Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čeští vědci žádají o pomoc s blesky: Viděli jste, kam udeřily? Dejte nám vědět

Blesky mají v zasažených přírodních materiálech geofyzikální stopy – zanechávají v nich také výraznou magnetickou anomálii, na níž se vědci z AV ČR zaměřují. „Hornina zasažená bleskem bude přemagnetizovaná vůči pozadí,“ píší v letáku k projektu Bleskem označeno. Plánují testovat i sedimentární horniny či dřevo, u kterých se doposud nepodařilo získat záznam. ČTĚTE TAKÉ: Česko zasáhly […]
Menej ako 1 min. min.

Blesky mají v zasažených přírodních materiálech geofyzikální stopy – zanechávají v nich také výraznou magnetickou anomálii, na níž se vědci z AV ČR zaměřují. „Hornina zasažená bleskem bude přemagnetizovaná vůči pozadí,“ píší v letáku k projektu Bleskem označeno. Plánují testovat i sedimentární horniny či dřevo, u kterých se doposud nepodařilo získat záznam.

ČTĚTE TAKÉ: Česko zasáhly extrémní srážky, hrozí povodně. Kde je situace nejkritičtější?

Odborníci z AV ČR proto žádají o pomoc. „Pokud jste viděli v přírodě, kam udeřil blesk, označte toto místo na našem portálu Bleskemoznačeno.cz,“ vyzývají. „Odebereme zde vzorky, provedeme laboratorní měření a získáme nová data pro výzkum,“ doplňují.

30 tisíc stupňů Celsia

Blesk je elektrický výboj, který vzniká uvnitř bouřkového oblaku. Míří-li k zemi, prochází bleskovým kanálem proud o velikosti desítek a v extrémních případech i stovek kiloampérů.

Bleskový kanál má teplotu 30 tisíc stupňů Celsia a je přitahován vyvýšenými místy. Pravděpodobně tak někdy uhodí do stožárů, komínů, vysokých stromů, větrných elektráren a nechráněných budov. Zásah bleskem může mít fatální následky pro lidi a hospodářská zvířata.

Na projektu Bleskem označeno spolupracují tři ústavy Akademie věd ČR: Ústav fyziky atmosféry AV ČR, Geofyzikální ústav AV ČR a Geologický ústav AV ČR. Je součástí výzkumného programu Strategie AV21 s názvem Dynamická planeta Země.

Česko se v posledních týdnech potýká se silnými bouřkami. O víkendu na Liberecku zranil blesk 18 lidí včetně dětí. Záchranáři dokonce museli některé oživovat.

VIDEO: Jak pomoct osobě zasažené bleskem?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie