Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čerešňový koláč s levanduľou. Kombinácia chutí, ktorá prekvapí

Kombinácia čerešní a levandule v jednom koláči je nádherným príkladom toho, ako môžu tradičné ingrediencie získať nový, moderný nádych. Čerešne, so svojou sladkou a šťavnatou chuťou, sú neodmysliteľným symbolom leta. Ich hlboká červená farba a bohatá chuť priam volajú po tom, aby boli použité v rôznych dezertoch, najmä v koláčoch. Levanduľa, na druhej strane, je […]
Menej ako 1 min. min.

Kombinácia čerešní a levandule v jednom koláči je nádherným príkladom toho, ako môžu tradičné ingrediencie získať nový, moderný nádych. Čerešne, so svojou sladkou a šťavnatou chuťou, sú neodmysliteľným symbolom leta. Ich hlboká červená farba a bohatá chuť priam volajú po tom, aby boli použité v rôznych dezertoch, najmä v koláčoch. Levanduľa, na druhej strane, je známa svojou jemnou kvetinovou vôňou a chuťou, ktorá dodáva pokrmom jedinečný a sofistikovaný nádych. Čerešňový koláč s levanduľou predstavuje neodolateľnú kombináciu, ktorá poteší každého gurmána.

Jeho príprava môže byť skvelou aktivitou, ktorú môžete zdieľať s rodinou alebo priateľmi. Varenie a pečenie sú často vnímané ako terapeutické činnosti, ktoré nám pomáhajú uvoľniť sa a zároveň vytvárajú priestor pre kreatívne vyjadrenie. Tento koláč je ideálny na rodinné oslavy, pikniky alebo ako sladká bodka na konci špeciálneho jedla.

Levanduľa, ktorá je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami, pridáva do koláča jemnú a kvetinovú arómu, ktorá harmonicky dopĺňa sladkú a kyslú chuť čerešní. Levanduľa je tiež bohatá na antioxidanty a má mnoho zdravotných benefitov, vrátane podpory dobrého spánku a zmiernenia stresu. Čerešne sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, čo robí tento koláč nielen lahodným, ale aj výživným.

Príprava čerešňového koláča s levanduľou vyžaduje trochu času a trpezlivosti, no výsledok určite stojí za to. Kôrka, vyrobená z múky, tuku a ľadovo studenej vody, je krehká a chrumkavá. Plnka, plná šťavnatých čerešní a jemnej levanduľovej arómy, je jednoducho neodolateľná. Tento koláč môže byť ozdobený klasickou mriežkou, ktorá mu dodá rustikálny vzhľad, alebo môžete experimentovať a vytvoriť vlastný dizajn.

Pečenie koláča je tiež skvelým spôsobom, ako naučiť deti základy pečenia a zapojiť ich do prípravy rodinných jedál. Spoločné pečenie vytvára priestor pre zábavu, učenie a rodinné spojenie. Navyše, vôňa pečúceho sa koláča, ktorá sa šíri domovom, vytvára útulnú a príjemnú atmosféru.

Čerešňový koláč s levanduľou recept

Ingrediencie

Cesto

2 šálky múky plus 2 lyžice

štipka soli

2/3 šálky studeného masla

6 až 8 lyžíc ľadovo studenej vody

1 lyžica sušenej levandule

Náplň

1 a 1/3 šálky cukru

1/2 šálky hladkej múky

2 lyžice kukuričného škrobu

1 lyžica sušenej levandule

6 šálok odkôstkovaných čerstvých čerešní

2 lyžice studeného masla

Extra cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

V miske zmiešajte múku, soľ a levanduľu. Pridajte tuk a mieste rukami, kým nevznikne sypká zmes.

Postupne pridávajte po 1 lyžici vody a mieste, kým nevznikne kompaktné cesto.

Cesto vytvarujte do gule, rozdeľte na dve časti, mierne sploštite a zabaľte do plastovej fólie. Nechajte chladiť v chladničke aspoň 45 minút.

Predhrejte rúru na 220 °C.

Po vychladení rozvaľkajte jednu polovicu cesta na ľahko pomúčenej doske do kruhu, ktorý je o približne 5 cm väčší ako forma na pečenie. Cesto preneste do formy vymastenej maslom, pritlačte ho na dno a boky, ale nenaťahujte ho.

Vo veľkej miske zmiešajte cukor, múku, kukuričný škrob a levanduľu. Pridajte čerešne (najprv odstráňte všetku tekutinu) a dobre premiešajte. Zmes nalejte do pripraveného koláčového cesta.

Maslo nakrájajte na malé kúsky a posypte ním čerešne.

Druhú polovicu cesta rozvaľkajte do podobného kruhu ako prvé cesto. Cesto nakrájajte na pásiky široké približne 1 cm. Polovicu týchto pásikov položte na čerešne, pričom ich umiestnite asi 1 cm od seba. Zvyšné pásiky prepletajte cez prvé, čím vytvoríte mriežku. Okraje cesta zarovnajte a zatlačte.

Ak chcete jednoduchšiu mriežku, jednoducho položte druhú sadu pásikov rovnomerne cez prvú, bez prepletania. Okraje zarovnajte a zatlačte.

Ak si želáte, posypte povrch koláča extra cukrom.

Koláč opatrne vložte do rúry. Na spodný rošt rúry umiestnite plech na zachytenie akýchkoľvek vytečených tekutín.

Pečte pri teplote 220 °C asi 10 minút. Potom teplotu znížte na 175 °C a pečte ďalších 40 minút alebo kým nie je kôrka zlatohnedá a náplň nebublinkuje.

Vyberte koláč z rúry a položte ho na chladiacu mriežku. Nechajte úplne vychladnúť pred krájaním, aspoň 2 hodiny.

Čerešňový koláč s levanduľou otázky a odpovede

Aké čerešne sú najlepšie na tento koláč?

Najlepšie sú čerstvé kyslé čerešne, ako napríklad odroda Montmorency. Ich kyslá chuť sa skvele dopĺňa s jemnou arómou levandule a sladkosťou cukru.

Môžem použiť mrazené čerešne?

Áno, môžete použiť mrazené čerešne. Pred použitím ich nechajte úplne rozmraziť a dobre odkvapkať, aby ste odstránili prebytočnú vodu.

Čo ak nemám čerstvé levanduľové kvety?

Môžete použiť sušené levanduľové kvety, ktoré nájdete v obchodoch so zdravou výživou alebo online. Ak používate sušené kvety, použite približne rovnaké množstvo ako je uvedené v recepte.

Ako skladovať čerešňový koláč s levanduľou?

Koláč skladujte pri izbovej teplote, zakrytý fóliou alebo v uzavretej nádobe, po dobu až 2 dní. Pre dlhšie skladovanie ho môžete uchovávať v chladničke až 5 dní. Pred podávaním ho nechajte pri izbovej teplote.

Môžem použiť iný tuk namiesto masla?

Áno, môžete použiť napríklad rastlinný olej. Použite rovnaké množstvo ako je uvedené v recepte.

Je možné znížiť množstvo cukru v recepte?

Môžete znížiť množstvo cukru, avšak majte na pamäti, že cukor nielen pridáva sladkosť, ale tiež pomáha stabilizovať plnku a kôrku. Ak znížite množstvo cukru, koláč môže byť menej sladký a jeho konzistencia sa môže mierne líšiť.

Môžem použiť levanduľový sirup namiesto sušených kvetov?

Áno, môžete použiť levanduľový sirup, ale majte na pamäti, že sirup môže pridať dodatočnú sladkosť a vlhkosť. Ak ho použijete, znížte množstvo cukru a tekutín v recepte.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Čerešňový koláč s levanduľou. Kombinácia chutí, ktorá prekvapí je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie