Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Česko zasáhnou bouře, pak vedra. Oblíbené destinace sužuje saharský prach, kde a jak škodí?

Ve čtvrtek nás čeká zatažená až oblačná obloha, uvedli experti ČHMÚ v předpovědi. V Čechách se však místy mohou objevit přeháňky, ojediněle i bouřky. Nad Moravou a Slezskem se vyskytnou přeháňky v menší míře. K TÉMATU: Češi by se u moře mohli setkat s téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď „K večeru se šance přeháněk […]
Menej ako 1 min. min.

Ve čtvrtek nás čeká zatažená až oblačná obloha, uvedli experti ČHMÚ v předpovědi. V Čechách se však místy mohou objevit přeháňky, ojediněle i bouřky. Nad Moravou a Slezskem se vyskytnou přeháňky v menší míře.

K TÉMATU: Češi by se u moře mohli setkat s téměř 50 °C. Jih straší pekelná předpověď

„K večeru se šance přeháněk nebo bouřek sníží. Bude rovněž ubývat oblačnosti,“ přiblížil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák. Teploty se budou pohybovat okolo 16 až 20 °C, v horských oblastech kolem 12 °C.

Během noci ze čtvrtka na pátek bude jasno až polojasno. K ránu se mohou ojediněle objevit i mlhy. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 9 až 5 stupni Celsia.

Polojasná obloha zavládne zpočátku v pátek. Na západě však může být oblačno, které se přesune i na další části našeho území. Zvláště v Čechách se může objevit déšť, k večeru však bude mraků ubývat. „Odpolední teploty vystoupají k 18 až 22 stupňům Celsia,“ objasnil Dvořák.

V sobotu by mělo odpoledne a večer přibývat od západu oblačnosti, která může zvláště v Čechách přinést přeháňky nebo bouřky. Rtuť teploměru se bude pohybovat okolo 24 až 28 stupňů Celsia. S oblačnou zataženou můžeme zpočátku dne počítat i v neděli, později však bude ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupají k 21 až 25 stupňům Celsia.

Saharských prach ve Středomoří

Saharský prach postupuje od 10. června přes střední a východní Středomoří. Jeho koncentrace dosahovala vysokých hodnot prachových částic PM10 při povrchu země v posledních dnech zejména v Bulharsku, Řecku a na Kypru. To má za následek zhoršení kvality ovzduší v těchto zemích spolu s možností zatažené a mlhavé oblohy v dalších postižených regionech.

Podle indexu kvality ovzduší Evropské agentury pro životní prostředí může tento jev způsobit velmi špatnou kvalitu vzduchu v oblastech, kam mnoho Čechů vyráží na dovolenou, a to již v těchto týdnech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policajtům doklady nedávám, vyjel opilec na strážníky v Praze. Pak po nich hodil pepřový sprej

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie