Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Častá chyba pri kosení trávnika. Sami si škodíme

22.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Pexels shutterstock/SingjaiStocker). Vysoké teploty sú skutočnou skúškou pre trávnik aj záhradníka. Naozaj viete, ako sa kosí tráva v lete? Na rozdiel od zdania nestačí vyjsť do záhrady a naštartovať kosačku. Pri tejto činnosti sú veľmi dôležité poveternostné podmienky a denná doba. Skontrolujte si najdôležitejšie pravidlá kosenia trávnika, aby ste […]
Menej ako 1 min. min.

22.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Pexels shutterstock/SingjaiStocker).

Vysoké teploty sú skutočnou skúškou pre trávnik aj záhradníka. Naozaj viete, ako sa kosí tráva v lete? Na rozdiel od zdania nestačí vyjsť do záhrady a naštartovať kosačku. Pri tejto činnosti sú veľmi dôležité poveternostné podmienky a denná doba. Skontrolujte si najdôležitejšie pravidlá kosenia trávnika, aby ste sa vyhli nerovnostiam a spáleným steblám.

Kedy kosiť trávnik? Aký čas je najlepší?
Foto: Pixabay/Pexels shutterstock/SingjaiStocker

Teplo oslabuje trávnik

Stáva sa, že teplomery ukazujú naozaj vysoké hodnoty už na jar alebo začiatkom jesene. To znamená, že nielen počas prázdninových mesiacov si treba dávať pozor a dbať na skracovanie trávnika.

Ako často by ste mali v lete kosiť trávnik? Aj keď rastie pomalšie, nemali by ste túto činnosť úplne opustiť. Odporúča sa kosiť raz za dva týždne. Je dôležité skrátiť steblá najviac o 30 percent ich dĺžky.

Nemali by byť kratšie ako štyri alebo päť centimetrov. V opačnom prípade bude trávnik náchylný na nadmerné straty vody. Vyblednutá, suchá tráva alebo fľaky holej zeme sú to posledné, čo by ste chceli vo svojej záhrade vidieť.

Kosenie trávy na slnku – áno či nie?

Tráva skrátená na plnom slnku má horšie podmienky na regeneráciu. Práca v záhrade za takýchto okolností je zároveň pre nás nebezpečná. Počas tankovania je lepšie nepreťažovať telo dodatočnou fyzickou námahou. Potom je ľahké sa dehydrovať, cítiť sa zle, omdlievať alebo dokonca dostať úpal.

Kedy kosiť trávnik? Aký čas je najlepší?

Kosenie trávy na slnku sa neodporúča, preto by ste sa tejto činnosti mali v horúcich dňoch medzi 11. a 16. hodinou vyhnúť. Nie však úplne. Potom sa na nožoch stále drží rosa a kosenie mokrej trávy vedie k rýchlejšiemu využitiu nožov kosačky. Náročnejší je aj zber vlhkých rastlinných zvyškov.

Kedy by ste mali kosiť trávnik? Skúste si nájsť čas popoludní. Najlepšie medzi 16. a 18.30 hod. Počas tejto doby je trávnik pružnejší a náchylnejší na skrátenie. Trávnik zároveň získa celú noc, aby sa pokojne zregeneroval. Bez pražiaceho slnka nie je čerstvo pokosená tráva vystavená rýchlemu odparovaniu vody. Dodržiavajte tieto pravidlá a budete si užívať bujný trávnik počas celej sezóny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako sa zbaviť mravcov v zeleninovej záhrade? Prírodné prostriedky

Jedia slimáky vašu záhradu? Zasaďte tieto rastliny. O chvíľu utečú široko ďaleko

The post Častá chyba pri kosení trávnika. Sami si škodíme appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie