Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chcete veľký a hustý živý plot? Myslite na to a vaše tuje budú rásť ako huby po daždi

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/AntonSAN). Najobľúbenejšou voľbou pre záhradné živé ploty sú tuje, konkrétne odrody smaragd a brabant. Tieto ihličnany vyzerajú na dvore skvele a poskytujú účinný štít pred zvedavými susedmi. Čo sa dá urobiť, aby boli husté a veľké? Uplatnite niekoľko zásad už pri samotnej výsadbe. Ako správne zasadiť tuje?Foto: shutterstock.com/AntonSAN Tuje […]
Menej ako 1 min. min.

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/AntonSAN).

Najobľúbenejšou voľbou pre záhradné živé ploty sú tuje, konkrétne odrody smaragd a brabant. Tieto ihličnany vyzerajú na dvore skvele a poskytujú účinný štít pred zvedavými susedmi. Čo sa dá urobiť, aby boli husté a veľké? Uplatnite niekoľko zásad už pri samotnej výsadbe.

Ako správne zasadiť tuje?
Foto: shutterstock.com/AntonSAN

Tuje smaragd a brabant sú vitálne živé stromy, ktoré dopĺňajú tradičné ploty, niekedy ich dokonca môžu nahradiť. Tieto ihličnany vysadené jednotlivo alebo v skupinách vytvárajú zaujímavé záhradné aranžmány. Potešia vaše oči, ak pri ich výsadbe dodržíte najdôležitejšie pravidlá. Zistite, čo musíte urobiť, aby vaše tuje rástli veľké a husté.

Kedy sadiť tuje? Načasovanie je dôležité pre ich vývoj

Tuje pestované v kvetináčoch možno vysádzať počas celého vegetačného obdobia, s výnimkou sucha a mrazu. Výsadba rastlín zakopaných do zeme sa vykonáva v dvoch termínoch – na jar a na jeseň.

Jarný termín je koniec apríla/začiatok mája. Na druhej strane jesenná výsadba stromov sa vykonáva od konca augusta alebo začiatku septembra do konca októbra alebo začiatku novembra, najneskôr však šesť týždňov pred mrazmi.

Ako často vysádzať tuje? Správne rozmiestnenie zabezpečí krásny živý plot

Pri výsadbe stromov je dôležité zohľadniť odlišnú štruktúru smaragdových a brabantových tují. Prvé z nich majú krátke a ochabnuté konáre, preto ich pre hustý živý plot vysádzajte každých 50 cm. Druhá odroda má naopak dlhé a bohaté výhonky, preto dodržujte rozostupy 60 – 80 cm.

Pri výsadbe tují dodržujte rozostupy.
Foto: Shutterstock/Klimek Pavol

Väčšie vzdialenosti medzi stromami spôsobujú, že sa rozširujú do strán namiesto smerom nahor. Na druhej strane, ak dodržíte menšie rozostupy, potom môžu vitálne stromy zoslabnúť v dôsledku konkurencie o vodu a živiny. Malé rozostupy tiež zvýšia ich rast smerom nahor.

Pri výsadbe tují vedľa plota musíte dodržať vzdialenosť aspoň 1 m. To vám umožní bezproblémové vykonávanie údržbových prác, ako je napríklad strihanie.

Ako vysadiť tuje? Poloha, pôda a hĺbka jamy

Smaragdové a brabantové tuje vysádzajte na slnečné miesto do pôdy vyloženej kôrou, ktorá bola predtým zbavená buriny. Pôdna reakcia by mala byť mierne kyslá. Je vhodné pridať aj hnoj, kompost alebo špeciálne hnojivo pre ihličnany. Je to dôležité, najmä ak je pôda ľahká a rýchlo vysychá.

Priemer jám, do ktorých vysádzate tuje, by mal byť 50 cm. Môžete tiež vykopať priekopu pre živý plot. Po výsadbe sadenice ihneď zalejte a postup vykonajte počas slnečného a teplého dňa.

Odrody tují sa často vyberajú na živé ploty.
Foto: shutterstock/Dmitrii Pridannikov

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Často prehliadaná liečba, ktorá môže zachrániť vaše tuje. Tlakový čistič sa vám bude hodiť

Nevylievajte ju do umývadla, ale zalejte ňou tuje. Stromy budú po zime prospievať a ožijú

The post Chcete veľký a hustý živý plot? Myslite na to a vaše tuje budú rásť ako huby po daždi appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie