Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Vidí rozpor s Ústavou

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Novelu schválili poslanci Národnej rady 9. mája v skrátenom legislatívnom konaní. Ministerstvo financií SR v […]
Menej ako 1 min. min.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok podpísala novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zákon zavádza limit verejných výdavkov na tento rok a jeho schválenie bolo potrebné na splnenie ďalšieho míľnika plánu obnovy a odolnosti. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Novelu schválili poslanci Národnej rady 9. mája v skrátenom legislatívnom konaní. Ministerstvo financií SR v nej navrhlo limit verejných výdavkov na tento rok. Jeho výška bude 57,717 miliardy eur.

Konsolidácia verejných financií sa bude podľa nových pravidiel odvíjať od plnenia referenčných hraníc verejného dlhu 60 % hrubého domáceho produktu a deficitu verejných financií tri percentá HDP. Trajektóriu čistých výdavkov stanoví Európska komisia v strednodobom horizonte minimálne štyroch rokov.

Kultúrne organizácie žiadajú prezidentku, aby vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia

Čisté výdavky sú definované ako výdavky verejnej správy bez úrokových výdavkov, diskrečných príjmových opatrení, výdavkov na programy EÚ plne kryté príjmami z eurofondov, vnútroštátnych výdavkov na spolufinancovanie týchto programov, cyklických prvkov nezamestnanosti, ako aj výdavkov na dávky a jednorazové a iné dočasné opatrenia.

V súlade s novými fiškálnymi pravidlami bude do pôsobnosti ministerstva financií patriť vypracovanie národného strednodobého fiškálno-štrukturálneho plánu, súčasťou ktorého bude trajektória čistých výdavkov, ako aj súbor reforiem a investícií. Tento plán bude schvaľovať vláda, ktorá ho následne predloží NR SR. Rozpočet verejnej správy sa bude realizovať a zostavovať v súlade s týmto plánom.

Novela bude účinná od 1. augusta tohto roka, aby sa nové pravidlá mohli využiť pri zostavení najbližšieho rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027. Výnimkou je stanovenie výdavkového limitu na rok 2024, ktorý bude účinný dňom vyhlásenia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie