Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Čína od októbra sprísni kontrolu nad ťažbou a spracovaním vzácnych zemín

Čína sprísňuje štátnu kontrolu nad ťažbou a spracovaním vzácnych zemín. Na základe nariadenia, ktoré vydala v sobotu vláda v Pekingu, sa zdroje vzácnych zemín považujú za majetok štátu, ktorý bude dohliadať na rozvoj tohto odvetvia, píše agentúra Reuters. Vládne nariadenie stanovuje pravidlá v oblasti ťažby, spracovania a obchodovania so vzácnymi zeminami. Spoločnosti, ktoré pôsobia v odvetví, […]
Menej ako 1 min. min.

Čína sprísňuje štátnu kontrolu nad ťažbou a spracovaním vzácnych zemín. Na základe nariadenia, ktoré vydala v sobotu vláda v Pekingu, sa zdroje vzácnych zemín považujú za majetok štátu, ktorý bude dohliadať na rozvoj tohto odvetvia, píše agentúra Reuters.

Vládne nariadenie stanovuje pravidlá v oblasti ťažby, spracovania a obchodovania so vzácnymi zeminami. Spoločnosti, ktoré pôsobia v odvetví, budú musieť úrady podrobne informovať o svojich aktivitách v záujme zabezpečenia kontroly nad spracovateľským a obchodným reťazcom. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 1. októbra.

Čínsky prezident v júli navštívi Kazachstan a Tadžikistan, v hre je aj plynovod zo Strednej Ázie

Vzácne zeminy sa v spracovanej forme využívajú v širokej škále produktov – od spotrebnej elektroniky cez špecializované prístroje v zdravotníctve, výrobu elektrických áut a veterných turbín až po vojenské zariadenia. Ich ložiská sa nachádzajú vo viacerých krajinách, Čína si však za dlhé roky ich ťažby vybudovala rozsiahly rafinačný priemysel, v čom západné štáty ďaleko zaostávajú. Dôvodom je náročnosť celého procesu, ako aj obavy zo znečisťovania životného prostredia.

Čínska vláda už v decembri 2023 zaradila postupy v oblasti spracovania vzácnych zemín na zoznam technológií, ktoré nie je možné vyvážať do zahraničia.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie