Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chcete sa podrobiť detoxu ovocnými alebo zeleninovými šťavami? Toto musíte vedieť

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maridav). Často počúvame, že na to, aby sme vyživovali orgazmus, potrebujeme detox. Jedným z najznámejších je džúsový detox, ktorý spočíva výlučne v konzumácii ovocných a zeleninových štiav počas stanoveného obdobia. Pred niekoľkými rokmi bol tento detoxikačný proces mimoriadne populárny, ale aký je teraz? Je džúsový detox naozaj zdravá vec? […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maridav).

Často počúvame, že na to, aby sme vyživovali orgazmus, potrebujeme detox. Jedným z najznámejších je džúsový detox, ktorý spočíva výlučne v konzumácii ovocných a zeleninových štiav počas stanoveného obdobia. Pred niekoľkými rokmi bol tento detoxikačný proces mimoriadne populárny, ale aký je teraz? Je džúsový detox naozaj zdravá vec?

Čo ponúka džúsový detox?
Foto: shutterstock/Maridav

Čo ponúka džúsový detox?

Detoxikácia džúsmi zvyčajne zahŕňa konzumáciu iba čerstvo vylisovaných ovocných a zeleninových štiav počas niekoľkých dní až týždňov. Niektoré programy umožňujú konzumáciu zeleninových vývarov a bylinkových čajov. Väčšina sa obmedzuje len na šťavy. Zástancovia tvrdia, že šťavy dodávajú dôležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Zároveň odstraňujú toxíny a podporujú tráviace procesy.

Detoxikácia džúsovou šťavou – pre koho je vhodná?

Cieľom detoxikácie šťavami je dodať telu čo najviac vitamínov a minerálov. Zároveň však znížuje príjem zložiek, ktoré môžu zaťažovať tráviaci systém. Mnohí ľudia sa rozhodnú pre šťavový detox pretože dúfajú, že im pomôže odstrániť toxíny z tela, zvýšiť hladinu energie a zlepšiť celkovú pohodu.

Hoci je popularita detoxikácie šťavami stále vysoká, názory na jej používanie sa rozchádzajú. Ak ho chcete využiť, musíte sa naň správne pripraviť a skontrolovať, či nemáte žiadne zdravotné kontraindikácie. Je totiž dôležité si uvedomiť, že hoci hovoríme, že ovocné a zeleninové šťavy sú vitamínovou bombou, obsahujú málo kalórií a iných dôležitých živín. To sa môže podpísať na vašej pohode. Ako dlho by mal detoxikácia šťavami trvať?

Cieľom detoxikácie šťavami je dodať telu čo najviac vitamínov a minerálov.
Foto: shutterstock.com/progressman

Dĺžka detoxikácie šťavami sa môže líšiť v závislosti od individuálnych potrieb, preferencií a cieľov. Najčastejšie sa odporúča trvanie 1 až 3 dni, ale môžete sa rozhodnúť aj pre 7-dňový detox. Všetko závisí od toho, koľko toho vaše telo zvládne, keď mu budete dodávať len rozmixované šťavy a zeleninu, ktoré v konečnom dôsledku nemôžu byť základom vašej stravy.

Ako robiť detox z čerstvo vylisovanej šťavy?

Pred začatím detoxikácie je dobré sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu. Tí vám najlepšie poradia, aký detox je vhodný a ako dlho ho môžete dodržiavať. Pred začatím detoxu sa oplatí zvážiť aj druhy ovocia a zeleniny, ktoré máte v úmysle piť. Oplatí sa vybrať rôzne druhy, aby ste telu dodali dostatok živín a predišli ich prípadnému nedostatku.

Pred začatím detoxikácie je dobré sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu.
Foto: shutterstock/Blue Planet Studio

Pred samotným džúsovým detoxom je zase potrebné postupne pripraviť svoje telo naň:

poskytnite svojmu telu odpočinok a veľké dávky spánku – takto pripravené telo bude lepšie reagovať na znížené množstvo kalórií

postupne znižujte fyzickú aktivitu

upravte svoj jedálniček a zaraďte do stravy čoraz viac surového ovocia a zeleniny, ktoré nahradia varené jedlá

zásobte sa vodou a bylinkovými čajmi

Ako postupovať počas detoxikácie?

Ako už bolo povedané – detoxikácia šťavami dodáva telu veľmi málo energie. To môže spôsobiť celkovú slabosť, podráždenosť a problémy s koncentráciou. Preto je dôležité naplánovať si detox v čase, keď sa môžete venovať menšej aktivite a nemusíte sa tvrdo sústrediť na prácu. Ideálna je preto dovolenka alebo víkend.

Počas šťavového detoxu je tiež dobré zdržať sa fyzickej aktivity kvôli malému množstvu kalórií.

Výhody detoxikácie šťavami

Po správnom vykonaní detoxikácie šťavami môžete na sebe spozorovať niektoré významné zmeny. Na prvý pohľad si všimnete:

Krátkodobý detox vylisovanými šťavami môže viesť k rýchlemu úbytku hmotnosti.
Foto: shutterstock/Prostock-studio

Zvýšený prísun vitamínov a minerálov v oraganizme – ovocné a zeleninové šťavy sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Konzumácia veľkého množstva čerstvých štiav môže pomôcť odstrániť nedostatky a zlepšiť celkové zdravie.

Zlepšenie hydratácie – pitie veľkého množstva štiav môže pomôcť udržať hydratáciu organizmu. Tá je kľúčová pre mnohé metabolické funkcie.

Chudnutie – krátkodobý detox vylisovanými šťavami môže viesť k rýchlemu úbytku hmotnosti. Je to najmä v dôsledku zníženého príjmu kalórií a straty vody.

Zmiernenie záťaže tráviaceho systému – konzumácia džúsov môže dočasne znížiť záťaž tráviaceho systému. Podľa niektorých názorov je to prospešné pre zdravie čriev.

Kontroverzie a potenciálne riziká

Detoxikácia šťavami však nie je stopercentne bezpečná metóda očisty organizmu. Je potrebné vziať do úvahy dôsledky tejto metódy. Niekedy je potrebné vziať do úvahy aj riziká spojené s podstupovaním tejto detoxikácie.

Môže oslabiť imunitný systém a viesť k strate svalovej hmoty.
Foto: Shutterstock/Aleksandra Suzi

Detoxikácia šťavami môže viesť predovšetkým k nedostatku bielkovín, zdravých tukov a ďalších dôležitých živín. Môže oslabiť imunitný systém a viesť k strate svalovej hmoty. Treba si tiež uvedomiť, že ovocné šťavy, najmä tie bez pridanej zeleniny, môžu obsahovať veľké množstvo jednoduchých cukrov. Vedie to k rýchlym výkyvom hladiny cukru v krvi. To môže byť obzvlášť nebezpečné pre ľudí s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.

Dlhodobé užívanie detoxikačných džúsov môže tiež viesť k bolestiam hlavy, únave, podráždenosti a žalúdočno-črevným problémom. Pred začatím detoxikácie džúsmi by ste si mali uvedomiť, že neexistuje žiadny spoľahlivý vedecký základ, ktorý by potvrdzoval, že detoxikácia džúsmi skutočne odstraňuje toxíny z tela účinnejšie ako prirodzené detoxikačné procesy.

Alternatívy k tejto detoxikácii

Namiesto extrémnych metód očisty tela odborníci odporúčajú vyváženejší prístup k zdravému životnému štýlu. Pravidelná konzumácia pestrej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, bielkoviny a zdravé tuky môže priniesť dlhodobé zdravotné výhody bez rizika nedostatkov a vedľajších účinkov.

Namiesto extrémnych metód očisty tela odborníci odporúčajú vyváženejší prístup k zdravému životnému štýlu.
Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova

To však nič nemení na skutočnosti, že detoxikácia šťavami môže priniesť výhody. Sú nimi zvýšený prísun vitamínov a minerálov. Taktiež je ňou rýchle chudnutie. Tie však budú krátkodobé a nepomôžu vám vybudovať zdravé návyky, nieto ešte zlepšiť vaše zdravie z dlhodobého hľadiska.

Tí, ktorí zvažujú detoxikáciu šťavami, by sa mali poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu. Uistí ich to vhodnosťou a bezpečnosťou výberu. Z dlhodobého hľadiska sú vyváženejšia strava a zdravý životný štýl najlepšími spôsobmi, ako si udržať zdravie a pohodu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Určilo sa, koľko sladkostí môžete zjesť za týždeň. Prehovorili odborníci

Nie stredomorská. Okinawská diéta je tajomstvom najdlhšie žijúcich ľudí na svete. Ide o pravidlo 80 %.

The post Chcete sa podrobiť detoxu ovocnými alebo zeleninovými šťavami? Toto musíte vedieť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie