Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chcete dať zbohom voškám? Stačí vám domáci sprej z octu a cesnaku

Vošky sú veľmi nepríjemnými a bežnými škodcami rastlín. Každoročne sa objavujú vo veľkom počte a nie sú prieberčivé – nájdeme ich na okrasných, zeleninových a ovocných rastlinách. Našťastie sa s nimi dá celkom ľahko vyrovnať . Stačia vám na to jednoduché ingrediencie, ktoré má väčšina z nás doma – cesnak a ocot. Naučte sa účinnú metódu na vošky , ktorá vám pomôže […]
Menej ako 1 min. min.

Vošky sú veľmi nepríjemnými a bežnými škodcami rastlín. Každoročne sa objavujú vo veľkom počte a nie sú prieberčivé – nájdeme ich na okrasných, zeleninových a ovocných rastlinách. Našťastie sa s nimi dá celkom ľahko vyrovnať . Stačia vám na to jednoduché ingrediencie, ktoré má väčšina z nás doma – cesnak a ocot. Naučte sa účinnú metódu na vošky , ktorá vám pomôže rýchlo sa zbaviť týchto škodcov!

Ako rozpoznať vošky?

Vošky sú malé ploštice s dĺžkou tela 2 až 5 mm. Ich telo je mäkké a jemné a ich brucho končí špicatým chvostom. Prichádzajú v bezkrídlových aj okrídlených formách. Môžu byť zelené, žlté, biele, sivé, čierne, hnedé, ružové alebo oranžové.

Vošky zvyčajne žijú na mladých listoch, špičkách výhonkov a kvetných pukoch . Vysávajú šťavu z rastlín, čím oslabujú ich rast a spôsobujú deformáciu výhonkov, listov a kvetov. Čo je však horšie, pokrývajú rastliny lepkavým sekrétom, tzv medovicu, na ktorej ľahko rastú sadzovité huby. Vošky môžu prenášať aj vírusy. Niet teda pochýb, že s nimi musíme bojovať.

Postrek proti voškám cesnakovým

Cesnak je záhradkármi vysoko cenený kvôli jeho fungicídnym a baktericídnym vlastnostiam a silnému zápachu, ktorý nemá rád hmyz. Cesnakové prípravky pomáhajú predchádzať chorobám rastlín a bojujú proti početným škodcom vrátane vošiek.

Túto osvedčenú a účinnú metódu boja proti voškám môžeme použiť kedykoľvek, len čo na rastlinách zbadáme škodcov. Cesnak je široko dostupný a príprava prípravku na jeho základe je veľmi jednoduchá. Nevyžaduje varenie a celá operácia zaberie asi 20-30 minút!

Na prípravu cesnakového spreja proti voškám rozdrvte 25g prelisovaných strúčikov cesnaku a zalejte 1 litrom vody. Odstavte na 15 minút a medzitým niekoľkokrát premiešajte. Potom sceďte a zrieďte vodou v pomere 1:1. 2 litre takto pripravenej tekutiny môžeme použiť na boj proti voškám a iným škodcom – medonoskám, sviluškám, chochlačkám, moliciam a strapkám. Vo všeobecnosti – všetci škodcovia s hryzacími-cicacími ústočkami, ktoré sajú šťavu z rastlín.

Preventívne sa oplatí raz týždenne postriekať cesnakom proti voškám . To by malo chrániť vašu záhradu pred voškami. Ak sú už na našich rastlinách škodcovia, striekajte ich každý deň niekoľko dní, kým nezmiznú. Vošky neznášajú vôňu cesnaku a rýchlo sa sťahujú .

Postrek proti voškám s octom

Ak nemáte doma cesnak, oplatí sa použiť ocot. Môže byť akéhokoľvek typu. Vždy beriem obyčajnú liehovinu, pretože je najlacnejšia.

Príprava octového spreja proti voškám je veľmi jednoduchá. Jednoducho zmiešate ocot s vodou v pomere 1:10, t.j. na 100 ml octu (asi pol pohára) odoberieme 1 liter vody. Len nezabudnite naliať ocot do vody, nie naopak. Nakoniec stojí za to pridať lyžičku šedého mydla alebo niekoľko kvapiek prostriedku na umývanie riadu. Vďaka tomu octový postrek proti voškám lepšie priľne k rastlinám a jeho účinok vydrží dlhšie.

Rastliny dôkladne postriekajte , aby z nich stekala tekutina. Nezabúdajte na postrek nielen zhora, ale aj zospodu listov, kde sú vošky najhojnejšie.

Hotový sprej na vošky s cesnakom a octom

Už vieme, že cesnak a ocot sú účinnými metódami boja proti voškám, ale aj iným škodcom a hubovým chorobám rastlín. Poznáme aj recepty, ako ich použiť. Môžeme dostať v záhradkárskych predajniach hotový prípravok na báze týchto zložiek s preukázanou účinnosťou, ktorý kombinuje silu oboch zložiek?

Samozrejme! Je to Biochron proti voškám a iným škodcom . Je to prírodný prostriedok na boj proti voškám, sviluškám, strapkám, červotočom, múčnatke, moliciam a všetkým hubovým chorobám vyskytujúcim sa na kvetoch, ovocných stromoch a zelenine. Oplatí sa ho mať po ruke, aby ste pri výskyte vošiek nestrácali čas prípravou zmesí sami a hneď si užili účinný postrek.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie