Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čína nepotvrdila účasť na konferencii o Ukrajine, povedala švajčiarska prezidentka

Čína je medzi zhruba stovkou delegácií, ktoré zatiaľ nepotvrdili účasť na mierovej konferencii o Ukrajine, ktorú organizuje v polovici júna Švajčiarsko. Dnes to podľa agentúry Reuters povedala švajčiarska prezidentka Viola Amherdová. Švajčiarsko pozvalo na 160 delegácií. Rusko, ktoré vojnu na Ukrajine vedie, podľa skorších informácií pozvánku na rokovanie nedostalo. Konferencie by sa mal zúčastniť aj […]
Menej ako 1 min. min.

Čína je medzi zhruba stovkou delegácií, ktoré zatiaľ nepotvrdili účasť na mierovej konferencii o Ukrajine, ktorú organizuje v polovici júna Švajčiarsko. Dnes to podľa agentúry Reuters povedala švajčiarska prezidentka Viola Amherdová.

Švajčiarsko pozvalo na 160 delegácií. Rusko, ktoré vojnu na Ukrajine vedie, podľa skorších informácií pozvánku na rokovanie nedostalo. Konferencie by sa mal zúčastniť aj český prezident Petr Pavel.

Zhruba polovica krajín, ktoré účasť na konferencii pri švajčiarskom Lucerne potvrdili, leží mimo Európy. Ide o štáty z Ázie, Latinskej Ameriky či Afriky, povedala Amherdová, podľa ktorej sa však zoznam účastníkov môže na poslednú chvíľu zmeniť.

Pozvánku na konferenciu nedostalo podľa švajčiarskej diplomacie Rusko. Účasť Číny však experti považujú za dôležitú, pretože Peking patrí k najbližším spojencom Ruska. Západní politici už skôr Čínu vyzvali, aby využila svoj vplyv na Moskvu, a pomohla tak zastaviť vojnu na Ukrajine.

Účasť na konferencii, ktorá sa uskutoční 15. a 16. júna, oznámil minulý týždeň prezident Peter Pavol. Uviedol, že dostal pozvánku od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. “Spoločne máme záujem dosiahnuť čo najširšiu zhodu krajín sveta na podmienkach mierového riešenia,” uviedol Pavel.

Amherdová dnes rokovala v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem. Na stole podľa agentúry Reuters bola žiadosť Nemecka, aby Švajčiarsko odložilo prevzatie protivzdušného systému Patriot, ktorý by tak mohla dostať Ukrajina. Amherdová dnes uviedla, že o tomto postupe zatiaľ jej vláda nerokovala.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie