Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ceny ropy zaznamenali najprudší pokles za tri mesiace. Trh nečakal navýšebie amerických zásob

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa pokles a za celý týždeň klesli najvýraznejším tempom za tri mesiace, pričom cena ropy Brent ukončila týždeň pod hranicou 83 dolárov za barel (159 litrov). Vývoj výrazne ovplyvnil nečakane prudký rast ropných zásob v USA a ku koncu týždňa nepriaznivé údaje o vývoji na americkom pracovnom trhu. Informujeme […]
Menej ako 1 min. min.

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa pokles a za celý týždeň klesli najvýraznejším tempom za tri mesiace, pričom cena ropy Brent ukončila týždeň pod hranicou 83 dolárov za barel (159 litrov).

Vývoj výrazne ovplyvnil nečakane prudký rast ropných zásob v USA a ku koncu týždňa nepriaznivé údaje o vývoji na americkom pracovnom trhu. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Ropa naďalej zlacňuje, prispeli k tomu údaje o raste ťažby v Spojených štátoch

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla na záver piatkového obchodovania o 71 centov (0,85 percenta) a obchodovanie uzatvorila na úrovni 82,96 dolára (77,22 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom klesla ku koncu obchodovania o 84 centov (1,06 percenta) a obchodovanie ukončila na úrovni 78,11 dolára/barel.

Za celý týždeň klesla cena ropy Brent o vyše sedem percent a cena WTI o 6,8 percenta. V obidvoch prípadoch to predstavuje najvýraznejší pokles za posledné tri mesiace.

Vývoj cien počas týždňa do veľkej miery ovplyvnili správy z USA o stave ropných zásob. Tie sa podľa údajov Federálneho úradu pre energetické informácie, ktorý spadá pod ministerstvo energetiky, zvýšili za týždeň do 26. apríla až o 7,3 milióna barelov. Analytici pritom očakávali ich pokles, konkrétne o 1,1 milióna barelov.

Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský

Údaje EIA sú výrazne odlišné aj oproti odhadom Amerického ropného inštitútu API. Ten začiatkom týždňa oznámil, že zásoby ropy v USA sa v minulom týždni zvýšili o 4,9 milióna barelov.

Ku koncu týždňa potom ceny ropy ovplyvnili informácie o vývoji na americkom pracovnom trhu za apríl. Ministerstvo práce zverejnilo, že počet nových pracovných miest mimo poľnohospodárskeho sektora vzrástol iba o 175-tisíc po raste o 315-tisíc v marci. Analytici počítali so zvýšením počtu nových pozícií až o 240-tisíc.

Okrem toho vzrástla nezamestnanosť. Dosiahla 3,9 percenta, pričom ekonómovia odhadovali, že zostane na predchádzajúcej úrovni 3,8 percenta. Takýto vývoj tak môže oslabiť dopyt po rope.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie