Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čerešňové muffiny. Sladké pokušenie pre každú príležitosť

Čerešňové muffiny sú ideálnym dezertom, ktorý si zamiluje každý, kto má rád spojenie jemnej textúry cesta s prírodnou sladkosťou a sviežosťou čerešní. Čerešne sú jedným z najobľúbenejších letných ovocí a ich využitie v pečení prináša nezameniteľnú chuť, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok, či už použijete čerstvé, alebo mrazené čerešne. Tento recept je jednoduchý […]
Menej ako 1 min. min.

Čerešňové muffiny sú ideálnym dezertom, ktorý si zamiluje každý, kto má rád spojenie jemnej textúry cesta s prírodnou sladkosťou a sviežosťou čerešní. Čerešne sú jedným z najobľúbenejších letných ovocí a ich využitie v pečení prináša nezameniteľnú chuť, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok, či už použijete čerstvé, alebo mrazené čerešne. Tento recept je jednoduchý na prípravu a zaručuje vynikajúci výsledok, ktorý poteší vaše chuťové poháriky.

Muffiny majú svoje korene v anglosaských krajinách a ich popularita sa rýchlo rozšírila do celého sveta vďaka ich praktickosti a nespočetným variáciám chutí. Čerešňové muffiny sú jednou z týchto variácií, ktoré ponúkajú nádhernú kombináciu sladkosti a jemnej kyslosti čerešní. Ideálne sa hodia na raňajky, desiatu, alebo ako sladké občerstvenie k popoludňajšiemu čaju či káve.

Čerešne sú navyše bohaté na vitamíny a antioxidanty, čo robí tieto muffiny nielen chutnými, ale aj zdravšími v porovnaní s mnohými inými sladkosťami. Ich príprava je veľmi jednoduchá, takže aj začiatočníci v kuchyni dokážu vytvoriť dokonalý dezert, ktorý ohromí rodinu i priateľov. Kombinácia jemného cesta, ktoré je ľahké a vzdušné, s lahodnými kúskami čerešní, vytvára dokonalú harmóniu chutí a textúr.

Tento recept na čerešňové muffiny zaručuje úspech, či už pripravujete niečo sladké pre rodinnú oslavu, alebo len chcete potešiť seba a svojich blízkych niečím chutným a domácim. Môžete si ich prispôsobiť podľa vlastných preferencií pridaním nasekaných orechov, čokoládových kúskov alebo iných obľúbených ingrediencií.

Či už ste skúsený pekár alebo úplný začiatočník, tento recept vás prevedie krok za krokom prípravou dokonalých muffinov, ktoré budú skvelým doplnkom každého stola. Takže neváhajte, pustite sa do pečenia a užite si túto sladkú pochúťku plnú čerešňovej chuti!

Recept Čerešňové muffiny

Ingrediencie

2 šálky hladkej múky

2/3 šálky cukru

2 lyžičky prášku do pečiva

1/2 lyžičky sódy bikarbóny

1/2 lyžičky soli

1 šálka mlieka

1/2 šálky rastlinného oleja (alebo rozpusteného masla)

2 veľké vajcia

1 lyžička vanilkového extraktu

1 a 1/2 šálky čerstvých alebo mrazených čerešní (bez kôstok, pokrájané na polovice alebo štvrtiny)

Voliteľné: 1/2 šálky nasekaných orechov alebo čokoládových kúskov

Postup

Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si muffinovú formu a vyložte ju papierovými košíčkami alebo ju ľahko vymastite.

V jednej veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.

V druhej miske zmiešajte mlieko, olej, vajcia a vanilkový extrakt, až kým sa dobre nespoja.

Pridajte mokré ingrediencie k suchým ingredienciám a jemne miešajte, kým sa všetko dobre nespojí. Nemiešajte príliš dlho, aby neboli muffiny tvrdé.

Jemne vmiešajte čerešne (a voliteľne orechy alebo čokoládové kúsky) do cesta.

Lyžicou naplňte pripravené muffinové formičky cestom asi do 2/3 ich kapacity.

Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu muffinu nevyjde čisté.

Nechajte muffiny chvíľu vychladnúť vo forme (asi 5 minút), potom ich vyberte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Tipy

Ak používate mrazené čerešne, pred pridaním do cesta ich nezabudnite dobre odmraziť a osušiť.

Pre jemnejšiu textúru môžete časť múky nahradiť mandľovou múkou.

Čerešňové muffiny otázky a odpovede

Môžem použiť iný druh ovocia namiesto čerešní?

Áno, môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa svojej chuti a sezóny. Výborne sa hodia napríklad maliny, jahody, čučoriedky alebo marhule. Ak používate väčšie ovocie, ako sú broskyne alebo slivky, odporúča sa ich nakrájať na menšie kúsky.

Môžem použiť mrazené čerešne?

Áno, mrazené čerešne sú skvelou alternatívou k čerstvým čerešniam, najmä mimo sezóny. Pred pridaním do cesta ich nechajte rozmraziť a dobre osušte, aby ste zabránili prebytočnej vlhkosti, ktorá by mohla ovplyvniť konzistenciu muffinov.

Aký druh oleja je najlepší na pečenie muffinov?

Rastlinný olej je univerzálnou voľbou na pečenie, ale môžete použiť aj iné druhy oleja, ako je kokosový alebo olivový olej. Ak preferujete maslovú chuť, môžete rastlinný olej nahradiť rozpusteným maslom.

Ako dlho vydržia čerešňové muffiny čerstvé?

Čerešňové muffiny vydržia čerstvé pri izbovej teplote 1-2 dni, ak sú uložené v uzavretej nádobe. Ak ich chcete uchovať dlhšie, môžete ich skladovať v chladničke až týždeň alebo ich zmraziť na 2-3 mesiace.

Môžem cesto na muffiny pripraviť vopred?

Áno, cesto na muffiny môžete pripraviť vopred a uložiť v chladničke na niekoľko hodín až cez noc. Pred pečením ho však odporúčame nechať na chvíľu pri izbovej teplote, aby sa ľahšie naberalo do formičiek.

Čo mám robiť, ak sú muffiny po upečení suché?

Suché muffiny môžu byť výsledkom prílišného miešania cesta alebo príliš dlhého pečenia. Dbajte na to, aby ste cesto miešali len do spojenia ingrediencií a pečte muffiny podľa odporúčaného času. Môžete tiež pridať trošku viac mlieka alebo oleja, aby ste dosiahli vlhkejšie cesto.

Ako môžem muffiny ozvláštniť?

Muffiny môžete ozvláštniť pridaním rôznych ingrediencií, ako sú nasekané orechy, čokoládové kúsky, sušené ovocie alebo strúhaný kokos. Môžete tiež pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru pre extra arómu.

Sú tieto muffiny vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou?

Áno, muffiny môžete pripraviť bezlepkové použitím bezlepkovej múky namiesto hladkej múky. Uistite sa, že ostatné ingrediencie sú tiež bezlepkové, aby ste zabezpečili, že muffiny sú vhodné pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Čerešňové muffiny. Sladké pokušenie pre každú príležitosť je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie