Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Česi aj Španieli chcú svojho komisára pre energetiku, rozhodnúť môže postoj k jadru

Projadrový postoj českého ministra priemyslu Jozefa Síkelu môže byť v súboji o post komisára pre energetiku výhodou. Jeho konkurentka, španielska ministerka Teresa Ribera, je však zo strany európskych socialistov, ktorí chcú v novej eurokomisii dôležité posty. Len niekoľko minút po svojej nominácii na budúceho európskeho komisára za Českú republiku Síkela v stredu 21. augusta  predstavil […]
Menej ako 1 min. min.

Projadrový postoj českého ministra priemyslu Jozefa Síkelu môže byť v súboji o post komisára pre energetiku výhodou. Jeho konkurentka, španielska ministerka Teresa Ribera, je však zo strany európskych socialistov, ktorí chcú v novej eurokomisii dôležité posty.

Len niekoľko minút po svojej nominácii na budúceho európskeho komisára za Českú republiku Síkela v stredu 21. augusta  predstavil na sociálnej siet X svoju víziu budúcich aktivít. Jeho prioritami sú energetická bezpečnosť vrátane odklonu od ruských palív, nízkouhlíková energia a silnejšie energetické prepojenia v rámci EÚ.

Rozhodnutie je v konečnom dôsledku len na jednej osobe – znovuzvolenej predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyen.

Relevantné pracovné skúsenosti

Síkela predsedal stretnutiam ministrov energetiky počas českého predsedníctva v Rade v druhej polovici roku 2022, keď sa dodávky ruského plynu znižovali a blok čelil energetickej kríze a vysokým cenám energií.

V tejto úlohe viedol svojich kolegov ministrov k politickej dohode o niekoľkých kľúčových politických reakciách, vrátane nových zákonov o znížení dopytu po plyne, spoločných nákupoch plynu, strope cien elektriny a ďalších.

Slávne vyhlásil, že na riešenie krízy „zvoláme toľko energetických rád, koľko bude potrebné“. Ministri energetiky sa počas českého predsedníctva stretli osemkrát namiesto bežných dvoch alebo troch stretnutí.

Pokiaľ ide o energetiku, Síkela má názory v súlade s politickými usmerneniami von der Leyenovej pre budúcu Komisiu – viac obnoviteľných zdrojov, energetická nezávislosť od Ruska a hospodársky rast, ktorý prinesie stývky na zelené technológie. Je tiež pevne proeurópsky, člen politickej rodiny európskych ľudovcov (EPP), do ktorej patrí aj von der Leyen, a aby to nebolo málo, hovorí plynule po nemecky.

Česi chcú pri výstavbe nového jadrového bloku garanciu jeho ceny aj termínu dokončenia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň presviedčal Česku republiku, aby uprednostnila v tendri na stavbu jadrového bloku v Dukovanoch francúzsku štátnu spoločnosť EDF pred kórejskými alebo americkými konkurentmi.

Rozhodne podpora jadru?

Síkelovou najsilnejšou kartou však môže byť jeho akceptovateľnosť v Paríži. Česi usilovne propagovali jadrovú energiu doma aj v Európe, čo určite francúzska vláda ocení.

Síkelova hlavná konkurentka na post komisárky pre energetiku bude pravdepodobne španielska kandidátka Teresa Ribera, ktorá pôsobila ako ministerka ekologickej transformácie svojej krajiny.

Podobne ako Síkela, v energetických otázkach úspešne viedla zasadnutia Rady pre energetiku počas španielskeho predsedníctva v roku 2023.

Ribera je však historicky vlažná, ak nie otvorene skeptická, voči jadrovej energii. V roku 2022 sa postavila proti rozhodnutiu označiť jadrovú energiu za „zelenú investíciu“ podľa pravidiel EÚ o udržateľnom financovaní a označila to za „veľkú chybu“.

To neuniklo pozornosti Francúzska a ďalších 11 krajín EÚ vrátane Slovenska, ktoré sú súčasťou Európskej jadrovej aliancie a presadzujú väčšiu podporu EÚ pre opätovné naštartovanie európskeho jadrového priemyslu.

Aliancia pre malé jadrové reaktory chce ich výhodnejšie financovanie

Európska komisia to s jadrovou energiou myslí vážne – už vo februári budúceho roku chce naštartovať priemyselnú alianciu pre malé jadrové zdroje s cieľom urýchliť ich nasadenie. Jej spustenie však môže pribrzdiť nesúhlas europoslancov.

Von der Leyen nemôže veľa urobiť bez dostatočnej podpory zo strany Rady a bude chcieť komisára pre energetiku, ktorý si dokáže získať a udržať dôveru jednotlivých štátov. Každý kandidát bude musieť prežiť aj grilovanie zo strany Európskeho parlamentu, v ktorom sú mnohí stúpenci jadra.

Síkelov projadrový postoj mu však túto rolu nezaručuje. Ribera má podporu veľkej krajiny a pochádza zo skupiny socialistov, ktorá bude trvať na tom, aby im von der Leyenová pridelila dôležité portfóliá Komisie.

Síkelove vzťahy so šéfkou eurokomisie však nie sú ideálne. Český minister sa dostal s von der Leyen do konfliktu s von der Leyenovou počas napätých rokovaní o cenovom strope plynu, pričom diplomatický zdroj pre portál EURACTIV vtedy uviedol, že „von der Leyen ho nemá rada“.

Priama konkurencia medzi Riberou a Síkelom nie je nevyhnutná. Von der Leyen by mohla Španielke prisúdiť vyššiu a obsiahlejšiu pozíciu, pričom český minister by sa zameral výlučne na energetiku.

Španielsko vyradí posledné jadrové elektrárne do roku 2035

Hoci viaceré európske krajiny plánujú výstavbu nových elektrární, Španielsko stavilo na obnoviteľné zdroje a jadra sa vzdá. Uskladnenie jadrového odpadu a likvidácia elektrární vyjdú krajinu na viac ako 20 miliárd eur.

Von der Leyen zaujala podobný prístup v roku 2019, keď bol holandský socialista Frans Timmermans vymenovaný za výkonného podpredsedu eurokomisie pre Európsku zelenú dohodu a estónska liberálka Kadri Simson sa stala komisárkou pre energetiku.

Krajiny majú do 30. augusta nominovať svojho eurokomisára. Von der Leyen potom urobí rozhovory s kandidátmi a rozdelí portfólia. Pred rozhodnutím o schválení kolégia komisárov budú europoslanci každého kandidáta verejne „vypočúvať“

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie