Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chystáte sa na dovolenku k susedom? Pozor, tieto bankovky vám v obchodoch nevezmú

Ak plánujete výlet do susedného Česka, mali by ste sa mať na pozore. Ako totiž informuje český portál Penize.cz, v prípade, že máte doma české peniaze, ktoré sú staršie, je možné, že vám ich v obchodoch neakceptujú. V obehu stále zostáva 41 miliónov starších bankoviek, ktoré Česká národná banka začala sťahovať z obehu ešte v […]
Menej ako 1 min. min.

Ak plánujete výlet do susedného Česka, mali by ste sa mať na pozore. Ako totiž informuje český portál Penize.cz, v prípade, že máte doma české peniaze, ktoré sú staršie, je možné, že vám ich v obchodoch neakceptujú.

V obehu stále zostáva 41 miliónov starších bankoviek, ktoré Česká národná banka začala sťahovať z obehu ešte v roku 2021. Od júla 2022 nimi nie je možné platiť. Stále však máte čas na to, aby ste ich v pobočkách Českej národnej banky vymenili.

Ako bankovky rozpoznať?

Staršie bankovky majú užší strieborný prúžok, ktorý vertikálne pretína bankovku. Ten pri naklonení nemení farbu. Neplatné vzory je možné rozpoznať aj podľa letopočtu alebo iných ochranných prvkov.

Naopak, nové bankovky disponujú širším a zlatým prúžkom. Ak ich mierne nakloníte alebo otočíte, farba nebude hnedofialová, ale zelená.

Ak teda doma nájdete bankovky v nominálnych hodnotách 100, 200, 500, 1000 a 2000 korún, ktoré pochádzajú z rokov 1995 až 1999, mali by ste zbystriť pozornosť. Ide o bankovky, ktoré môžete ešte stále vymeniť v každej banke s pokladňou a vo väčšine bankomatov, ktoré prijímajú vklady.

S výmenou by ste však nemali čakať – vykonať ju môžete len do konca júna. Ak tak neurobíte, bankovky vám už nevymenia úplne všade. Od 1. júla 2024 si svoje staré bankovky budete môcť vymeniť iba na pobočke Českej národnej banky. V Česku sa ich pritom nachádza iba sedem, konkrétne v Prahe, Brne, Ostrave, Plzni, Českých Budějoviciach, Hradci Králové a Ústí nad Labem.

Koľko neplatných bankoviek s úzkym strieborným prúžkom zostalo v obehu na konci mája?

2000 Kč: 1,1 milióna kusov
1000 Kč: 4,5 milióna kusov
500 Kč: 1,9 milióna kusov
200 Kč: 13,5 milióna kusov
100 Kč: 20 miliónov kusov

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Prečo dochádza k zmenám?

Cieľom Českej národnej banky je, aby bol v obehu iba jeden exemplár každej bankovky. Banka sa totiž domnieva, že vďaka tomu dôjde k urýchleniu strojového spracovania bankoviek, no aj k značnému zjednodušeniu pre obyvateľov Česka a turistov zo zahraničia.

Jedna bankovka však dostala výnimku. Ide o päťtisícovú bankovku, ktorej varianty z rokov 1999 a 2009 zostávajú v platnosti. Pribudol iba vzor 2023.

So starými bankovkami v českých obchodoch už nepochodíte. Ak ich teda ešte nájdete doma, môžete využiť tzv. vkladomat – čiže bankomat, ktorý ponúka aj vkladovú funkciu. Pomôžu vám vkladomaty bánk Českej sporiteľne, ČSOB, Komerčnej banky, Air Bank, Raiffeisenbank (vrátane Equa bank), Fio, Monety a UniCredit Bank. Ide o banky, ktoré staré bankovky vedia prijať, no nevydávať.

The post Chystáte sa na dovolenku k susedom? Pozor, tieto bankovky vám v obchodoch nevezmú appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie