Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chutnú papáju si môžete vypestovať aj u vás doma. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko semienok

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Deden dimyati). Pestovanie papáje je možné nielen v krajinách s tropickým a subtropickým podnebím. Môžeme si ju vypestovať aj doma a dokonca získať chutné plody. Ako na to? Poradíme vám, ako si vypestovať papáju u vás doma tak, aby sa stala ozdobou interiéru. Ako na to? Poradíme vám, ako […]
Menej ako 1 min. min.

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Deden dimyati).

Pestovanie papáje je možné nielen v krajinách s tropickým a subtropickým podnebím. Môžeme si ju vypestovať aj doma a dokonca získať chutné plody. Ako na to? Poradíme vám, ako si vypestovať papáju u vás doma tak, aby sa stala ozdobou interiéru.

Ako na to? Poradíme vám, ako si vypestovať papáju u vás doma tak, aby sa stala ozdobou interiéru.
Foto: shutterstock/Deden dimyati

Papája alebo papája melónová patrí do čeľade papájovitých. Pochádza z Južnej Ameriky, Strednej Ameriky a južných oblastí Severnej Ameriky. V súčasnosti sa však pestuje vo všetkých krajinách s tropickým a subtropickým podnebím. Nie je vhodná na pestovanie v slovenských záhradách, ale možno ju úspešne zasadiť do kvetináča a pestovať v byte. Papája bude skvelou ozdobou. Ako postupovať pri jej pestovaní?

Papája melónová – vlastnosti rastliny

Papája sa pre svoj vzhľad a rast označuje ako strom, ale pre svoj riedko drevnatý kmeň sa zaraďuje aj medzi trvalky. Vo voľnej prírode dorastá do výšky 10 metrov a jej kmeň je zakončený zväzkom veľkých listov, ktoré sú uložené na dlhých stopkách.

Plody sú nízkokalorické a obsahujú veľa vitamínov a minerálov.
Foto: shutterstock/itaci

Rastlina vytvára obojpohlavné, voňavé kvety a charakteristické plody. Sú veľké, oranžové a na povrchu trochu pripomínajúce hrušku. Jantárovo žltá dužina sa hojne využíva v kuchyni. Plody sú nízkokalorické a obsahujú veľa vitamínov a minerálov.

Pestovanie papáje doma – ako sa starať o rastlinu?

Papája je exotická rastlina, ktorú môžeme pestovať aj u nás doma. Sadenice môžeme získať zo semienok. Stačí očistiť dužinu, namočiť semienka do vody a o deň neskôr vysiať. Na tento účel ich umiestnime do škatule naplnenej zeminou určenou na výsev semien. Potom škatuľu prikryjeme sklom alebo fóliou, aby mali správnu teplotu na klíčenie. Dbáme aj na dostatok svetla.

Je dôležité vedieť, že rastlinám určeným na okrasné účely sa bude dariť aj v polotieni. Ak však chcete získať plody, vyberte slnečné a teplé miesto. V lete môžeme rastlinu umiestniť vonku.

Dôležité je umiestniť na dno kvetináča drenážnu vrstvu. Zabráni sa hromadeniu prebytočnej vody a hnilobe koreňov.
Foto: shutterstock/Simol1407

Starostlivosť o papáju spočíva v každodennom zalievaní. Dôležité je umiestniť na dno kvetináča drenážnu vrstvu. Zabráni sa hromadeniu prebytočnej vody a hnilobe koreňov. Počas zimy by sa malo zalievanie obmedziť. Každé dva týždne papáju prihnojujte univerzálnym hnojivom pre rastliny. Počas kvitnutia prejdite na hnojivo určené pre kvitnúce rastliny. Dodržiavaním týchto pravidiel môžete doma vypestovať krásny strom a dokonca získať aj nejaké ovocie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kvety ideálne na balkón. Tri rastliny, ktoré si nemôžete nechať ujsť

Ako sa zbaviť vijačky krušpánovej? Najúčinnejšie spôsoby boja proti vijačke

The post Chutnú papáju si môžete vypestovať aj u vás doma. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko semienok appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie