Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Cena obľúbeného produktu Slovákov vystrelila raketovo nahor. Nákup v potravinách sa predraží

V súčasnosti sa výrobcovia obľúbeného ovocného džúsu potýkajú s vážnymi problémami. Cena nápoja sa neustále zvyšuje, čo núti výrobcov hľadať alternatívy, píše CNBC. Najväčší vplyv na rast cien pomarančového džúsu majú klimatické zmeny, ktoré spôsobujú extrémne počasie v hlavných oblastiach pestovania pomarančov, ako sú Florida a Brazília. Výroba obľúbeného nápoja v ohrození Americký líder vo […]
Menej ako 1 min. min.

V súčasnosti sa výrobcovia obľúbeného ovocného džúsu potýkajú s vážnymi problémami. Cena nápoja sa neustále zvyšuje, čo núti výrobcov hľadať alternatívy, píše CNBC.

Najväčší vplyv na rast cien pomarančového džúsu majú klimatické zmeny, ktoré spôsobujú extrémne počasie v hlavných oblastiach pestovania pomarančov, ako sú Florida a Brazília.

Výroba obľúbeného nápoja v ohrození

Americký líder vo výrobe čelí nielen extrémnym poveternostným podmienkam, ale aj chorobám citrusových stromov, konkrétne Huanglongbingu, ktorý znižuje kvalitu a množstvo úrody. Tento problém spolu s nedávnymi orkánmi značne znižuje produkciu.

Brazília, ako najväčší svetový producent a exportér pomarančového džúsu, zaznamenáva tiež vážne problémy. Očakáva sa, že kvôli extrémnym teplotám a chorobám bude aktuálna úroda jednou z najhorších za posledné desaťročia.

Padli rekordy

V dôsledku spomenutých faktorov dosiahli ceny zamrznutého koncentrovaného pomarančového džúsu na burze v New Yorku rekordné hodnoty. Cena za libru (0,45 kg) vyskočila v prepočte až na 4,4 EUR.

Práve preto začali niektorí výrobcovia uvažovať o znižovaní podielu pomarančového džúsu vo svojich produktoch a nahradzovaní ho inými ovocnými šťavami, ako sú jablčná, hrušková alebo hroznová šťava.

Tento tlak na ceny a dostupnosť ovocia núti odvetvie hľadať nové riešenia a prispôsobiť sa zmeneným podmienkam. Výrobcovia sa však snažia zachovať dostupnosť a cenovú hladinu svojich produktov pre spotrebiteľov.

Aj napriek výzvam v odvetví sa zdá, že dopyt po pomarančovom džúse ostáva naďalej vysoký. A to aj napriek rastúcim cenám. Výrobcovia a analytici predpokladajú, že tieto výzvy budú pretrvávať dlhodobo.

Na Slovensku ceny potravín klesajú

Na Slovensku sa môžeme tešiť z toho, že veľa druhov potravín začína klesať na cene. Aj keď sme od leta 2021 čeili výraznému nárastu cien, v poslednom roku sa tento rast výrazne spomalil a už sa týka len 0,6% cien. K cenám sa vyjadrili pre TASR aj analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Na Slovensku narástli ceny od júna 2021 do marca 2023 o takmer 40%, pričom za posledný rok sa rast spomalil na 0,6%. Nie je to ešte celkový pokles cien potravín, no do konca marca už zlacnelo medziročne 40% kategórií potravín. To je viac ako priemer EÚ.

Medzi potravinami, ktoré sú teraz lacnejšie, nájdeme rastlinné oleje, múku, vajcia, ako aj čerstvú a chladenú zeleninu, každá z týchto položiek zlacnela o minimálne 10%. Nie všetko sa však zlacňuje. Napríklad zemiaky a olivový olej sa dokonca zdražili. Cena olivového oleja išla hore až o 45%.

V Európe sa ceny potravín vyvíjajú celkom synchronizovane. To znamená, že keď lacnejú jedlé oleje, maslo a mliečne produkty vo viacerých krajinách, je to vďaka poklesom svetových cien týchto surovín. Tento trend poklesu cien by sa podľa analytikov mohol naďalej udržiavať.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Odráža to aj desaťpercentný medziročný pokles farmárskych a veľkoobchodných cien. Rovnako ceny hnojív, ako významný náklad v poľnohospodárskej výrobe, medziročne klesli o 40%. Výrazne sa zmiernil aj rast výrobných cien potravín a nižšie náklady sa prenášajú aj do spotrebiteľských cien.

Inflácia potravín v eurozóne tiež spomaľuje. Napriek tomu, že minulý rok boli ceny potravín na Slovensku štvrté najvyššie v EÚ, vyzerá to tak, že by sme mohli v blízkej budúcnosti vidieť ešte väčšiu stabilizáciu a možno aj ďalšie znižovanie cien potravín.

The post Cena obľúbeného produktu Slovákov vystrelila raketovo nahor. Nákup v potravinách sa predraží appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie