdajte sa spracovaných potravín a stimulantov, ako sú cigarety a alkohol. Dbajte na to, aby ste počas dňa pili dostatočné množstvo vody.

Ako znížiť tmavé kruhy a vačky pod očami?
Foto: shutterstock/Marina Demeshko

Kozmetika na tmavé kruhy a opuchy pod očami

Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť tmavé kruhy a opuchy pod očami. V prvom rade by sme sa mali zamerať na dôkladnú a systematickú starostlivosť. Očný krém je nevyhnutnosťou, aj keď nemáte žiadne problémy s pokožkou okolo očí. Najlepšie je vybrať si výrobok, ktorý obsahuje vitamín C na zosvetlenie sfarbenia, kyselinu hyalurónovú, ceramidy alebo retinol pre zrelú pleť.

Oplatí sa tiež zaobstarať si očné náplasti, ktoré obsahujú koncentrovanejšie dávky účinných látok.

Domáce prostriedky na zníženie tmavých kruhov a opuchov pod očami

V boji proti tmavým kruhom a opuchom môžu byť nápomocné aj domáce prostriedky. Jedným z nich sú očné obklady z čajových vrecúšok.

Aký čaj je na to najlepší? Záleží na tom, aký účinok chcete. Čierny, biely a zelený čaj obsahujú kofeín, ktorý dodá efekt oddýchnutých očí, zatiaľ čo bylinkové čaje upokojujú podráždenie a zápaly.

Ako pripraviť čajový obklad, koľko si ho nechať a aké výsledky môžeme očakávať?

Používanie obkladov z čajových vrecúšok znižuje tmavé kruhy a opuchy pod očami.
Foto: shutterstock/puhhha

Pripravte si studený alebo teplý obklad na oči:

Uvarte vybraný čaj (dve čajové vrecúška) podľa návodu na obale.

Vyberte čajové vrecúška a vytlačte prebytočnú tekutinu.

Ak chcete pripraviť teplý obklad, nechajte čajové vrecúška mierne vychladnúť.

Ak chcete vrecúška použiť ako studený obklad, vychlaďte ich v chladničke.

Čajové vrecúška držte na zatvorených očiach maximálne 15 minút.

Používanie obkladov z čajových vrecúšok znižuje tmavé kruhy a opuchy pod očami, upokojuje podráždenie, začervenanie a drobné poranenia. Čajové obklady by nemali používať osoby s citlivými očami alebo osoby, ktoré sa liečia na očné ochorenia, bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom.

Ak chcete rýchlo odstrániť tmavé kruhy a opuchy pod očami, napr. pred dôležitým stretnutím, je vhodné zvoliť chladivý obklad a navyše masírovať očné okolie nefritovým valčekom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Uložte ho do mrazničky a použite až ráno. Pomôže na kruhy a vačky pod očami lepšie ako kozmetička

Najlepší očný krém za pár eur. Rýchlo odstraňuje tmavé kruhy a vrásky

The post „Čajový“ liek na tmavé kruhy pod očami a opuchy. Stačí ho priložiť na oči a počkať 15 minút appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie