Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Černochová: Nikdo se nemůže divit, že se na Řehku hněvám. O dronech se dozvídám z médií

Černochová podle svých slov s Řehkou žádný spor nevede. Je prý běžné, že mezi ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu dochází k třenicím o to, jak má být armáda řízena. „Je ale jasně daný kompetenční zákon: v čele resortu stojí ministr, nikoliv náčelník generálního štábu,“ zdůraznila Černochová. ČTĚTE TAKÉ: Drahé nákupy armádu brzdí, říká Metnar. […]
Menej ako 1 min. min.

Černochová podle svých slov s Řehkou žádný spor nevede. Je prý běžné, že mezi ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu dochází k třenicím o to, jak má být armáda řízena. „Je ale jasně daný kompetenční zákon: v čele resortu stojí ministr, nikoliv náčelník generálního štábu,“ zdůraznila Černochová.

ČTĚTE TAKÉ: Drahé nákupy armádu brzdí, říká Metnar. Stíhačky F-35 se už osvědčily v boji, oponoval Hofmann

Hlavním problémem je podle ní nefungující komunikace. Příkladem prý může být projekt Nemesis, který sbírá peníze na drony pro ukrajinskou armádu. „O tom, že se pan náčelník generálního štábu aktivně zapojuje do spolku Nemesis, jsem se dozvěděla od České tiskové kanceláře. Přišlo mi oznámení, že má nějakou tiskovou konferenci, na které představují projekt, jehož je patronem,“ uvedla. „To ale přece není možné, abych to zjistila takto místo z jeho úst,“ poznamenala Černochová a dodala, že s Řehkou jedná každé pondělí, takže měl dost příležitostí jí informovat.

Ministryně nerozumí tomu, proč tak neučinil. „Mě opravdu nikdo nemůže vyčítat, že bych nechtěla pomáhat Ukrajině drony. Ale všechno musí mít nějaká pravidla,“ řekla. Dodala, že na resort se obrací celá řada společností, které chtějí drony rovněž dodávat, a ptá se, proč je náčelník generálního štábu nepodporuje.

Projekt prošetřuje inspekce

Projekt podle Černochové navíc prošetřuje inspekce, protože existuje celá řada otazníků. „Například nad využíváním vojenských prostorů právě pro účely testování dronů,“ zmínila. „Musí být rovná pravidla pro všechny, jinak to vyvolává celou řadu otazníků. Proč právě tento typ a proč právě typ, který má i nějaké komponenty z Číny? Jestli je to třeba i z nějakého bezpečnostního hlediska dobré pro naši armádu,“ sdělila a dodala, že s ohledem na všechny tyto záležitosti se na ni prý nikdo nemůže hněvat za to, že se ona hněvá na náčelníka generálního štábu.

Bývalý ministr obrany a nyní šéf branného výboru Lubomír Metnar (za ANO) v pořadu řekl, že v historii jeho hnutí kritizovalo celou řadu Řehkových vyjádření. Nesoulad v komunikaci podle něj musí skončit.

Podrobnosti připravujeme.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO v europarlamentu vystoupí z Renew Europe i strany ALDE, vzkázal Babiš. Připojil důvod

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie