Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Cena v obchodoch vás zrazí na kolená. Zasaďte ju v záhrade. Nenáročná, chutná a zdravá

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). V sezóne sa často dostáva na taniere a svojou chuťou pripomína teplé letné dni. Dokáže zahriať chuťové poháriky a je cenená pre svoje mnohé zdraviu prospešné vlastnosti. V obchodoch však môžu byť jej ceny závratné. Preto si ju dopestujte vo svojej záhrade. Ušetríte peniaze, a to bez […]
Menej ako 1 min. min.

27.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

V sezóne sa často dostáva na taniere a svojou chuťou pripomína teplé letné dni. Dokáže zahriať chuťové poháriky a je cenená pre svoje mnohé zdraviu prospešné vlastnosti. V obchodoch však môžu byť jej ceny závratné. Preto si ju dopestujte vo svojej záhrade. Ušetríte peniaze, a to bez veľkej námahy. Kedy je najneskorší čas na výsev zelenej fazuľky? Do práce sa pustite hneď. Neskôr sa poďakujete.

Zelená fazuľka: pestovanie. Cena v obchodoch vám vyrazí dych. Radšej si ju zasaďte v záhrade.
Foto: shutterstock/New Africa

Čo nemajú zelené fazuľky rady? Zasadiť do záhrady a čakať

Začiatkom leta – svieža, farebná a lákavá – súťaží so špargľou o titul najchutnejšej zeleniny sezóny. Je chutná a zdravá, ale jej ceny na trhoch a v supermarketoch môžu poriadne zaťažovať peňaženky. Ak teda chcete ušetriť, oplatí sa ju pestovať vo vlastnej záhrade.

Sezóna zelenej fazuľky trvá od júna do konca septembra. A majitelia pozemkov ju milujú. Zhodujú sa na tom, že táto rastlina patrí k najjednoduchším na pestovanie, nevyžaduje si veľa pozornosti a starostlivosti. Stačí len trochu starostlivosti a zelenina sa čoskoro bude počítať na kilogramy.

Zelená fazuľka: pestovanie. Venujte pozornosť tomuto

Zelená fazuľka sa vysieva na jar priamo do pôdy, najlepšie po 15. máji. Preto sa oplatí pustiť do práce už teraz. Rastlina klíči pri teplote 15 až 20 °C a jej vegetačné obdobie trvá 60 až 80 dní. Môže sa preto vysievať ako medziplodina.

Keďže fazuľka je mimoriadne teplomilná rastlina, miluje slnečné, teplé a bezveterné stanovište. Navyše sa výborne cíti v spoločnosti iných druhov zeleniny – zeleru, mrkvy, kapusty, tekvice alebo karfiolu. Záhony, v ktorých sú vysadené, však treba pravidelne oplieť. Fazuľka miluje úrodnú pôdu a uprednostňuje dostatok vody. Nezabudnite ich preto pravidelne zalievať.

Zelená fazuľka miluje slnečné, teplé miesto a úrodnú pôdu.
Foto: shutterstock/Denis Shitikoff

Vysadená na vhodnom mieste bude navyše odolná voči chorobám. Ak to však tak nie je, vystavíte rastlinu možnému útoku škodcov. Preto sa odporúča pred jej umiestnením na záhon dobre naplánovať rozmiestnenie ostatných druhov zeleniny. Niektoré z nich môžu byť pre rastlinu veľmi škodlivé.

Akú zeleninu nevysievať okolo zelenej fazuľky? Neznáša takúto spoločnosť

Zelené fazuľky nenávidia aj spoločnosť feniklu, cibule, cesnaku, póru, pažítky, hrášku alebo estragónu. Taktiež sa necítia pohodlne zasadené vedľa gladiolu alebo iskerníkovitých kvetov. Rastie horšie a poskytuje menej bohatú úrodu. Niekedy sa dokonca vzbúri. Preto sa oplatí dať jej správne miesto, aby si mohla užívať celú kopu zdravej zeleniny. Sú skutočným pokladom zdravia.

Aké vlastnosti má zelená fazuľka? Pokladnica zdravia

Zelená fazuľka je jednou z najchutnejších príloh k večerným jedlám alebo letným šalátom. Ak si ich sami vypestujete, budú chutiť ešte lepšie. Okrem toho sú mimoriadne zdravé.

Obsahuje cenné zložky, ako sú draslík, vápnik, fosfor, zinok, vitamíny A, C a K, ako aj vlákninu, a je mimoriadne nízkokalorická. Má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém a jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, ako je napríklad ateroskleróza. Upozorňujeme však, že surové fazuľové struky sú jedovaté. Pred podávaním by sa mali dobre uvariť.

Pred podávaním musíte zelenú fazuľku uvariť, pretože v surovom stave je jedovatá.
Foto: shutterstock/Brent Hofacker

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy zasiať zelené fazuľky? Kľúčom k úspechu je pravidlo 6:30

Zelenú fazuľku zasejte iba vedľa týchto rastlín s pravidlom 5:30. Inak skončíte s mizernými strukami

The post Cena v obchodoch vás zrazí na kolená. Zasaďte ju v záhrade. Nenáročná, chutná a zdravá appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie