Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čím hnojiť maliny? Rozdrviť a rozsypať. Budú také sladké, že ich neprekonajú ani tie z obchodu

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nitr). Maliny sú jedným z najobľúbenejších sezónnych plodov. Kvitnú koncom jari a začiatkom leta, takže prvú úrodu môžete zbierať už v júni. Aby boli bohaté a šťavnaté, rastlina potrebuje veľa živín. Odporúčame, čím maliny hnojiť. Malinám sa najlepšie darí v úrodných, humusovitých, mierne kyslých, stredne priepustných pôdach. Foto: shutterstock/Nitr […]
Menej ako 1 min. min.

14.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nitr).

Maliny sú jedným z najobľúbenejších sezónnych plodov. Kvitnú koncom jari a začiatkom leta, takže prvú úrodu môžete zbierať už v júni. Aby boli bohaté a šťavnaté, rastlina potrebuje veľa živín. Odporúčame, čím maliny hnojiť.

Malinám sa najlepšie darí v úrodných, humusovitých, mierne kyslých, stredne priepustných pôdach.
Foto: shutterstock/Nitr

Maliny patria medzi najobľúbenejšie rastliny našich záhrad. Sú zdrojom vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C a E, draslík, horčík a železo. Nie sú veľmi náročné, takže ich môžu pestovať aj začínajúci záhradkári. Platí však jedno pravidlo: pravidelné hnojenie je nevyhnutné. To zabezpečí, že plody budú veľké a sladké.

Aký druh pôdy pre maliny? Potrebujú tri zložky

Malinám sa najlepšie darí v úrodných, humusovitých, mierne kyslých, stredne priepustných pôdach. Dobre rastú na slnečných, tienistých a od vetra chránených miestach. Najlepšie je kupovať odrezky z kontajnerových plodín, pretože vtedy máte istotu, že koreňový systém je správne vyvinutý. Rastlina by sa mala často zalievať, aspoň raz za tri dni. Nezabudnite, že substrát by mal byť stále vlhký. Kľúčom k úspechu je však správne hnojivo.

Pravidelné hnojenie malín je nevyhnutné.
Foto: shutterstock/Nitr

Ovocie potrebuje dusík, fosfor a draslík. Môžete si kúpiť hotové kombinované hnojivo v obchode alebo si ho vyrobiť sami. Skvelou voľbou je aj hnoj, je to prírodné hnojivo pozostávajúce z fermentovaných zvieracích výkalov a moču a podstielky. Pôdu prihnojte pred výsadbou malín. Primiešajte hnoj do pôdy a dokonale ju pohnojte.

Čím hnojíte maliny? Použite šupky z jedného plodu

Vyskúšajte na hnojenie banánové šupky.
Foto: shutterstock/JIANG HONGYAN

Prvé hnojenie po výsadbe je najlepšie vykonať na jar a opakovať každé 4 týždne. Môžete použiť kompost, žihľavový hnoj alebo biohumus. Musíte však dávať pozor, aby ste maliny neprehnojili. Tým sa oneskorí dozrievanie plodov, ktoré budú vodnaté a slabo vyfarbené. Okrem toho budú náchylné na choroby a škodcov. Iba odporúčaná dávka draslíka zlepšuje chuť, vôňu a farbu plodov. Skvelým domácim hnojivom pre maliny sú banánové šupky. Obsahujú draslík, fosfor, horčík a vápnik. Zlepšujú zakoreňovanie a kvitnutie. Šupky stačí dôkladne umyť vo vode s jedlou sódou (2 čajové lyžičky sódy na liter vody). Zbavíte sa tak mikroorganizmov. Potom šupky vystavte slnku a vysušte ich. Potom ich pomeľte v mlynčeku a rozotrite na vrch pôdy pod malinami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zalievajte svoje jahody týmto hnojivom ešte dnes. Budú mať viac plodov, ako si myslíte

Ako a kedy pestovať jahody? Dodržujte pravidlo 30/60. Budete zbierať iba šťavnaté ovocie

The post Čím hnojiť maliny? Rozdrviť a rozsypať. Budú také sladké, že ich neprekonajú ani tie z obchodu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie