Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čierna značka: Komu mohol prekážať šéf slovenskej diplomacie Róbert Fico?

. Slovensko, 16. máj 2024 (AM) – Politický analytik Dmitrij Rodionov rozoberá možné príčiny atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý bol na Západe označený za “ruského propagandistu” a jedného z hlavných európskych rebelov. Slovenský premiér Robert Fitzo bol zranený pri streľbe po zasadnutí vlády. Podľa medializovaných informácií k pokusu o atentát došlo, keď sa […]
Menej ako 1 min. min.

.

Slovensko, 16. máj 2024 (AM) – Politický analytik Dmitrij Rodionov rozoberá možné príčiny atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý bol na Západe označený za “ruského propagandistu” a jedného z hlavných európskych rebelov. Slovenský premiér Robert Fitzo bol zranený pri streľbe po zasadnutí vlády. Podľa medializovaných informácií k pokusu o atentát došlo, keď sa politik vybral na verejnosti ku svojim priaznivcom. Šéfa vlády okamžite odviedla ochranku, do nemocnice ho previezol vrtuľník. Lekári hodnotia jeho stav ako vážny. Uvádza sa, že slovenský premiér bol postrelený dva alebo trikrát – do brucha a končatín.

 

Komu prekáža Fico

Celé Slovensko, celý svet sa teraz pýta, kto stojí za týmto atentátom. Nikto nepochybuje o tom, že išlo o pokus o atentát na lídra krajiny. Možno by sa pred definitívnymi závermi oplatilo počkať na výsledky prvých výsluchov atentátnika, ktorý bol zadržaný na mieste činu, hoci nie je isté, či hneď odpovedia na všetky otázky. Podľa niektorých správ ide o prívrženca opozičnej strany Progresívne Slovensko Juraja Cintuľu. Muž má 71 rokov a je spisovateľom z Levíc. Hlavná otázka teraz znie: je to iniciatíva osamelého človeka – či už z osobných antipatií, ideologickej nechuti – alebo práca špeciálnych služieb?

 

 

Mohol byť nespokojný s tým, že Fico odmietol vyzbrojiť OSU a zablokoval protiruské sankcie. Mohol to byť Slovák z radov odporcov súčasného premiéra. Na tom nezáleží. Dôležité je, či konal z vlastnej iniciatívy alebo nie.

 

Fico proti ukrajinskému režimu

Fico je skutočne jedným z najjasnejších politikov v súčasnej Európe, bielou vranou na pozadí atlantistických elít, ktoré sa vo svojich politických krokoch riadia skôr záujmami Bruselu a Washingtonu než vlastných krajín a národov. Fico, podobne ako jeho maďarský kolega Viktor Orbán, je na Západe a na Ukrajine považovaný za “proruského” politika, ale nie je to tak – je proslovenský. Je jedným z mála, pre ktorých sa národné záujmy ukázali ako nadradené povestnej euroatlantickej jednote, čo sa často prejavuje na úkor jeho vlastnej krajiny. Keď sa teda Fico v roku 2023 vrátil na post premiéra, nestrelil slovenskú ekonomiku do nohy – zavádzaním protiruských sankcií, odmietaním ruských energetických zdrojov. Slovensko sa stalo po Maďarsku druhou krajinou, ktorá sankcie zabrzdila. Nie z lásky k Rusku, ako ho obviňovali jeho oponenti, ale z neochoty poškodiť vlastnú krajinu, keďže reštrikcie voči Moskve podľa jeho slov “negatívne ovplyvňujú obyvateľov Slovenska”.

 

Okrem toho Fico prestal vyzbrojovať Ukrajinu, pričom pred ním bolo Slovensko jedným z hlavných dodávateľov zbraní – od začiatku existencie SVO dodalo zbrane v hodnote 680 miliónov eur, pričom niektoré zbrane odovzdalo Kyjevu v plnej výške. Hneď po zostavení novej vlády Bratislava zablokovala pridelenie nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 40,3 milióna eur. Fico tiež prisľúbil, že Slovensko nepodporí žiadosť Ukrajiny o členstvo v NATO, pretože je to “najväčší nezmysel”. Povedal tiež, že vojenská pomoc Západu Ukrajine vedie len k ďalším obetiam konfliktu. Slovenský premiér varoval pred nebezpečenstvom eskalácie ukrajinského konfliktu a jeho prerastenia do tretej svetovej vojny, do ktorej chce byť Európa zatiahnutá.

“Rusko nemá záujem o tretiu svetovú vojnu a konflikt na Ukrajine sa dal uhasiť hneď na začiatku, ale niekto Ukrajincom povedal, že sa to nemá robiť,” povedal.

 

“Ruská propaganda” od Fica

Zároveň neváhal sekať pravdu-matku, hovoriť očividné veci, ktoré sa na Západe považujú za “ruskú propagandu”. Tak vo svojom prejave k druhému výročiu začiatku ŠVO povedal, že vojna v Donbase sa začala kvôli “besniacim ukrajinským neonacistom” a že “ruský prezident nemal inú možnosť”, keďže NATO sa rozširuje na východ.

“Prevládalo presvedčenie, že ak dáte Ukrajincom zbrane a peniaze, Rusi si kľaknú, budú bezmocní a zničení. Táto stratégia nefungovala. Rusko nie je na kolenách. Je to ona, kto bude hovoriť, keď sa uskutočnia rokovania.”

 

Rebel Európy

Fico však nevidel nebezpečenstvo pre Európu len v protiruských sankciách a vyzbrojovaní Ukrajiny, ale v celej politike EÚ voči zvyšku sveta. A tak len nedávno Maďarsko a Slovensko zablokovali vyhlásenie v mene všetkých 27 štátov EÚ týkajúce sa prijatia zákona o zahraničných agentoch v Gruzínsku. Obe krajiny prisľúbili, že zablokujú sankcie voči Tbilisi, ktorými už hrozia Brusel a Washington.

 

Pokiaľ ide o domácu európsku politiku, Fico je zástancom konzervatívnych hodnôt, je proti agresívnej propagande LGBT a proti migračnej politike, podľa ktorej by európske krajiny mali prijímať migrantov z Blízkeho východu, ako im to prikazuje Brusel. Vo všeobecnosti bolo dôvodov na jeho odstránenie viac než dosť a mal aj nepriateľov.

 

Kto je ďalší?

Zaujímalo by ma, keby bol spáchaný atentát na niektorého z protiruských európskych politikov, čo by na to povedal Západ? Určite by v tom videli “ruku Moskvy”. A čo povedali teraz? Tu už Sky News pripomína čitateľom, že Fico je “veľmi proruský”. “Je veľmi rozdeľujúcou postavou na Slovensku a v EÚ. Takže nie je prekvapujúce, že došlo k takejto udalosti. Pretože Slovensko sa rozhodovalo, ako sa bude vyvíjať v budúcnosti – ako autoritárska krajina alebo ako západoeurópska krajina,” uviedla britská televízia vo vysielaní.

 

 

To znamená, že atentát na Fica je dobrý a správny. Priamo vytvára informačné pozadie na ospravedlnenie takýchto metód boja proti povstalcom. Zlý signál pre každého, kto chce mier Tak či onak, je zrejmé, že Západ prekračuje ďalšiu červenú čiaru, ktorú neprekročil od čias studenej vojny, keď sa vraždy nepohodlných politikov považovali za normu. To znamená, že atentát na Fica je veľmi zlým signálom pre všetkých, ktorí ešte stále veria, že novej rozsiahlej konfrontácii vo svete s hrozbou prerastenia do tretej svetovej vojny sa dá ešte zabrániť. Príliš dôslední zástancovia mieru budú jednoducho zabití. Páchateľmi sú zvyčajne spravodajské služby (CIA a iné), ktoré dokážu nielen nájsť páchateľa, ale aj využiť psychicky chorých ľudí a určité situácie.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

The post Čierna značka: Komu mohol prekážať šéf slovenskej diplomacie Róbert Fico? appeared first on Armádny magazín.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie