Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chyby pri kosení trávnika, ktoré spôsobujú, že vyzerá nevzhľadne

16.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Alexas_Fotos). Kosenie trávnika je činnosť, ktorú musí každý majiteľ domu so záhradou vykonávať pravidelne počas sezóny od apríla do októbra. Vďaka nemu je trávnik krásne upravený a vyzerá takmer ako koberec, po ktorom sa vám chce chodiť naboso. Správnym kosením je tráva čistá, zdravá a hustá. Dôležité však je, […]
Menej ako 1 min. min.

16.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Alexas_Fotos).

Kosenie trávnika je činnosť, ktorú musí každý majiteľ domu so záhradou vykonávať pravidelne počas sezóny od apríla do októbra. Vďaka nemu je trávnik krásne upravený a vyzerá takmer ako koberec, po ktorom sa vám chce chodiť naboso. Správnym kosením je tráva čistá, zdravá a hustá. Dôležité však je, aby sme vedeli kosiť. Je pomerne veľa chýb, ktorých sa môžeme dopustiť. Uvádzame tri základné, ktorým sa rozhodne musíte vyhnúť.

Chyby pri kosení trávnika, ktorým sa treba vyhnúť.
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Kosenie trávnika nie je len estetická záležitosť, ale predovšetkým proces, ktorý má priamy vplyv na stav a zdravie nášho trávnika. Pravidelné kosenie trávy spôsobuje jej rast nových stebiel, čo sa premieta do jej krásneho rozvetvenia a vytvorenia hustého trávnika. Kosenie trávnika však znamená aj boj s burinou, ktorá je citlivá na nízke kosenie.

Prvá kosba sa zvyčajne vykonáva na prelome marca a apríla, keď tráva dosahuje dĺžku asi 8 cm. Posledná kosba sa zvyčajne koná v polovici októbra, ale ak to poveternostné podmienky dovolia, možno ju vykonať aj o niečo neskôr.

Chyby pri kosení trávnika, ktorým sa treba vyhnúť

Kosenie trávnika je činnosť, ktorú treba vykonávať pravidelne, najlepšie raz týždenne. V období najhojnejšieho rastu tráv, teda od polovice apríla do konca júna, sa však odporúča kosiť aj dvakrát týždenne.

Pri kosení trávnika sa oplatí pamätať na niekoľko pravidiel. Po prvé, pred kosením by tráva nemala byť vyššia ako 8 cm a naraz by sme nemali kosiť viac ako polovicu jej výšky. Počas horúceho počasia je lepšie kosiť o niečo vyššie, aby pôda príliš nevysychala.

Je lepšie ho každých pár dní pokosiť na niekoľko centimetrov, kým nedosiahne očakávanú dĺžku 3-4 cm.
Foto: Pixabay/Skitterphoto

Po druhé, tráva by pri kosení nemala byť mokrá, pretože to môže viesť k nerovnomernému koseniu a zvýšiť riziko chorôb trávnika. Preto sa neodporúča kosiť trávnik skoro ráno, keď je ešte rosa. Rovnako tak, ak nedávno pršalo. Mokrá pokosená tráva môže byť nepekne roztrhaná, ale môže byť aj príliš krátka.

Po tretie, keď po návrate z dovolenky vidíme, že tráva narástla do značnej veľkosti, nemali by sme ju strihať príliš nakrátko, pretože to môže viesť k tvorbe nevzhľadných lysín. Vždy sa riadime pravidlom kosenia trávy nie viac ako o polovicu jej dĺžky.

Je lepšie ho každých pár dní pokosiť na niekoľko centimetrov, kým nedosiahne očakávanú dĺžku 3-4 cm. Trpezlivosť sa v tomto prípade určite oplatí. Správne pokosený trávnik sa vám odvďačí krásnym vzhľadom, ktorý bude výkladnou skriňou vášho domova.

Tráva by pri kosení nemala byť mokrá, pretože to môže viesť k nerovnomernému koseniu a zvýšiť riziko chorôb trávnika.
Foto: shutterstock/nieriss

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stačí chvíľka nepozornosti a úplne vám zničí trávnik. Ako bojujete proti čiernym kruhom?

Nikdy to nerobte v zime. Na jar bude váš trávnik v žalostnom stave

The post Chyby pri kosení trávnika, ktoré spôsobujú, že vyzerá nevzhľadne appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie