Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chcete sadenice monstery úplne zadarmo? Môžete ich získať týmto spôsobom

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Broken White). Monstery sú krásne, nápadné a módne črepníkové rastliny. Mnohí pestovatelia sa pre ne rozhodujú aj kvôli ich jednoduchému pestovaniu. Samotné listy alebo ich odrezky, žiaľ, nie sú najlacnejšie. Ak už máte doma jednu rastlinu monstery – môžete mať ďalšiu zadarmo. Zistite, ako rozmnožiť monsteru. Ďalšiu sadenicu monstery […]
3 min.

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Broken White).

Monstery sú krásne, nápadné a módne črepníkové rastliny. Mnohí pestovatelia sa pre ne rozhodujú aj kvôli ich jednoduchému pestovaniu. Samotné listy alebo ich odrezky, žiaľ, nie sú najlacnejšie. Ak už máte doma jednu rastlinu monstery – môžete mať ďalšiu zadarmo. Zistite, ako rozmnožiť monsteru.

Ďalšiu sadenicu monstery môžete mať zadarmo. Zistite, ako na to!
Foto: shutterstock/Broken White

Mnohé črepníkové rastliny sa dajú rozmnožovať odrezkami z listov. V prípade monstery však samotný list nestačí. Rastlina však ponúka veľké možnosti pre pestovateľov na jej rozmnožovanie. Musíte len vedieť, kde vziať odrezok a ako ho efektívne zakoreniť. Pozrite si naše tipy a získajte ďalšiu monsteru zadarmo!

Ako sa rozmnožuje monstera a odoberajú sa odrezky?

Najdôležitejšie pri rozmnožovaní monstery je správny odber odrezkov. Na rastline hľadajte stonku, ktorá má vyrastený aspoň polcentimetrový vzdušný koreň. Potom ostrým, vydezinfikovaným nástrojom, napríklad nožnicami alebo nožom, odstrihnite stonku 2 cm pod koreňom.

Vzdušné korene monstery zvyčajne rastú na rázcestí hlavného kmeňa s listom. Tu ich treba hľadať. Rozmnožovanie monstery zo stonkových odrezkov nie je ťažké. Môžete to urobiť dvoma spôsobmi.

Rozmnožovanie monstery vo vode

Odrezané stonkové odrezky monstery uložte na niekoľko hodín na suché miesto. To umožní, aby rana po rezaní trochu vyschla. Zníži sa aj riziko vzniku hubového alebo bakteriálneho ochorenia.

Potom vložte odrezky do vody. Najdôležitejšie je, aby bol vzdušný koreň úplne ponorený vo vode. Ak sa chcete vyhnúť chorobám, samotný zelený výhonok s čerstvou ranou môžete umiestniť nad hladinu vody. Nie je to jednoduché, preto sa najčastejšie celá sadenica ponára do vody. Nezabudnite vodu meniť každé 2 – 3 dni.

Odrezok monstery vložte do vody, tak aby bol vzdušný koreň úplne ponorený.
Foto: shutterstock/Regina Burganova

Po 2 – 3 týždňoch by sa mali z nadzemného koreňa rastliny vytvoriť riadne korene. Ak sú dlhé približne 8-10 cm, sadenica je pripravená na zasadenie do zeme.

Rozmnožovanie monstery v zemi

Stonkové odrezky monstery môžete po ich odobratí zasadiť priamo do zeme. Majte však na pamäti, že rastlina v tomto prípade potrebuje dobre prevzdušnenú a priepustnú pôdu, ktorá zároveň dobre zadržiava vlhkosť. Najlepšie sa osvedčia zmesi rašeliny, kokosových vlákien s perlitom a dobre vymleté médium pre orchidey. Aby ste mali prehľad o vývoji koreňov, môžete ju zasadiť do priehľadného kvetináča pre orchidey.

Ak chcete zakorenenie rastliny urýchliť, môžete vzdušný koreň odrezkov výhonkov ešte na rastline obaliť vlhkým rašelinovým machom a zabaliť do fólie. Z času na čas skontrolujte, či mach nevyschol. V prípade potreby ho navlhčite. Ak sa na rastline vytvoria správne korene, sadenice je pripravená na zasadenie do zeme. Aby ste predišli chorobám, môžete ranu po čerstvom rezaní pred vložením do zeme posypať škoricou.

Stonkové odrezky monstery môžete po ich odobratí zasadiť priamo do zeme.
Foto: shutterstock/Regina Burganova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zalejte monsteru domácim „koktejlom“. Bude rásť ako šialená. Sú to len 2 ingrediencie

Čo robíte, aby mala monstera veľké a krásne listy? Metóda známej kvetinárky nikdy nesklame

The post Chcete sadenice monstery úplne zadarmo? Môžete ich získať týmto spôsobom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie