Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Charakteristický „zápach starých“ nie je otázkou hygieny. Odkiaľ pochádza?

01.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/De Visu). Odkiaľ pochádza ten charakteristický „zápach starých“? Niektorí veria, že to závisí od hygieny, ale nie je to pravda. Ukázalo sa, že už v roku 2001 vedci našli odpoveď. Mení sa ľudský pach vekom? Vedci poznajú odpoveď.Foto: shutterstock/De Visu Mnohým je zrejme známy charakteristický zápach, ktorý je cítiť […]
2 min.

01.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/De Visu).

Odkiaľ pochádza ten charakteristický „zápach starých“? Niektorí veria, že to závisí od hygieny, ale nie je to pravda. Ukázalo sa, že už v roku 2001 vedci našli odpoveď.

Mení sa ľudský pach vekom? Vedci poznajú odpoveď.
Foto: shutterstock/De Visu

Mnohým je zrejme známy charakteristický zápach, ktorý je cítiť v okolí starších ľudí alebo napríklad pri návšteve starých rodičov v ich byte alebo v domove dôchodcov. Ale odkiaľ presne tento zápach pochádza? Ukazuje sa, že to nesúvisí s hygienou a príčina je úplne iná. Navyše na tom nie je nič hanebné.

Mení sa ľudský pach vekom? Vedci poznajú odpoveď

Príčina charakteristického „zápachu starých“ bola vysvetlená v roku 2001 vďaka vhodnému výskumu tímu vedcov pod vedením Dr. Shinichiro Haze z Jokohamy. Výsledky boli publikované v lekárskom časopise „Journal of Investigative Dermatology„.

Ukazuje sa, že vôňa je výsledkom zmeny chemických látok produkovaných ľudským telom, ktorá súvisí s prirodzeným procesom starnutia každého z nás. Vedci dospeli k záveru, že význam zlúčeniny nazývanej 2-nonenal, ktorej koncentrácia sa zvyšuje s vekom a čoraz častejšie sa objavuje u ľudí starších ako 40 rokov. Je však potrebné vedieť, že nie všetci starší ľudia produkujú charakteristický zápach. Dá sa tomu vyhnúť?

Ako sa zbaviť zápachu staroby? Na životnom štýle záleží

Ukazuje sa, že ľudia, ktorí vedú zdravý životný štýl, vydávajú menej zápachu. To zahŕňa vyhýbanie sa stresu, cvičenie, nepoužívanie stimulantov, dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy a dostatok odpočinku. Je tiež dôležité piť veľa vody každý deň. Ak má váš byt špecifický zápach, nezabudnite ho pravidelne vetrať a udržiavať v čistote. Je tiež dôležité udržiavať správnu vlhkosť v miestnostiach.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento olej si vtieram do vlasov raz týždenne. Ešte nikdy nerástli tak rýchlo

Krvná skupina, ktorú kliešte nemajú radi. Títo ľudia majú šťastie

The post Charakteristický „zápach starých“ nie je otázkou hygieny. Odkiaľ pochádza? appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie