Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Choroby a škodcovia čučoriedok. Aké sú ich príznaky a čím ich potláčať?

20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alex_gor). Sú listy čučoriedok vo vašej záhrade pokryté sivým povlakom, ich kvety namiesto rozvoja odumierajú alebo plody hnijú? Zistite, ako účinne bojovať proti chorobám čučoriedok (vrátane prírodných), a zistite, ako bojovať proti ich škodcom, aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody. Čučoriedky napádajú fyziologické aj infekčné choroby.Foto: shutterstock/alex_gor […]
Menej ako 1 min. min.

20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alex_gor).

Sú listy čučoriedok vo vašej záhrade pokryté sivým povlakom, ich kvety namiesto rozvoja odumierajú alebo plody hnijú? Zistite, ako účinne bojovať proti chorobám čučoriedok (vrátane prírodných), a zistite, ako bojovať proti ich škodcom, aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody.

Čučoriedky napádajú fyziologické aj infekčné choroby.
Foto: shutterstock/alex_gor

Ako sa prejavujú fyziologické choroby čučoriedok?

Čučoriedka chocholíkatá (Vaccinium corymbosum), všeobecne známa ako čučoriedka, je rastlina, ktorá sa ľahko vysádza v domácich záhradách. Pestuje sa pomerne ľahko, a preto je obľúbená u tých, ktorí robia prvé kroky v záhradkárstve. Ak sa rozhodnete vysadiť ker vo vlastnej záhrade, nezabudnite sa postarať o jeho blaho – inak bude rastlina vystavená okrem iného fyziologickým chorobám čučoriedok.

Fyziologické poruchy majú za následok deformáciu rastliny, spomalenie rastu a v konečnom dôsledku môžu viesť k úhynu kríka. Musíte poskytnúť čučoriedke optimálne množstvo živín, ako sú dusík, draslík, fosfor a horčík.

Infekčné choroby čučoriedok – čo potrebujete vedieť

Okrem fyziologických porúch sú kríky náchylné aj na infekčné choroby čučoriedok, ktoré môžu spôsobovať huby, ako aj baktérie a vírusy.

Najčastejšími infekčnými chorobami čučoriedok sú hniloba stonky, antraknóza, pleseň sivá, biela škvrnitosť listov, peronospóra a múčnatka. Tieto choroby majú za následok zníženie počtu plodín a zníženie ich kvality.

Ako predchádzať chorobám čučoriedok?

Aby ste predišli chorobám čučoriedok, je dôležité sa o kríky dobre starať. Čistý rez, ktorý zabezpečí dobrý prístup vzduchu, môže rastlinu ochrániť pred vznikom sivej plesne. Musíte pamätať na to, že kríky netreba zalievať po listoch, ale priamo korene. Pravidelné odstraňovanie buriny je tiež dôležité pri prevencii vzniku chorôb čučoriedok.

Pri pestovaní čučoriedok musíte myslieť dôležité pravidlá.
Foto: shutterstock.com/Josef Hanus

Účinné spôsoby boja proti chorobám čučoriedok

Ak na svojich kríkoch spozorujete prvé príznaky infekcie, neotáľajte. Čím skôr použijete opatrenia na kontrolu chorôb čučoriedok, tým väčšia je šanca, že sa vám podarí rastlinu zachrániť. Môžete použiť chemické prípravky alebo sa rozhodnúť pre prírodné spôsoby boja proti chorobám čučoriedok.

Postreky

Postreky sú účinné pri obmedzovaní rozvoja chorôb spôsobených okrem iného hubovými patogénmi. Nezabudnite používať prípravky na ochranu rastlín podľa pokynov výrobcu a postrekovať v bezveterný deň.

Prírodné prostriedky

Medzi prírodné prostriedky patrí postrek kríkov roztokom jedlej sódy (1 čajová lyžička sódy rozpustená v 2 litroch vody) so sivým mydlom na boj proti múčnatke. Proti tomuto hubovému ochoreniu spôsobenému múčnatkou môže byť účinný aj postrek na báze výťažku z rebríčka obyčajného.

Na trhu so záhradníckymi výrobkami máte k dispozícii aj hotové prírodné prípravky na boj proti chorobám čučoriedok.

Ktorí škodcovia napádajú čučoriedky?

Čučoriedkové kríky rastúce v domácej záhrade ohrozujú nielen fyziologické alebo infekčné choroby, ale aj škodcovia. U nás im prospievajú čoraz miernejšie zimy. Ktorí škodcovia napádajú čučoriedky? Patrí k nim vošky, obaľovače, drozofila japonská a chrústovec záhradný.

Medzi najčastejších škodcov čučoriedok patria vošky.
Foto: shutterstock/FotoDuets

Ako zistíte, či je rastlina napadnutá škodcami? Ak zbadáte deformované a pokrútené listy, môže to znamenať prítomnosť škodcu. Na druhej strane, ak z plodov na kríkoch začne vytekať šťava, pravdepodobným vinníkom je drozofila japonská, ktorá kladie vajíčka do dužiny plodov.

Ako bojovať so škodcami čučoriedok?

Ak chcete vopred odhaliť nepozvaných návštevníkov, systematicky kontrolujte úrodu. Pozrite si tiež, ako bojovať proti škodcom čučoriedok. Na tento účel môžete použiť chemické alebo prírodné prípravky na ochranu rastlín. V prípade, že je rastlina napadnutá voškami (nezabudnite konať rýchlo – inak bude rast rastliny spomalený a úroda sa môže ukázať ako slabá), účinné sú domáce prostriedky – vrátane odvarov a rastlinných extraktov pripravených na báze bylín (napr. extrakt z púpavy). Môžete použiť aj spomínaný sprej so sódou (s niekoľkými kvapkami prostriedku na umývanie riadu) alebo sivé mydlo.

Prevencia proti škodcom na čučoriedkach – majte na pamäti toto

Veľmi dôležitú súčasť pestovania rastlín predstavuje prevencia. S prevenciou proti škodcom na čučoriedkach začnite už vo fáze výberu sadeníc. Vyberajte zdravé druhy, bez poškodenia vrcholov výhonkov. Dbajte tiež na to, aby sa na záhonoch vedľa čučoriedok nachádzali rastliny, ktoré odpudzujú škodcov – napríklad vošky nemajú rady vôňu cesnaku, levandule alebo mäty.

Už viete, aké sú príznaky fyziologických a infekčných chorôb čučoriedok, ktorí škodcovia napádajú čučoriedky a ako proti nim bojovať. Dbajte na správne podmienky a správnu starostlivosť o rastliny, a keď spozorujete prvé príznaky chorôb alebo prítomnosť škodcov na kríkoch – čo najskôr zakročte. Týmto postupom predídete poškodeniu čučoriedok a budete sa tešiť z bohatej úrody.

Do záhonov vedľa čučoriedok môžete vysadiť mätu.
Foto: Pixabay/congerdesign

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepšie miesto na čučoriedky. V lete budete ovocie počítať na kilá

Zalievajte ním čučoriedky raz za dva týždne a budú mať veľa plodov

The post Choroby a škodcovia čučoriedok. Aké sú ich príznaky a čím ich potláčať? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie