Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čerešne v rume / alkohole. Dokonalá prísada do koláčov alebo ako samostatný luxusný dezert

Čerešne v rume sú nielen lahodné, ale aj veľmi univerzálne. Čerešne sú jedným z najobľúbenejších ovocí, ktoré prináša letné obdobie. Ich sladká a šťavnatá chuť nám pripomína teplé dni plné slnečných lúčov a bezstarostného času stráveného vonku. Čerešne sú nielen lahodné, ale aj mimoriadne zdravé. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú naše […]
4 min.

Čerešne v rume sú nielen lahodné, ale aj veľmi univerzálne. Čerešne sú jedným z najobľúbenejších ovocí, ktoré prináša letné obdobie. Ich sladká a šťavnatá chuť nám pripomína teplé dni plné slnečných lúčov a bezstarostného času stráveného vonku. Čerešne sú nielen lahodné, ale aj mimoriadne zdravé. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú naše zdravie a dodávajú nám energiu. Avšak, ich sezóna je relatívne krátka, a preto je dôležité nájsť spôsoby, ako si ich chuť uchovať aj na zimné mesiace. Jedným z najtradičnejších a najchutnejších spôsobov konzervácie čerešní je ich naloženie do alkoholu.

Môžete ich použiť ako prísadu do rôznych dezertov, koláčov, zmrzlín a koktailov, alebo ich jednoducho vychutnávať samotné ako luxusný dezert. Alkohol pôsobí ako konzervant, ktorý nielen predlžuje trvanlivosť čerešní, ale zároveň im dodáva jedinečnú a intenzívnu chuť. Rum, brandy alebo vodka v kombinácii s čerešňami vytvárajú dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší aj tých najnáročnejších gurmánov.

Príprava čerešní v alkohole je pomerne jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. Ide o proces, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi alkoholu a prídavkami, ako sú vanilkový struk alebo škoricová tyčinka, aby ste vytvorili jedinečné chuťové kombinácie. Tento tradičný spôsob konzervácie čerešní vám umožní vychutnávať si chuť leta po celý rok a zároveň si vyrobiť niečo, čo môžete zdieľať s priateľmi a rodinou pri zvláštnych príležitostiach.

Či už plánujete použiť čerešne v rume / alkohole ako gurmánsky darček, prísadu do vašich obľúbených receptov, alebo si ich jednoducho vychutnať počas zimných večerov pri krbe, tento recept je ideálnym spôsobom, ako zachytiť a uchovať magickú chuť leta.

Čerešne v rume / alkohole recept

Ingrediencie

1 kg čerstvých čerešní (vykôstkovaných alebo s kôstkami, podľa preferencie)

1 liter rumu (alebo iného alkoholu podľa chuti, napríklad brandy, vodka)

1 vanilkový struk (voliteľné)

1 škoricová tyčinka (voliteľné)

Postup

Príprava čerešní: Opláchnite čerešne pod studenou vodou a nechajte ich dobre odkvapkať. Môžete sa rozhodnúť, či chcete čerešne ponechať s kôstkami alebo ich vykôstkovať. Vykôstkované čerešne budú ľahšie použiteľné, ale čerešne s kôstkami môžu mať intenzívnejšiu chuť.

Sterilizácia nádob: Sterilizujte sklenené nádoby a viečka tak, že ich ponoríte do vriacej vody na 10 minút alebo ich necháte v predhriatej rúre pri 110 °C po dobu 15 minút. Nechajte nádoby vychladnúť.

Naplnenie nádob: Naplňte sterilizované nádoby čerešňami. Ak používate vanilkový struk, rozrežte ho na polovicu a pridajte do nádob spolu so škoricovou tyčinkou.

Pridanie rumu: Zalejte rumom tak, aby čerešne boli úplne ponorené. Môžete použiť aj iný alkohol podľa preferencie, ako je brandy alebo vodka. Uistite sa, že medzi vrchom nádoby a tekutinou zostane malý priestor.

Uzavretie a skladovanie: Pevne uzatvorte nádoby sterilizovanými viečkami. Uložte nádoby na tmavé a chladné miesto na minimálne 4 týždne, aby sa chute prepojili. Ideálne je nechať čerešne macerovať až 3 mesiace, aby dosiahli najlepšiu chuť.

Čerešne v rume / alkohole otázky a odpovede

Aké čerešne sú najlepšie na naloženie do alkoholu?

Pre najlepšie výsledky vyberajte zrelé, sladké a pevné čerešne bez známok poškodenia alebo hniloby. Sladké odrody čerešní, ako napríklad Bing alebo Rainier, sú obzvlášť vhodné.

Môžem použiť mrazené čerešne na tento recept?

Áno, mrazené čerešne môžete použiť, ale pred ich použitím ich nechajte úplne rozmraziť a odkvapkať, aby sa z nich odstránila prebytočná voda.

Ako dlho musím čakať, kým môžem čerešne konzumovať?

Odporúča sa nechať čerešne macerovať minimálne 4 týždne, aby sa chute dobre prepojili. Pre najlepšie výsledky je ideálne čakať až 3 mesiace.

Ako dlho vydržia čerešne v alkohole?

Ak sú čerešne správne pripravené a skladované v sterilizovaných nádobách, môžu vydržať až rok. Po otvorení ich skladujte v chladničke a spotrebujte do niekoľkých týždňov.

Môžem použiť iný alkohol namiesto rumu?

Áno, môžete použiť brandy, vodku, gin alebo akýkoľvek iný alkohol podľa vašich preferencií. Každý alkohol dodá čerešniam inú chuť.

Je potrebné čerešne vykôstkovať?

Vykôstkovanie čerešní je voliteľné. Vykôstkované čerešne budú ľahšie použiteľné v receptoch, ale čerešne s kôstkami môžu mať intenzívnejšiu chuť.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Čerešne v rume / alkohole. Dokonalá prísada do koláčov alebo ako samostatný luxusný dezert je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie