Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chybějící díly, noční můra pilotů nebo sabotáž. Možné příčiny pádu vrtulníku s Raísím

V neděli večer začaly z Íránu chodit zprávy, že se ztratil tamní prezident Ebráhím Raísí. Později vyšlo najevo, že jeho helikoptéra havarovala na severu Íránu blízko hranic s Ázerbájdžánem. Druhý nejmocnější muž blízkovýchodní mocnosti při nehodě zemřel a spolu s ním i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zapřisáhlý odpůrce Západu i Řezník z […]
Menej ako 1 min. min.

V neděli večer začaly z Íránu chodit zprávy, že se ztratil tamní prezident Ebráhím Raísí. Později vyšlo najevo, že jeho helikoptéra havarovala na severu Íránu blízko hranic s Ázerbájdžánem. Druhý nejmocnější muž blízkovýchodní mocnosti při nehodě zemřel a spolu s ním i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zapřisáhlý odpůrce Západu i Řezník z Teheránu. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Vyšetřování pádu vrtulníku je prozatím na začátku a je otázkou, zda se jeho závěry dostanou do západních médií. Existují ale tři možné příčiny, které mohly smrt íránského prezidenta způsobit.

Noční můra pilotů

Jednou z hlavních – možná i tou nejvíce podstatnou – bylo zřejmě počasí. Podle agentury Reuters panovala v oblasti havárie zima a vrtulníkem zmítal silný vítr. Do toho se přidal i déšť a tragické meteorologické podmínky dokreslila hustá mlha. Horšímu koktejlu počasí tedy pilot nemohl čelit, danými místy by v rámci leteckých standardů vůbec neměl letět. Pod ním byl navíc výškově členitý, hornatý a zalesněný terén.

„Paul Beaver, letecký expert a bývalý pilot vrtulníku, uvedl, že k pádu letadla íránského prezidenta musela přispět oblačnost, mlha a nízká teplota,“ napsal web katarské Al-Džazíry.

Chyběly díly?

Americký plukovník ve výslužbě Cedric Leighton se ale domnívá, že vedle počasí mohl sehrát svou roli i špatný technický stav vrtulníku. Íránci k transportu prezidenta využili americký Bell 212, který se podle vyjádření vojenského analytika pro CNN začal vyrábět už zkraje šedesátých let minulého století.

Kvůli sankcím a špatným vztahům s USA je podle Leightona pravděpodobné, že Teherán neměl přístup k náhradním dílům, což mohlo být v momentu havárie osudné.

Vrtulník Bell 212 se v minulosti používal pro vojenské i komerční účely. Přestal se vyrábět v roce 1998.

Mohl za to někdo jiný?

Třetí příčinou, která je v současnosti nejméně pravděpodobná, ale zároveň budí největší vášně, je možnost, že za havárii vrtulníku s íránským prezidentem mohla sabotáž. V souvislosti s pádem helikoptéry lidé začali na internetu okamžitě hledat informace o izraelské zpravodajské službě Mosad.

K nehodě Raísího totiž dochází jen pár týdnů poté, co Írán spustil první – a rovnou mimořádně gigantický – přímý útok na Izrael. Židovský stát tehdy největší dronový útok v dějinách odrazil jen díky pomoci západních spojenců a Jordánska.

„Pro ty, kteří jsou ochotni věřit, že nehodu zavinil Tel Aviv, je podnětem ke spekulacím především místo incidentu. Raísího vrtulník spadl v hornatém lese nedaleko hranic s Ázerbájdžánem, který je nejméně přátelským sousedem Íránu – částečně proto, že udržuje vztahy s Izraelem a v minulosti spolupracoval s Mosadem,“ napsal časopis Time.

Za sabotáží ale mohly teoreticky stát i západní složky nebo protivládní frakce v Íránu. V současnosti je ale nejpravděpodobnější, že nehodu způsobilo špatné počasí.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie