Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ceny za bývanie a energie po troch rokoch klesli. Slováci však cítia zdražovanie inde

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v máji vzrástli medzimesačne o 0,1 %. Medziročná inflácia tak po roku nepretržitého spomaľovania nepatrne poskočila a dosiahla 2,2 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, tempo zdražovania však stále patrilo k najnižším za posledné tri roky. Najviac vzrástli ceny potravín Ceny potravín a nealkoholických nápojov v piatom mesiaci opäť […]
Menej ako 1 min. min.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v máji vzrástli medzimesačne o 0,1 %. Medziročná inflácia tak po roku nepretržitého spomaľovania nepatrne poskočila a dosiahla 2,2 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, tempo zdražovania však stále patrilo k najnižším za posledné tri roky.

Najviac vzrástli ceny potravín

Ceny potravín a nealkoholických nápojov v piatom mesiaci opäť vzrástli, a to medzimesačne aj medziročne. V porovnaní s aprílom zdraželi aj stravovacie a ubytovacie služby. Medziročnú infláciu ovplyvnili okrem potravín aj vyššie ceny alkoholu, tabaku a pohonných látok. Ceny za bývanie a energie klesli prvýkrát za tri roky.

Ako k zverejneným údajom uviedli analytici Národnej banky Slovenska, k zrýchleniu inflácie prispeli potraviny a regulované ceny. Ceny potravín v máji medziročne rástli o 0,6 %, analytici pritom predpokladajú krátkodobé zrýchľovanie cien potravín do augusta 2024. Napriek tomu bude podľa nich do konca tohto roka vrcholiť prenos poklesu cien agrokomodít, cien prvovýroby a výroby potravín pre domáci trh.

Do konca roka 2024 ostane medziročný rast cien potravín v rozmedzí 0 až 2 %,” avizujú.

Najvýraznejšie však k zrýchleniu inflácie a regulovaných cien podľa analytikov Národnej banky Slovenska prispelo odznenie vplyvu zrušenia tzv. „stravovania zadarmo“ v školských stravovacích zariadeniach. Podobné zrýchlenie inflácie je teda podľa nich možné očakávať aj v júli.

Najmä regulované ceny zrýchlia vplyvom odznenia zrušenia koncesionárskych poplatkov za TV a rozhlas,” dodali.

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská upozornila, že v rámci potravín si zákazníci počas mája najviac medziročne priplácali za chlieb a obilniny o 3,3 %, za sladké potraviny o 2,5 % a za ryby a morské plody o 2,4 %. Za mäso sme platili viac o 1,9 %.

The post Ceny za bývanie a energie po troch rokoch klesli. Slováci však cítia zdražovanie inde appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie