Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chudobné domácnosti nemusia pri obnove domu dokázať šetrenie energiou. Bežné však áno

Pri výzve Obnov dom Mini nepotrebujú nízkopríjmové domácnosti energetické certifikáty, čo je podľa šéfa rezortu životného prostredia Tomáša Tarabu novinka, ktorá má uľahčiť prístup k peniazom z plánu obnovy. Certifikáty však pre túto výzvu neboli nikdy v pláne a pre bežné domácnosti budú stále povinné. Koncom júna chce Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá koordinuje […]
Menej ako 1 min. min.

Pri výzve Obnov dom Mini nepotrebujú nízkopríjmové domácnosti energetické certifikáty, čo je podľa šéfa rezortu životného prostredia Tomáša Tarabu novinka, ktorá má uľahčiť prístup k peniazom z plánu obnovy. Certifikáty však pre túto výzvu neboli nikdy v pláne a pre bežné domácnosti budú stále povinné.

Koncom júna chce Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá koordinuje program Obnov dom z Plánu obnovy a odolnosti, vyhlásiť ďalšiu výzvu. Tá je špecificky určená domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou, ktorým finančná a sociálna situácia neumožňuje zapojenie sa do štandardných výziev Obnov Dom.

Cieľom je uľahčiť im, aby zlepšili energetický stav svojich obydlí čiastočnou renováciou –umožní im napríklad dom zatepliť, vymeniť okná alebo dvere či kúpiť energeticky úspornejší kotol.

Vo výzve na čiastkovú obnovu rodinných domov Mini je podľa Tomáša Tarabu novinkou, že nebude potrebný energetický certifikát. „Dôvodom je, že sa k nim ľudia nevedia dostať a žiadosti sú zbytočne zamietané,“ povedal minister na tlačovej konferencii po výjazdovom zasadaní vlády v Rimavskej Sobote. Energetický certifikát je bežná súčasť rekonštrukcií a doklad o tom, aká úspora sa renováciou domu dosiahla.

Výzva určená nízkopríjmových domácnosti, v rámci ktorej sa má za 34 miliónov eur čiastočne obnoviť 3 060 domov, má byť čo najviac nízkoprahová, aby na ňu finančne dosiahli. To bolo dôvodom, prečo „od samého začiatku certifikáty v tejto špecifickej výzve neboli v pláne,“ hovorí riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová pre EURACTIV Slovensko.

„Tým, že v nej nepôjde o komplexné obnovy ako pri klasickej výzve Obnov dom, nie je podmienkou získania dotácie preukázanie energetických úspor,“ dodáva.

Prihlásiť sa o peniaze z programu Obnov dom bolo po novom jednoduché, potrápiť môžu dodatočné doklady

Záujemcovia o obnovu domu z novej výzvy sa môžu o svojej úspešnosti dozvedieť ešte pred tými z pilotnej výzvy. Napriek jednoduchosti prihlásenia ich môžu potrápiť doklady po rekonštrukcii. O čo pôjde, sa presne dozvedia z príručky, ktorú ešte envirogentúra nevydala.

Pre regióny so zlým ovzduším

Domácnosti môžu vo výzve koncom júna získať nenávratný finančný príspevok vo výške maximálne 10-tisíc eur, ktorý bude čiastočne vyplatený aj pred obnovou ich domu.

Žiadateľmi budú fyzické osoby, ktoré splnia podmienku ohrozenosti energetickou chudobou podľa vopred určených indikátorov, píše SAŽP. Obnov dom Mini bude cielený do oblasti Banskobystrického samosprávneho kraja a Košického samosprávneho kraja a „najmä do okolia Jelšavy,“ informoval  šéf envirorezortu.

Tieto kraje a špecificky Jelšava majú dlhodobo najnižšiu kvalitu ovzdušia. Údaje tu potvrdzujú systematické prekračovanie denných limitných hodnôt pre tuhé častice PM10. Slovensko znečistené ovzdušie dlhodobo neriešilo, a preto naň v roku 2021 eurokomisia podala žalobu na Európsky súdny dvor. Ten eurokomisii vyhovel a Slovensko by malo predstaviť plán, ako to chce napraviť.

Nástroj pre kvalitnejšie renovácie

Energetické certifikáty ostávajú povinné pre štandardné výzvy v rámci programu Obnov dom, ktorý je financovaný z plánu obnovy. Slovensko sa v ňom zaručilo, že bude dotovať hĺbkové obnovy domov, ktoré ušetria oproti pôvodnému stavu pred rekonštrukciou aspoň 30 percent primárnej energie.

„Nemáme informácie o tom, že by bolo možné aj pri klasickej výzve odstrániť energetické certifikáty,“ uviedla Nikodemová. Tie nie sú podľa nej zbytočná administratívna záťaž, ale nástrojom na to, ako naviesť ľudí na kvalitnú obnovu svojich domov.

Slúžia ako dôkaz, že rekonštrukcia financovaná z verejných prostriedkov skutočne viedla k úsporám energie a reálne znížila sumy, ktoré domácnosti platia za energie.

„Aj keď ide o verifikáciu úspor na papieri, považujeme to za dôležitý nástroj na kontrolu, či prostriedky Plánu obnovy sú naozaj vynaložené na zmysluplné rekonštrukcie rodinných domov, pri ktorých k úspore dôjde,“ uzatvára.

Nová výzva na obnovu domu bežala jeden deň, žiadosti už nie je možné podať

Včera spustila enviroagentúra rezortu životného prostredia registráciu žiadostí o dotáciu na obnovu rodinného domu z plánu obnovy. Večer bolo podľa ministerstva registrovaných 9000 žiadostí, dnes už žiadosti nie je možné podať. 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie