Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Časté chyby pri zalievaní zeleniny. To je dôvod, prečo nechcú rásť

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rawpixel.com). Zalievanie zeleniny je kľúčovou súčasťou jej pestovania a priamo ovplyvňuje zdravie a úrodu rastlín. Hoci sa zdá, že ide o bežnú a nekomplikovanú úlohu, mnohí záhradkári robia chyby, ktoré môžu mať negatívny vplyv na úrodu. Uistite sa, že viete, ako sa vyhnúť základným chybám pri zalievaní zeleniny, aby […]
Menej ako 1 min. min.

23.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rawpixel.com).

Zalievanie zeleniny je kľúčovou súčasťou jej pestovania a priamo ovplyvňuje zdravie a úrodu rastlín. Hoci sa zdá, že ide o bežnú a nekomplikovanú úlohu, mnohí záhradkári robia chyby, ktoré môžu mať negatívny vplyv na úrodu. Uistite sa, že viete, ako sa vyhnúť základným chybám pri zalievaní zeleniny, aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody.

Ako správne zalievať zeleninu?
Foto: shutterstock/Rawpixel.com

Používanie studenej vody

Zistíte, že záhony alebo nádoby sú suché, a tak sa okamžite pustíte do zalievania. Aj tento jednoduchý postup si však vyžaduje správne plánovanie. Použitie studenej vody priamo z kohútika môže spôsobiť vašim rastlinám šok. Ich reakciou bude spomalenie rastu. Nie každý si napríklad uvedomuje, že v prípade uhoriek sa dozrievajúce plody môžu dokonca deformovať.

Na zalievanie používajte vlažnú vodu, ktorá viac zodpovedá teplote okolia. Tekutinu môžete naliať do kanvy a na niekoľko hodín ju odložiť, aby získala pre zeleninu priaznivejšiu teplotu.

Polievanie listov namiesto koreňov

Ďalšou chybou, ktorej sa treba vyvarovať, je zalievanie zeleniny zhora, čo vedie k mokrým listom. Je to ako otvorenie brány pre hubové choroby, ktoré môžu napadnúť vaše plodiny. Boj s nimi môže byť naozaj náročný a infekcie majú za následok zníženie úrody. Tento zvyk škodí najmä plodinám paradajok.

Aby ste sa vyhli riziku vzniku plesní, odporúčame smerovať prúd vody priamo na pôdu okolo koreňov. Voda sa dostane tam, kde je to najviac potrebné. Ak pestujete rastliny v zemi, snažte sa aplikovať životodarnú tekutinu okolo rastliny – korene budú mať možnosť viac sa rozvíjať.

Nikdy nezalievajte zeleninu zhora, ale okolo koreňov.
Foto: shutterstock/HenadziPechan

Častá chyba pri zalievaní zeleniny – príliš silný prúd vody

Či už používate záhradnú hadicu alebo kanvicu, nelejte vodu z veľkej výšky. Vyhnite sa tiež silnému postreku. Nielenže môže poškodiť chúlostivé rastliny, ale môže tiež vyplaviť pôdu. Pri správnej technike zavlažovania bude vaša zelenina zdravá, silná a prinesie bohatú úrodu.

Čas je dôležitý

V akom čase zalievať zeleninu? Ani k tejto otázke by sa nemalo pristupovať príliš náhodne. Zalievanie záhonov na poludnie, keď sú slnečné lúče najsilnejšie, vedie k rýchlemu odparovaniu a popáleniu listov.

Najlepší čas na zalievanie je skoro ráno. Niektorí ľudia volia večerné hodiny, ale toto rozhodnutie je spojené s určitými rizikami. Môže viesť k stagnácii vody, ktorá vystavuje rastliny hnilobe a vytvára priaznivé podmienky pre hubové ochorenia. Vlhkosť tiež priťahuje slimáky, ktoré sú schopné v krátkom čase napáchať v zeleninovej záhrade veľké škody.

Najlepší čas na zalievanie je skoro ráno.
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto zelenina rastie veľmi dobre v malom priestore alebo v interiéri. Záhradkári ich milujú

Prečo zelenina nerastie? Biele škvrny na listoch uhoriek, fialové listy paradajok

The post Časté chyby pri zalievaní zeleniny. To je dôvod, prečo nechcú rásť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie