Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

Natankovat, naložit potřebné věci, nezapomenout cestovní doklady a vyrazit směr hraniční přechod. To je rituál, který každoročně čeká statisíce českých řidičů mířících k Jadranu. ČTĚTE TAKÉ: Turistům vstup zakázán. Oblíbený italský ostrov přistoupil k ráznému kroku, není voda Jednou z nich je i Tereza Plíhalová z Líní na Plzeňsku, která do Chorvatska jezdí se svou rodinou […]
Menej ako 1 min. min.

Natankovat, naložit potřebné věci, nezapomenout cestovní doklady a vyrazit směr hraniční přechod. To je rituál, který každoročně čeká statisíce českých řidičů mířících k Jadranu.

ČTĚTE TAKÉ: Turistům vstup zakázán. Oblíbený italský ostrov přistoupil k ráznému kroku, není voda

Jednou z nich je i Tereza Plíhalová z Líní na Plzeňsku, která do Chorvatska jezdí se svou rodinou několikrát do roka, a to přes hraniční přechod Rozvadov.

Cesta do 684 kilometrů vzdáleného Umagu prý i tentokrát proběhla téměř bez komplikací až na zvýšené množství uzavírek v Německu a Rakousku. „Bylo hodně rychlostních omezení, protože se všude staví nové silnice. Benzín v Rakousku určitě netankujte, protože tam se pohybuje přes dvě eura,“ sdělila CNN Prima NEWS Plíhalová.

Odborníci doporučují šetřivým šoférům, aby natankovali doma plnou nádrž – Česko totiž letos patří mezi ty levnější země v celé Evropské unii a cestou se vyplatí natankovat ještě ve Slovinsku.

Jak je to s dálničními známkami?

Velkou letošní novinkou jsou jednodenní dálniční známky v Maďarsku a Rakousku, které si řidiči mohou koupit elektronicky.

„Ta stojí v Maďarsku přibližně 320 korun, v Rakousku je to kolem 210 korun, což vám trochu ulehčí, pokud jedete na delší dovolenou, než je sedmi nebo desetidenní,“ poznamenal dopravní expert ÚAMK ČR Igor Sirota.

Největší zdražení známek je v Maďarsku. V Rakousku podražily o dvě procenta a dobrou zprávou je, že nezdražilo Slovensko a Slovinsko. „V Chorvatsku zaplatíte na mýtném přibližně šest euro za každých ujetých 100 kilometrů,“ dodal Sirota.

Nejkratší cesta autem z Česka k Jadranu se pohybuje okolo šesti hodin, naopak nejdelší trasa na jih Chorvatska zabere až čtrnáct hodin. Řidiči za pohonné hmoty včetně poplatků za dálniční známky a mýtné zaplatí od 8 500 do 14 tisíc korun

Během cesty je důležité dělat i pravidelné přestávky a musíte počítat i s tím, že v sezóně se cesta kvůli čekání v kolonách může výrazně prodloužit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko je prošpikované podvodnými cestovkami, varoval Papež. Poradil snadný krok, jak nenaletět

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie