Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chcete, aby boli vaše tuje husté a lesklé? Nevyhadzujte tento materiál, len ho rozotrite okolo nich

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov). Namiesto toho, aby ste kávovú usadeninu vyhadzovali, použite ju na výrobu záhradnej ozdoby, ktorú vám budú závidieť všetci susedia. Vďaka jednoduchému, ekologickému hnojivu z kávovej usadeniny budú vaše ihličnany husté, zelené a zdravé ako nikdy predtým. Zistite, ako v niekoľkých krokoch premeniť kuchynský odpad na elixír zdravia […]
Menej ako 1 min. min.

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov).

Namiesto toho, aby ste kávovú usadeninu vyhadzovali, použite ju na výrobu záhradnej ozdoby, ktorú vám budú závidieť všetci susedia. Vďaka jednoduchému, ekologickému hnojivu z kávovej usadeniny budú vaše ihličnany husté, zelené a zdravé ako nikdy predtým. Zistite, ako v niekoľkých krokoch premeniť kuchynský odpad na elixír zdravia pre vaše rastliny.

Čím máte hnojiť tuje?
Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov

Káva je pre väčšinu z nás neoddeliteľnou súčasťou rána. Dodáva energiu a ponúka jedinečný chuťový zážitok. Tento aromatický nápoj si získava nielen srdcia milovníkov kofeínu, ale používa sa aj pri starostlivosti o rastliny. Kávová usadenina, ktorá zvyčajne končí v koši, sa môže stať vynikajúcim hnojivom, ktoré podporuje rast domácich kvetov, zeleniny aj okrasných rastlín v záhrade.

Kávová usadenina pod tuje a ihličnany

Tuje a ihličnany sú trvalou súčasťou mnohých slovenských záhrad. Bohužiaľ, často môžu stratiť svoju prirodzenú zeleň alebo nadmerne strácať ihličie. Riešením tohto problému je použitie kávovej usadeniny ako hnojiva. Na prípravu hnojiva stačí zmiešať 1 polievkovú lyžicu kávovej usadeniny s litrom vody. Týmto roztokom polievajte ihličnany každé dva týždne.

Kávová usadenina je zdrojom dusíka, ktorý je nevyhnutným prvkom pre zdravý rast rastlín. Poskytuje tiež minerálne látky, ako je fosfor, draslík a horčík. Okrem toho môže kávová usadenina zlepšiť štruktúru pôdy a prilákať dážďovky, ktoré majú pozitívny vplyv na pôdu a pomáhajú ju chrániť pred hubami.

Pri používaní kávovej usadeniny ako hnojiva pre tuje je dôležité, aby ste ju rovnomerne rozmiestnili okolo základne rastliny a dbali na to, aby sa nevytvoril príliš veľký zhluk. Najlepší čas na aplikáciu usadeniny je počas obdobia aktívneho rastu ihličnanov. Dôležité je tiež pravidelne kontrolovať stav rastlín a podľa potreby upravovať množstvo hnojiva. Dbajte na to, aby bola zemina dobre premiešaná s pôdou, pretože to umožní rastlinám účinne prijímať živiny.

Stačí zmiešať 1 polievkovú lyžicu kávovej usadeniny s litrom vody.
Foto: shutterstock/Nor Gal

S používaním kávovej usadeniny ako hnojiva sú však spojené určité riziká. Môžu okysliť pôdu, zablokovať priepustnosť pôdy a zvýšiť riziko vzniku plesní a patogénov. Preto sa odporúča začať s malými množstvami a sledovať, ako rastliny reagujú na tento typ hnojenia.

Kávová usadenina – prírodné hnojivo pre črepníkové a záhradné rastliny

Kávová usadenina, ktorú zvyčajne vyhadzujete, je vynikajúcim hnojivom pre črepníkové kvety. Papradie, lopatkovce, krotóny, antúrie alebo kaktusy sú kyslomilné rastliny a dobre reagujú na prirodzené hnojenie. Kávová usadenina sa môže použiť aj na zalievanie orchideí alebo dracén.

Hnojivo z kávovej usadeniny je obzvlášť užitočné v zeleninovej záhrade. Paradajky a jahody, ktoré potrebujú veľa dusíka, výborne rastú na pôde obohatenej o kávovú usadeninu. Ak chcete pripraviť správne množstvo usadenín, môžete ich vysušiť na plechu vystlanom papierom na pečenie a potom ich zapraviť do pôdy asi 10 až 15 cm hlboko. Tým sa pôda obohatí o živiny potrebné na rast zeleniny.

Sú tiež skvelé pre kyslomilné záhradné kvetiny, ako sú azalky, vresy, ruže, rododendrony alebo hortenzie. Zeminu môžete zmiešať so substrátom pre rastliny alebo pripraviť roztok na zalievanie. Tým sa pôda obohatí a zlepší sa jej pH. Ak budete zeminu používať pravidelne, vaše rastliny budú lepšie rásť a ich zeleň bude intenzívnejšia.

Príprava hnojiva z kávovej usadeniny

Hnojivo z kávovej usadeniny možno pripraviť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je zmiešať kávovú usadeninu so zeminou v pomere 1 polievková lyžica usadeniny na niekoľko polievkových lyžíc zeminy. Táto zmes sa môže použiť ako vrchná vrstva substrátu.

Ďalším spôsobom je príprava roztoku: zmiešajte jednu kávovú usadeninu s jedným litrom vody a tento roztok zalievajte dvakrát mesačne.

Nevyhadzujte kávovú usadeninu! Dá sa využiť mnohými spôsobmi.
Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Kávová usadenina ako kompost a mulč

Ďalším spôsobom využitia kávovej usadeniny je kompostovanie. Spolu s inými organickými zvyškami, ako sú šupky, zvyšky zeleniny, tráva alebo slama, tvoria cenný kompost. Kompostovať môžete aj kávovú usadeninu pripravenú v kávovare spolu s papierovým filtrom. Takýto kompost poskytuje rastlinám všetky potrebné živiny.

Je tiež dobré vedieť, že zemina umiestnená pod mulč poskytuje rastlinám cenné živiny, zabraňuje prerastaniu buriny a pomáha udržiavať pôdu vlhkú. Zeminu jednoducho nasypte okolo rastlín a prikryte ich kôrou alebo slamou.

Kávová usadenina proti škodcom a na siatie

Kávová usadenina je tiež účinným prostriedkom proti škodcom, ako sú slimáky, komáre a mravce. Ak ich chcete odradiť, môžete suchú usadeninu posypať okolo rastlín alebo rastliny postriekať kávovým roztokom. Slimáky a ulitníky nemajú radi vôňu kávy, ktorá pomáha chrániť vaše plodiny bez použitia chemikálií.

Môžete ich použiť aj pri výseve semien. Stačí pridať čajovú lyžičku kávovej usadeniny do pôdy v kvetináči alebo pri výseve priamo do pôdy. Pôda sa tak stane úrodnejšou a podporí klíčenie semien.

Kávová usadenina pôsobí aj proti slimákom.
Foto: shutterstock/Stella Photography

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Doháňa vás tento pohľad k slzám? Zmiešajte s vodou a nastriekajte si tuje. Takto zachránite hnednúce stromy

Vyberte ich z chladničky a začnite nimi zalievať tuje. Stromy obnovia svoju stratenú vitalitu

The post Chcete, aby boli vaše tuje husté a lesklé? Nevyhadzujte tento materiál, len ho rozotrite okolo nich appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie