Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ceny ropy mierne klesli

Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, ale stále sa držia blízko nedávneho päťmesačného maxima. Tento vývoj na trhu ovplyvňujú zhoršujúce sa geopolitické podmienky na Blízkom východe a obavy z narušenia dodávok z tohto regiónu. Tieto faktory však kompenzujú stále voľná kapacita produkcie komodity. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji […]
Menej ako 1 min. min.

Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, ale stále sa držia blízko nedávneho päťmesačného maxima.

Tento vývoj na trhu ovplyvňujú zhoršujúce sa geopolitické podmienky na Blízkom východe a obavy z narušenia dodávok z tohto regiónu. Tieto faktory však kompenzujú stále voľná kapacita produkcie komodity.

Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa v pondelok predávala po 85,19 USD za barel, čo predstavuje mierne pokles o 47 centov alebo 0,55 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Cena júnového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 39 centov alebo 0,43 % na 90,06 USD za barel, uviedol  Bloomberg.

Analytici poukazujú na to, že skutočný vplyv prípadného prerušenia dodávok z Blízkeho východu na svetové trhy s ropou by bol obmedzený, pretože hlavní producenti majú stále dostatok voľnej kapacity na zvýšenie ťažby. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nedávno potvrdila svoju politiku obmedzenia ťažby do konca júna, pričom zostáva približne 6,5 milióna barelov denne voľnej kapacity. Väčšinu z toho by bolo možné rýchlo sprístupniť v prípade problémov.

Napriek tomu, nižšia produkcia OPEC a konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorý tiež narušil časť dodávok na svetové trhy, pravdepodobne udržia trhy s ropou v blízkej budúcnosti pod napätím.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie