Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Česko je pro Tchaj-wan srdeční záležitost, říká šéfka Lipavského poradců. Vadí jí aktivismus

Co vlastně Tchaj-wan pro nás Čechy dnes znamená?Tchaj-wan je pro nás demokratickým partnerem v Indo-Pacifiku. Má strategickou geopolitickou pozici, protože je mezi Japonskem, Čínou, Indonésií a relativně blízko Havajských ostrovů náležícím USA. Přes Tchajwanskou úžinu prochází až 50 procent námořní dopravy, což je právě jeden z bodů, který mu dává strategickou polohu. Kromě toho zhruba 70 procent […]
Menej ako 1 min. min.

Co vlastně Tchaj-wan pro nás Čechy dnes znamená?
Tchaj-wan je pro nás demokratickým partnerem v Indo-Pacifiku. Má strategickou geopolitickou pozici, protože je mezi Japonskem, Čínou, Indonésií a relativně blízko Havajských ostrovů náležícím USA. Přes Tchajwanskou úžinu prochází až 50 procent námořní dopravy, což je právě jeden z bodů, který mu dává strategickou polohu. Kromě toho zhruba 70 procent výroby čipů na světě probíhá právě na Tchaj-wanu. Je to tedy pro nás důležitý partner například kvůli těm čipům, které my Češi využíváme při výrobě aut. A jak víme, Tchaj-wan bude brzy v Drážďanech otevírat fabriku na mikročipy.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: Co vše ví Tchajwanci o Česku? Nejen Smetana, pivo a náměstí plné trdelníků

V českých médiích se o této továrně hojně hovořilo i díky úvahám, že by místo Drážďan byla právě u nás…
Fabrika nicméně otevře spoustu nových příležitostí jak pro byznys, tak pro oblast vědy, výzkumu a inovací. Na této úrovni již navíc probíhá spolupráce, při které se sdílí know-how. Jsou i granty pro vědecké pracovníky jak na Tchaj-wanu, tak u nás. Tím, jak se otevřela přímá linka mezi Prahou a Tchaj-pejí, se z nás navíc stane dopravní uzel pro Tchajwance, kteří přiletí do střední Evropy a do Drážďan to budou mít kousek. Pro Česko tak vznikne spousta nových příležitostí – pracovních, byznysových, tak s ohledem na vědu, výzkum a inovace.

Využiji toho, že jste strávila na Tchaj-wanu nějaký čas. Když jsem tam byl já, všiml jsem si v hotelu například obrazů či zarámovaných snímků znázorňujících Prahu. Dozvěděl jsem se, že Tchajwanci mají Česko a zejména Prahu velmi rádi. Vnímala jste to také tak?
Nerada bych mluvila za Tchajwance. Každopádně z mé zkušenosti a z pohledu diplomacie máme jako Česko s Tchaj-wanem nadstandardní vztahy už přes 30 let. Naši kancelář jsme v Tchaj-peji otevírali už v roce 1993, oni u nás dokonce o rok dříve, což také o něčem svědčí. Česko je zkrátka na Tchaj-wanu známé a je to pro ně taková srdeční záležitost. Tchaj-wan má navíc docela úzkou spolupráci s Německem a jelikož s ním sousedíme, tak to také pomáhá k tomu, abychom si byli blízcí.

Všichni si vybavíme situaci, kdy Tchaj-wan Česku v době pandemie koronaviru zaslal výrobní linku na výrobu respirátorů. V návaznosti na tento krok lze říci, že Tchaj-wan je naším přítelem?
To si musí říct obě strany. Za sebe ale mohu říct, že naše vztahy jsou na tom tak dobře, že v loňském roce předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vezla na Tchaj-wan vůbec největší delegaci v historii, měla až 200 osob. Kromě toho ostrov navštívil také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a současná vláda zmiňuje Tchaj-wan jako svého demokratického partnera v programovém prohlášení vlády. Jsou to věci, které za předchozích nebyly. Myslím si, že na Tchaj-wanu se velkým způsobem reflektují a velmi dobře o tom ví.

PODÍVEJTE SE: Lipavského delegace uvízla v Indii

Další věc je, že Česko je teprve čtvrtá země v Evropské unii, která má vlastní indopacifickou strategii, ve které potvrzujeme, že Tchaj-wan považujeme za svého demokratického partnera v regionu. Konkrétním důkazem pak může být právě přímá linka mezi Prahou a Tchaj-pejí, přičemž ty lety jsou beznadějně vyprodané. Do pražské zoo nám pak půjčili luskouna, což je také velký úspěch. Není moc zoologických zahrad, kde mají tak vzácného živočicha. V neposlední řadě Česko podporuje Tchaj-wan v mezinárodních organizacích jako třeba Světová zdravotnická organizace (WHO). Tchajwanci u nás mají své investice, jako třeba společnost Foxconn, která zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí.

Vzhledem k postavení pevninské Číny a faktoru, že Tchaj-wan oficiálně neuznáváme jako nezávislý stát, nelze naopak konstatovat, že jde o našeho spojence, že?
Je třeba říct, že situace v Tchajwanské úžině se vyostřuje a rozhodně evidujeme větší přítomnost čínské armády kolem ostrova. To jako Česko coby členové Evropské unie a dalších organizací bedlivě sledujeme a jsme z toho znepokojeni. Dlouhodobě jsme pro mírové řešení a naším primárním zájmem je bezpečnost v regionu. Není to otázka jen nás, například i Japonsko o bezpečnost usiluje. Čínská lidová republika v tuto chvíli nevylučuje vojenský útok, ale my jsme i nadále pro klidové mírové řešení pro Tchaj-wan, o kterém si však sami Tchajwanci rozhodnou.

Situace v Tchajwanské úžině se vyostřuje a rozhodně evidujeme větší přítomnost čínské armády kolem ostrova.

Co ale naše vztahy?
Česko a Tchaj-wan mají aktuálně velmi nadstandardní vztahy ve srovnání s jinými státy EU a to nejen na legislativní úrovni, ale i exekutivní. Bavili jsme se o předsedkyni a předsedovi obou komor Parlamentu, létají tam také náměstci ministrů, a k nám do Česka naopak míří tchajwanští ministři. To většina států EU nemá. Musíme si zároveň ale říct, že spolupráce s Tchaj-wanem nesmí být o aktivismu. Vztahy se prohlubují na základě kontaktů a je nutné postupovat se zájmem Česka, protože jde primárně o naše občany. Do toho zkrátka žádný aktivismus nepatří.

Ve světě je dnes mnoho proměnných a věci, o kterých jsme si mysleli, že nenastanou, se dějí. V případě, že by tedy Čína skutečně napadla Tchaj-wan, jak by se Evropská unie a Česko, které je jejím členem, zachovalo?
My jsme pochopitelně pro klidové mírové řešení, o kterém si Tchajwanci sami rozhodnou. Jinak to, že se situace vyostřuje, velmi bedlivě sledují Američané, stejně tak i třeba Japonsko. Hypotetických scénářů je strašně moc a nedokážu to odhadnout. Je ale pravdou, že na Tchaj-wanu se zvyšuje nervozita. Očekávala bych, že se ze strany zvýší intenzita kyberútoků, ale to se opravdu bavíme čistě hypoteticky. Čína to však pravidelně zkouší.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie