Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chceme přemísťovat žadatele o azyl do třetích zemí, napsalo 15 zemí Bruselu. Stojí za tím i ČR

„Níže podepsaní ministři sdílejí přesvědčení, že EU musí pokračovat v práci na vytvoření spravedlivějšího, více humánního, udržitelnějšího a účinnějšího azylového systému na celém světě,“ uvádí se v úvodu dopisu. Systém by měl být zaměřený na prevenci a řešení nelegální migrace. Konkrétně na její kořeny, migračních trasy, ale zároveň na poskytnutí adekvátní ochrany a přístřeší těm, […]
Menej ako 1 min. min.

„Níže podepsaní ministři sdílejí přesvědčení, že EU musí pokračovat v práci na vytvoření spravedlivějšího, více humánního, udržitelnějšího a účinnějšího azylového systému na celém světě,“ uvádí se v úvodu dopisu. Systém by měl být zaměřený na prevenci a řešení nelegální migrace. Konkrétně na její kořeny, migračních trasy, ale zároveň na poskytnutí adekvátní ochrany a přístřeší těm, kteří to potřebují. Rovněž budou usilovat o posílení návratové politiky. Ministři však sdělili, že od tohoto cílem jsme prozatím daleko.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš má hloupé a nebezpečné kecy. Neváhá používat putinovskou propagandu říká Vondra

Dopis dále zdůrazňuje současné výzvy týkající se azylového a migračního systému EU. Včetně prudkého nárůstu nelegálních příchodů, které jsou neudržitelné. „Naší hlavní odpovědností a závazkem je podporovat stabilitu a sociální soudržnost. Také vyhýbat se riziku polarizace v evropských společnostech a ztráty jednoty v rodině členských států EU,“ uvádějí ministři spolu s českým zástupcem Vítem Rakušanem.

Zástupci států v dopise navrhují i možná řešení. „V první řadě podporujeme vytváření komplexních, vzájemně výhodných a trvalých partnerství s klíčovými partnerskými zeměmi na migračních trasách,“ říkají ministři. Migranti by tak získali alternativu k tomu, aby „riskovali své životy během nebezpečných cest“. Partnerství by se mohla inspirovat například nedávným memorandem o porozumění mezi EU a Tuniskem.

Dopis rovněž zmiňuje prozkoumání dalších možností, včetně mechanismů, které by byly zaměřené na odhalování, zachycení nebo na záchranu migrantů na volném moři. Popisuje také jejich přemístění na bezpečné místo v partnerské zemi mimo EU. Tam by pak mohla být nalezena trvalá řešení pro migranty. Jde o inspiraci projektem italských center pro žadatele o azyl v Albánii. Ten ale zatím nespustili.

Součástí celoevropské reakce by mělo být účinnější navracení osob, které nepotřebují mezinárodní ochranu. „Je důležité, aby členské státy měly možnost přemístit ty žadatele o azyl, pro které je k dispozici bezpečná alternativa třetí země, do těchto zemí,“ dodávají ministři vnitra s tím, že zintenzivnit by se měl i boj proti převaděčství.

Členské státy Evropské unie již dříve odsouhlasený migrační balíček definitivně potvrdily tento týden v úterý na jednání v Bruselu. Češi se ve všech deseti hlasováních zdrželi, stejnou pozici držela česká vláda už od února. Proti všem částem migračního paktu hlasovaly Maďarsko a Polsko. Některé z předpisů nepodpořily ani Slovensko či Rakousko.

Český premiér Petr Fiala v této souvislosti v pondělí uvedl, že migrační pakt je krokem k rozumnému řešení, nicméně nedostatečným. Právě proto se Česko zapojilo do neformální skupiny států, které podle něj chtějí jít v této záležitosti dál. Zároveň chce řešit migraci i mimo území Evropské unie a bojovat s převaděčstvím a pašeráctvím lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Zaměřit by se měl i na boj s dezinformacemi

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie